• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Michel Wuyts: "Wellens Vlaanderen-Amstel, mentale upgrade Van Avermaet"

  Michel Wuyts: "Ik heb er nog meer goesting in dan vroeger."

  Met de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne zitten de wielerliefhebbers komend weekend weer op het puntje van hun stoel. Michel Wuyts blikt voor ons vooruit naar het Belgische openingsweekend.

  "Nog meer goesting dan vroeger"

  Eerste vraag voor Michel (die we maandagnamiddag stelden) na een zware winter: is de veldritmodus al uitgeschakeld?

   

  "Nog niet helemaal. Ik moet nog fiches aanvullen met de uitslagen van de crossen in Leuven en Oostmalle. Dan zit het er pas op en berg ik alles op tot volgend seizoen. Want ik ben nu echt wel aan die weg toe."

   

  "Het is een verlangen dat almaar ongebreidelder wordt. Ik ben nu al een aantal weken de uitslagen van de weg aan het volgen, simultaan met die van het veld. Nu mag het er wel eens van komen dat we onszelf ook op de weg mogen gooien."

   

  "Ik kijk er met nog meer goesting dan vroeger naar uit. Dat heeft met passie voor de sport en liefde voor het vak te maken. Maar ook met de drang om te weten: hoe evolueert het, wie stoot door en wie mogen we stilaan afschrijven?"

  Het mag er nu wel eens van komen dat we onszelf ook op de weg mogen gooien.

  "Kijk uit naar nieuwe aankomst van de Omloop"

  Het cliché wil dat de Belgische openingskoersen internationaal aan belang ingeboet hebben. Klopt dat?

   

  "Ik daag je uit om onder Parijs eens te gaan vragen wat de Omloop is, of Kuurne-Brussel-Kuurne. In wielerkringen zal men dat wel weten, maar in algemene sportkringen zal men wellicht de schouders ophalen."

   

  "Er is wel een WorldTour-upgrade gekomen voor de Omloop. Dan stijgt het belang en merk je dat het deelnemersveld wat meer internationale schwung krijgt, met de deelname van 18 WorldTour-teams."

   

  "Ik kijk uit naar de nieuwe aankomst. Ik meen te weten dat die vlak is. Het is de aankomststrook van het na-Tour-criterium. Dat is een ander gegeven dan die zwaar hellende finish in Meerbeke. Dat wordt dus anders denken in het geval van een sprint, als het al tot een sprint komt."

  "Van Avermaet heeft mentale upgrade gekregen"

  Greg Van Avermaet blijft het Belgische speerpunt in het voorjaar, en dus ook de Omloop. Al moet hij het dan zien te klaren met een "beperkte" CCC-ploeg.

   

  Michel Wuyts: "Het is in elk geval niet de stoffering van BMC. Dat moet men mij niet komen vertellen. Hopelijk kan Greg een beroep doen op een Schär en misschien op een Van Keirsbulck en een Van Hoecke, maar ik vrees er een beetje voor."

   

  "Ik vrees dat Greg sneller alleen zal zitten dan vorig jaar. Al hoeft dat niet meteen een nadeel te zijn. Misschien is het wel goed dat hij zelf zijn plan kan trekken en zelf initiatief kan nemen."

   

  "Van Avermaet is de founding father van de CCC-ploeg. Het personeel zal hem op handen dragen, omdat Greg er mee voor gezorgd hebben dat die mensen hun job konden houden. Ik twijfel er niet aan dat Van Avermaet daar mentaal een upgrade door gekregen heeft."

  "Kwartet bij Quick-Step met Jungels erbij"

  Bij Deceuninck-Quick Step is de vraag wie het gat zal opvullen dat Niki Terpstra er nagelaten heeft. Kan iemand als Yves Lampaert dat opvullen?

   

  Wuyts: "Alleen wordt dat moeilijk, omdat Terpstra zeer klasrijk, zeer ervaringrijk en zeer gewiekst is. Al wil ik de gewiekstheid van Yves Lampaert niet onderschatten. Op het BK draaide hij Philippe Gilbert in feite een loer..."

   

  "Als Lampaert als eerste wegspringt in een wedstrijd als de Omloop en de E3 Harelbeke en hij kan dat doortrekken tot op de streep, dan is hij vertrokken. Maar dat moet hij nog altijd bewijzen, wat mij betreft."

   

  "Maar ik zie iemand anders: Bob Jungels. Die gaat nu ook onze voorjaarsklassiekers rijden. Hij heeft wat afstand genomen van de Waalse wedstrijden en concentreert zich dit jaar op een wedstrijd die hij bij de jeugd gewonnen heeft: Parijs-Roubaix, en dus ook op de wedstrijden daarvoor."

   

  "En dus heb je opnieuw dat kwartet, met Yves Lampaert, Zdenek Stybar, Bob Jungels en Philippe Gilbert. 4 man als speerpunt en 3 in steun, dat is puik. Het kan dus dat ze met dezelfde methodiek aan de start verschijnen en de boel kapot proberen te rijden."

  "Tim Wellens, koppel Vlaanderen aan Amstel"

  Bij Lotto Soudal rust veel hoop op de schouders van Tiesj Benoot en Tim Wellens. Volgens Michel Wuyts kan Wellens met die druk omgaan.

   

  "Kijk naar wat Wellens in rittenkoersen doet: hij steiler het is, hoe makkelijker hij van de tegenstand wegrijdt. Dat moet hij op de Paterberg toch ook kunnen? Daarom mijn geopperde idee dat hij ook de Vlaamse koersen moet rijden."

   

  "Onder impuls van Kevin De Weert is hij zich gaan toeleggen op beter tijdrijden. Als hij die twee aan elkaar koppelt en hij komt relatief fris aan de voet van de Paterberg, dan kan hij meedoen voor een ereplaats en zelfs overwinning."

