• home
 • video
 • pas verschenen

  Afscheid van Lindsey Vonn: "Ze heeft het skiën vrouwelijker gemaakt"

  Lindsey Vonn

  Vorig jaar pinkte Lindsey Vonn al een traantje weg tijdens de Olympische Spelen.

  0 / 0

  Zondag bergt Lindsey Vonn (34) haar skilatten definitief op na een carrière met 82 Wereldbekerzeges, 2 wereldtitels, maar slechts 1 olympische titel. Naast de piste verscheen de Amerikaanse skikoningin regelmatig op de rode loper, al dan niet in het bijzijn van haar voormalige vrijer Tiger Woods. Samen met haar generatiegenote Karen Persyn blikken we terug op de carrière van Vonn.

  82 Wereldbekerzeges: een absoluut record

  Lindsey Vonn gaat de geschiedenis in als de beste en snelste vrouw op skilatten ooit. In de Wereldbeker stond de Amerikaanse maar liefst 82 keer op het hoogste schavot. Daarmee laat ze de Oostenrijkse skiester Annemarie Moser-Pröll (62 zeges) ver achter zich.

   

  Bijna had ze ook de 86 overwinningen van de Zweedse slalomspecialist Ingemar Stenmark overtroffen, maar daar besliste blessurelast anders over. "Ik wil mijn lichaam niet verwoesten", vertelt Vonn. "Als ik nog een wedstrijd zou moeten winnen, had ik het misschien nog overwogen, maar 5 zeges haal ik niet meer."

  Lindsey Vonn

  Lindsey Vonn verzamelt in haar carrière Wereldbekertrofeeën.

  Karen Persyn: "We hebben samen wedstrijden geskied sinds onze tienerjaren, toen ze nog Lindsey Kildow heette. Het is een hele toffe meid en ze heeft het vrouwenskiën ook mooier gemaakt. Dankzij haar hoef je geen manwijf te zijn om een topsport uit te oefenen, het mag ook vrouwelijk."

   

  Persyn (35) was in haar carrière een slalomspecialiste. "In het begin van haar carrière deed Lindsey dat ook. Op training heb ik haar wel eens geklopt, maar ook in wedstrijden was ik af en toe sneller", lacht de nummer 27 van de Winterspelen in 2010.

  1 olympische titel: Vancouver 2010

  Op de Olympische Spelen moet Lindsey Vonn de titels aan haar concurrentes laten. In Turijn 2006 maakt ze een salto tijdens de training. Als bij wonder verlaat ze het ziekenhuis met enkele kneuzingen en skiet ze naar een 8e plaats op de afdaling.

   

  Vier jaar later boekt ze haar grootste triomf in Vancouver. Een week voor de Spelen blesseert ze zich aan haar scheenbeen, maar het warme weer in Canada wordt haar reddingsboei. Vonn krijgt extra tijd om te herstellen en skiet naar brons op de super-G en (het allereerste Amerikaanse) goud op de afdaling bij de vrouwen.

   

  De Winterspelen van 2014 moet Vonn schrappen na een zware val op het WK voordien. In 2018 besluit ze haar olympische carrière met brons op de afdaling.

  Karen Persyn: "Ze heeft weinig medailles gesprokkeld, maar in het vrouwenskiën heeft ze alles bewezen wat ze moet bewijzen. Op grote evenementen kampte Lindsey de ene keer met een blessure, de andere keer was er toch iemand sneller, terwijl ze het hele seizoen gedomineerd had. Voor mij is ze alleszins de beste skiester aller tijden, ze heeft de sport jaren gedomineerd."

  2 kapotte knieën

  Het lichaam Lindsey Vonn hangt nog met haken en ogen aan mekaar. De snelheidwedstrijden van het alpineskiën - de super-G en de afdaling - hebben hun tol geëist. Twee kapotte knieën betekenden het einde van haar carrière. In haar rechterknie is kraakbeen verwijderd, haar linkerknie heeft geen buitenste ligament meer.

  De gehavende knieën zijn het gevolg van skiën op het hoogste niveau én van zware crashes. Op het WK van 2013 in Oostenrijk schatte ze een sprong verkeerd in. Ze brak haar scheenbeen en scheurde de voorste kruisband van haar rechterknie. Vonn zou altijd met pijn skiën en moest een kruis maken over de Winterspelen van een jaar later.

  Lindsey Vonn

  In 2013 moet Lindsey Vonn de WK-piste per helikopter verlaten.

  Begin deze week liep het opnieuw fout voor Vonn. Op het WK in Zweden beëindigde ze de super-G, de voorlaatste wedstrijd in haar carrière, in de netten. Het resultaat: een blauw oog, pijn aan haar nek en pijn aan haar ribben.

  Karen Persyn: "Mentaal staat Lindsey erg sterk. Als ze een doel heeft, slaagt ze er meestal ook in om dat te halen."

  Liefde voor topsporters

  Ook naast de piste krijgt de skiester veel aandacht. In 2007 geeft Lindsey Vonn, geboren als Lindsey Kildow, haar jawoord aan haar coach en voormalige skiër Thomas Vonn. In januari 2013 komt er een einde aan het huwelijk.

   

  Niet veel later begint Vonn een relatie met golfspeler Tiger Woods. Het glamourkoppel wordt gespot op de green en op de rode loper, maar na bijna 3 jaar komt er ook een einde aan die relatie. Officieel omdat hun topsportcarrières hun liefde in de weg staan.

  Tiger Woods en Lindsey Vonn.

  Anno 2019 staat de status "in een relatie" opnieuw aangevinkt op de Facebook van Lindsey Vonn. Deze keer vormt ze een koppel met de Canadese ijshockeyspeler P.K. Subban.  En als het even kan, beginnen ze binnenkort aan kinderen. "Ik ben 34 en kan niet lang meer wachten", geeft Vonn een hint.

  Karen Persyn: "Naast de piste kreeg Lindsey Vonn misschien nog meer aandacht. Of je nu van skiën houdt of niet: elke man kent haar. Dat heeft ze slim uitgespeeld."

  Troonopvolgster Mikaela Shiffrin

  Ondertussen heeft Mikaela Shiffrin de fakkel van Lindsey Vonn overgenomen. Op haar 23e heeft de Amerikaanse al 56 Wereldbekerzeges achter haar naam staan.

   

  In tegenstelling tot Vonn legt Shiffrin zich toe op de technische nummers. Vijf jaar geleden kroonde ze zich op haar 18e al tot jongste olympische kampioene op de slalom, de voorbode van een karrenvracht medailles in die discipline.

   

  Maar ook op de snelheidsnummers staat Shiffrin haar mannetje. Begin deze week kaapte ze nog het WK-goud weg op de super-G.

   

  Shiffrin en Vonn zijn niet de beste vriendinnen, maar het respect is groot. "Lindsey heeft een buitengewone carrière achter de rug. Jarenlang was zij het uithangbord van de skisport. Ik zal nooit in haar voetsporen kunnen treden", blijft Shiffrin bescheiden. Vals bescheiden?

  Lindsey Vonn en Mikaela Shiffrin

  Lindsey Vonn en Mikaela Shiffrin vorig jaar op de Spelen van PyeongChang.