• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Plaetsen:"Prijs op EK zou mooi zijn na 2 ontgoochelende jaren"

  Thomas Van der Plaetsen

  Thomas Van der Plaetsen had de voorbije jaren heel wat blessureleed.

  Thomas Van der Plaetsen werkte afgelopen weekend op het BK meerkamp de beste zevenkamp van het jaar af. Het sterkt Van der Plaetsen dat hij over een maand kan schitteren op het EK in Glasgow.

  "Het hoofddoel was de kwalificatie voor het EK en dat is gelukt", vertelt Van der Plaetsen aan Sporza. "Ik weet nu ook aan welke puntjes ik nog moet werken met het oog op het EK. Hopelijk kan ik die de komende weken oplossen."

   

  "Het was vooral een wedstrijd tegen mezelf, want er was weinig tegenstand. Dat is anders dan op een kampioenschap, waar de adrenaline je verplicht om elke keer voluit te gaan."

   

  "Een aantal nummers ging al vrij goed, zoals het verspringen en het kogelstoten, waar ik dicht bij mijn persoonlijke record kwam. In het polsstokspringen brak ik mijn record met 5,50m, maar dat was niet helemaal verrassend. Ik wist al sinds vorig jaar dat dat erin zat. Daar heb ik ook heel wat punten goedgemaakt om toch nog op een mooie score uit te komen, want mijn eerste dag was maar moeizaam."

  Ik wist al sinds vorig jaar dat die 5,50 meter erin zat

  "Mijn lichaam is nog altijd niet hetzelfde als vroeger"

  Van der Plaetsen sukkelde de voorbije jaren met tal van blessures, die hem op de grote kampioenschappen telkens tot een opgave dwongen. "Die blessures waren vorig jaar vooral het gevolg van kleine ongelukjes. Ik moet gewoon hopen dat er dit jaar niet te veel misgaat."

   

  Hij overwon enkele jaren ook teelbalkanker, iets waar hij nog altijd de gevolgen van draagt. "Ik merk dat mijn lichaam niet hetzelfde is als vroeger, maar er is geen ruimte voor uitvluchten. Mijn coach en ik gaan ermee om zoals altijd: dit is een probleem waarmee we moeten omgaan."

   

  "Het voordeel van ouder worden, is ook dat ik elk onderdeel een stuk volwassener kan aanpakken. Ik ben iets minder onbezonnen. Maar bij een meerkamp heb je elk spiertje in je lichaam nodig. Hoe goed je ook voorbereid bent, je hebt altijd wel ergens last van."

   

  Over een maand mikt Van der Plaetsen op het EK indoor op een medaille. "Ik hoef mij niet weg te steken. Het podium lijkt mij een logische ambitie. Het zou na 2 ontgoochelende jaren mooi zijn als ik kon meedoen voor de prijzen."