• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Standard was een klein "bordelleke", nu is de wil van Michel wet"

  De Standard-spelers vieren de zege tegen Anderlecht.

  Standard heeft de laatste weken de goede flow te pakken in de Jupiler Pro League. Morgen trekken de Luikenaren naar competitieleider Racing Genk voor de topper van de speeldag. Wilfried Van Moer, ex-speler van Standard, blikt voor Sporza vooruit. Hij benadrukt het belang van trainer Michel Preud'homme. "Zijn plan begint te werken."

  "Goede moment om naar Genk te trekken"

  Standard pakte de voorbije weken 16 op 18 in de competitie. Is dit het ideale moment om naar leider Genk, dat het zelf wat moeilijker heeft, te gaan? "Ik denk het wel", zegt van Moer. "Als je de resultaten ziet, is het het goede moment."

   

  "Natuurlijk is het wel op verplaatsing, maar Genk haalde nog niet het niveau van voor Nieuwjaar. Hun drie laatste wedstrijden waren misschien iets minder, maar hun ploeg is heel compleet met heel goede spelers. Standard mag zeker niet op z'n gemak naar ginder gaan."

   

  "Als ze komen om te voetballen, zal het een heel open wedstrijd worden. Als ze komen voor een punt, zal het voor Genk heel moeilijk worden om erdoor te geraken", verwacht Van Moer. "Het zijn sowieso twee heel goed voetballende ploegen. Ik ben benieuwd naar het resultaat."

   

  Is Standard op dit moment de evenknie van Genk? "In mijn ogen is Genk nog altijd een betere ploeg. Ze spelen al een heel seizoen op een hoog niveau. Ze staken er voor Nieuwjaar met kop en schouders bovenuit. Als ze dat kunnen doortrekken en fris genoeg aan de play-offs kunnen beginnen, zijn ze dé titelfavoriet."

  In mijn ogen is Genk nog altijd een betere ploeg. Ze spelen al een heel seizoen op een hoog niveau.

  Wilfried Van Moer

  Pozuelo is één van de sleutelspelers bij Racing Genk.

  "Volgend jaar zou het moeten kunnen"

  Standard pakte niet alleen veel punten de voorbije weken, het onderging ook een gedaanteverwisseling. Is de hand van Michel Preud'homme stilaan zichtbaar? "Dat denk ik wel. Standard kwam van Ricardo Sa Pinto, een totaal andere trainer. Ook heel goed, want er werden goede resultaten behaald."

   

  "Michel heeft een heel andere manier van werken", weet Van Moer. "Standard was op een bepaald moment eerlijk gezegd een klein "bordelleke". Iedereen deed zomaar wat. Bij Preud'homme is zijn wil wet en moet iedereen tussen de lijnen lopen. Het heeft eventjes geduurd om de spelers zover te brengen, maar nu zit het goed."

   

  Denken ze in Luik en omstreken ook stilaan aan de titel? "Daar wil ik nog niet over spreken", aldus Van Moer. "Als ze bij de top 6 zitten, is het parcours al geslaagd. Daarna zien we wel wat in de play-offs gebeurt."

   

  "Dit seizoen is het nog te vroeg, maar volgend jaar zou het moeten lukken om mee te doen voor de titel, denk ik. Je weet ook nooit wat er kan gebeuren op de transfermarkt. Met Luyindama laten ze nu ook hun beste verdediger vertrekken."

   

  "Maar als ze hun groep bij elkaar kunnen houden, wat een utopie is, kunnen ze wel heel ver komen."

  Standard was op een bepaald moment eerlijk gezegd een klein "bordelleke". Bij Preud'homme is zijn wil wet.

  Wilfried Van Moer

  Wilfried Van Moer.