   

  "Maar dan moet hij zijn programma wat durven om te gooien. Ik zou zeggen: vergeet het Baskenland en koppel de Ronde van Vlaanderen aan de Amstel Gold Race. Wat is daar mis mee? Ik zou zeggen: doen! Hij kan nu ook de grote molen laten draaien. Hij moet dat kunnen, hij heeft er de leeftijd voor."

   

  "Voor Tiesj Benoot zou het een grote opluchting zijn dat Wellens de tweede pion zou worden om mee te spelen. Het is altijd veel lekkerder om zo'n finale met zijn tweeën in te gaan. En naar Belgische normen is Tim Wellens een winnaar bij uitstek, dat heeft hij al getoond."  

  "Jasper Stuyven moet stilaan afronden"

  Bij Trek-Segafredo is het uitkijken naar Jasper Stuyven. Michel Wuyts: "Stuyven, John Degenkolb en  Mads Pedersen..."

   

  "Ik hoop dat Degenkolb weer op zijn best is. Hoe beter die is, hoe meer kansen Stuyven heeft om er iets van te maken. Je hebt altijd meer mogelijkheden als je een aandachtstrekker naast je hebt." 

   

  "Het wordt voor Stuyven stilaan de tijd om af te ronden. De tijd om overal een top 10 uit de brand te slepen moet nu maar eens gedaan zijn. Ik zou mikken op 2 of 3 koersen en daarin écht voor winst gaan."

   

  "Dirk Demol zei me vorig jaar na het BK, waarin Stuyven 3e eindigde: "Het is met Stuyven een kwestie van geduld en tijd. Ik zie goed genoeg wat zijn mogelijkheden zijn. In 2019, desnoods in 2020, zal Stuyven er staan. Gegarandeerd". Ik twijfel niet aan de voorspellingskracht van Dirk Demol."

   

  Twijfelt Wuyts aan Wout van Aert? "Er is nog altijd dat proces dat hangende is. Van Aert zal nog wel eens opstaan en daaraan denken. Maar het zal hem niet meer slopen dan tijdens het crossseizoen. Hij zal ook beter omringd zijn, in een formidabele ploeg met wetenschappers, een visie op korte en lange termijn en betere ploegmaats."

   

  "Als hij de finale eens kan ingaan met een Mike Teunissen en als die twee elkaar wat gunnen, zie ik Van Aert een stap vooruitzetten. Anderzijds: ik hoop dat hij de stap die hij achteruit moest zetten in het veld niet moet zetten op de weg. Want bevestigen is vaak moeilijker dan glorieus binnenkomen." 

  "Oliver Naesen moet stap vooruit kunnen zetten"

  Oliver Naesen is nog zo'n Belg die op een grote overwinning aast.

   

  Wuyts: "Naesen heeft vorig jaar in alle koersen die hem liggen één keer niet op de grond gelegen. Het is alsof hij in elke wedstrijd waar hij aan de start kwam een voorliefde voor Moeder Aarde had en er bij ging liggen."

   

  "Als hij dat kan vermijden, moet ook hij een stap vooruizetten en klassieke winst kunnen boeken. Een wedstrijd als Gent-Wevelgem bijvoorbeeld, of de E3 Harelbeke."

   

  "Maar het is ook stilaan tijd. Want we hebben in België een enorme formatie in de breedte. Zie de uitslag van de E3 2018: Terpstra wint, en dan van 2 tot en met 7 allemaal Belgen. Ze hebben één probleem: geen enkele Belg heeft aan de streep écht meegedaan voor de overwinning. Dat moet veranderen, ook voor Naesen."

  "Kuurne is een totaal andere koers"

  Zondag is er Kuurne-Brussel-Kuurne, dikwijls de koers van de revanche na de Omloop. 

   

  Wuyts: "Dat is alleen het geval voor Deceuncinck-Quick Step, als dat zaterdag slecht presteert of niet wint. Dan gaan die er alles aan doen om aan het thuisfront, voor de deur van de sponsors, wél te winnen. Anders zou ik dat revanchegevoel tussen Quick-Step en Lotto vergeten, want dat is wat ouderwets."

   

  "Kuurne is trouwens een totaal andere koers dan de Omloop. Die draait 8 op de 10 keer uit op een sprint van een gehalveerd peloton." 

   

  "De Nederlanders hebben daarbij het geluk dat ze gezegend zijn met snelle mannen. Dylan Groenewegen is nog maar pas ontbolsterd met 3 Tour-overwinningen en dan staat die Fabio Jakobsen daar al op de deur te kloppen met Nokere Koerse en de Scheldeprijs. Dat kan een mooie tweestrijd Nederland-Nederland worden."

   

  "Ik hoop dat daar nog een paar andere jongens kunnen tussenkomen. En dan is het uitkijken naar de Belgen. Jasper Philipsen? Waarom niet? Als hij uit de wind kan blijven, zich kan laten meedrijven en hij wacht tot die sprint, zou hij wel eens sterk voor de dag kunnen komen."

   

  "Er is één nadeel: ik acht Philipsen op zijn sterkst op een licht hellende strook van 3 tot 4%. In Kuurne is het een sprint in dalende lijn. Dan gaat het meer om omwentelingssnelheid dan om de kracht."

   

  "Philipsen is nog maar 20 en aan zijn maidenjaar toe, maar hij leert zeer snel. Ik geloof in hem. Ik zie hem op termijn wel meer evolueren naar een type-Tom Boonen. Ik zeg niet dat hij de nieuwe Boonen is, maar wel het type dat de koers mee zal openbreken en het ook kan afmaken."