• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Wereldkampioen Van der Poel: "Eindelijk heb ik regenboogtrui weer beet"

  Mathieu van der Poel pronkt met de wereldkampioenentrui.

  Voor Mathieu van der Poel is er een zware last van zijn schouders gevallen. Dat vertelde de Nederlandse topcrosser meteen na zijn gouden WK. Vader Adrie hekelde dan weer de Belgische biergooiers in Denemarken.

  Mathieu van der Poel: "Wout begon erg sterk"

  Mathieu van der Poel moest zijn tranen verbijten toen hij in Bogense zijn 27e (!) overwinning van het seizoen boekte. "Er valt een zware last van mijn schouders", vertelde de 24-jarige Nederlander in zijn eerste interview. "Het was een lange race, maar nu valt alles samen."

   

  In het eerste deel van de wedstrijd kreeg Van der Poel af te rekenen met titelverdediger Wout van Aert, die alweer zijn sterkste cross van het seizoen voor het WK had opgespaard. "Wout begon erg sterk", erkent de nieuwe wereldkampioen. "Ik stond met vertrouwen aan de start, maar het WK blijft toch een eendagswedstrijd. Toen hij weer kwam aansluiten, moest ik mentaal sterk zijn."

   

  Dat lukte. Na een verbluffend seizoen zette de Nederlander de kers op de taart. "Eindelijk heb ik die regenboogtrui weer te pakken. Dat was toch weer 3 jaar geleden."

   

  Tot slot richtte Van der Poel zich ook in het Frans tot zijn trouwste fan: zijn opa Raymond Poulidor. "Ik hoop dat hij trots zal zijn, maar dat is hij sowieso", weet de kleinzoon van "Poupou".

  Adrie van der Poel: "Ze stonden weer met bier te gooien"

  Met 2 wereldtitels heeft Mathieu van der Poel zijn vader Adrie overtroffen. Die won een keer het WK: in Montreuil 1996.

   

  "Met de stress viel het wel mee", antwoordde Adrie op een vraag van onze reporter, "behalve dat er weer landgenoten van jullie met bier stonden te gooien hier bij de materiaalpost. Dat stoort me mateloos, het getuigt van weinig respect."

   

  "In de koers hoefde ik me minder druk te maken, die viel snel in de plooi. Op een gegeven moment zag ik veel kwijl bij Wout. Dat was een geruststelling. Ik heb wel veel bewondering voor zijn vechtersmentaliteit."

   

  Heeft vader Van der Poel zijn allerbeste zoon in actie gezien? "Hij heeft het goed aangepakt", vindt Adrie. "Mathieu heeft zich niet laten wegdrummen,  op de cruciale fases zat hij vooraan en hij maakrte geen fouten. Zo hoefde hij alleen te wachten op fouten van anderen."

   

  Voor de beste cross van het seizoen blikt vader Van der Poel terug naar de Flandriencross. "In Hamme-Zogge zat er snee en souplesse op. Dat was zijn perfecte race. Nu gokte hij misschien wat verkeerd met die beenstukken. Dat rijdt iets moeilijker dan met blote benen en zo koud was het hier niet."

  Van der Poel pronkt met wereldkampioenentrui op het podium in Bogense