• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Snelders: "Batshuayi en Tielemans moeten zich weer in "the picture" spelen"

  Eddy Snelders en Aster Nzeyimana fileerden Deadline Day.

  Op Deadline Day, de laatste dag van de wintermercato, zochten onder meer Michy Batshuayi, Youri Tielemans en Christian Luyindama andere oorden op. Eddy Snelders, in zijn carrière goed voor zeven transfers, bespreekt de opvallendste verschuivingen in binnen- en buitenland.

  Transfers in het buitenland:

  Michy Batshuayi naar Crystal Palace

  Michy Batshuayi zat op een dood spoor bij Valencia, dus verschuift Chelsea zijn spits weer naar de Premier League. De Rode Duivel wordt verhuurd aan stadsgenoot Crystal Palace. "Ik hoop dat hij vooral scorend vermogen kan brengen, want dat ontbreekt toch bij Crystal Palace", zegt Snelders.

   

  "Benteke is door blessureleed en een minder vorm pas derde keuze in Londen, na Ayew en Wickham. Op papier moet Batshuayi dus spelen en voor de broodnodige doelpunten zorgen. Maar hij kan een ongeleid projectiel zijn in de kleedkamer en dat is soms een probleem."

   

  "Hopelijk heeft Batshuayi zijn lessen getrokken, want het hypothekeert zijn carrière toch wat. Hij is wat afgegleden en moet zich weer "in the picture" spelen."

  Michy Batshuayi kon bij Valencia geen vaste rol afdwingen.

  Youri Tielemans naar Leicester City

  Met het vertrek van Thierry Henry en de terugkeer van Leonardo Jardim smolten ook de speelkansen van Youri Tielemans als sneeuw voor de zon in Monaco. Leicester City gooide een reddingsboei uit voor de Rode Duivel.

   

  "Monaco stuurt toch de boodschap: "Scheer je even weg, we hebben je niet meer nodig"", zegt Snelders. "Tielemans is eigenlijk gewoon de dupe van de sportieve malaise bij Monaco. Door de komst van Jardim moet hij vluchten naar een andere competitie."

   

  "Bij Leicester krijgt Tielemans de mogelijkheid om zich te tonen. Hij kreeg een onvoldoende bij Monaco en heeft dus bevestiging nodig. Het zal erop moeten zijn, hij zal de ploeg op sleeptouw moeten nemen en progressie moeten maken."

  Youri Tielemans wordt tot het einde van het seizoen verhuurd, zonder aankoopoptie.

  Marouane Fellaini naar Shandong Luneng(?)

  De handtekening onder het driejarig contract ontbreekt nog, maar Marouane Fellaini wordt hoogstwaarschijnlijk de vierde Rode Duivel die een stap naar de Chinese competitie zet. Hij zette gisteren koers naar Shandong Luneng.

   

  "De motivatie? Geld is toch het enige en belangrijkste aspect", zegt Snelders. "Maar je kan hem geen ongelijk geven. Bij Manchester United was de middenvelder niet meer de belangrijkste man in de pikorde. Hij was geen zekerheid in de ploeg."

   

  "Fellaini moest vrede nemen met invalbeurten om een resultaat te forceren. Dat heeft hem ook zijn cultstatus bij United opgeleverd onder Mourinho. Maar hij was niet meer broodnodig."

   

  "De vraag is hoelang houdt hij het vol? Yannick Carrasco zit ook vast in een gouden kooi bij Dalian Yifang. Arsenal en Milan waren wel geïnteresseerd, maar werden wandelen gestuurd. En bij Mousa Dembélé is het de vraag of hij veel zal kunnen spelen zonder blessures."

  Marouane Fellaini stapte gisteren op het vliegtuig richting China.

  Origi zit vast bij Liverpool, twijfels over Kompany

  De naam van Divock Origi was vaste prik in de geruchtenmolen, maar de Belgische spits blijft gewoon bij Liverpool. "Hij is pas derde keuze en één goede fase (zijn doelpunt in de derby tegen Everton, red) helpt je niet stijgen in de pikorde", zegt Snelders. 

   

  "Uiteraard is het niet eenvoudig om je op dit moment te handhaven bij Liverpool: de leider in de Premier League heeft veel talent. Maar je wil toch spelen? Wat ben je met de titel in Engeland als je anderhalve wedstrijd hebt gespeeld? Hij zou beter zoals Batshuayi een stapje lager zetten om progressie te kunnen maken. Nu is hij "mister nobody" in een kern vol sterren."

   

  En wat met Vincent Kompany? Krijgt de Rode Duivel nog een contractverlenging bij Manchester City? "Het is een moeilijke situatie", beseft Snelders. "Hij is de laatste jaren heel blessuregevoelig en ondertussen is er veel concurrentie in de verdediging."

   

  "Het is de eerste keer dat Kompany in de situatie zit dat hij zelf niet kan beslissen. City heeft de Rode Duivel nooit in het uitstalraam gezet, maar daar komt ooit een einde aan. Misschien kiest hij niet meer voor een nieuwe sportieve uitdaging en stopt hij gewoon."

  Andere opvallende transfers in het buitenland

  • Denis Suarez van Barcelona naar Arsenal: "Met nog een creatieve aanvallende middenvelder zet Arsenal extra druk op Mesut Özil. Suarez is een goede speler, maar zal Arsenal niet meteen naar een hoger niveau tillen. Het is eigenlijk het examen van Barcelona bij een andere ploeg. Als hij zich bekwaam toont, kan hij terugkeren naar Spanje."
  • Frenkie de Jong van Ajax naar Barcelona: "De Nederlander heeft veel talent, maar zal misschien niet meteen titularis zijn. Arturo Vidal en Ivan Rakitic zijn zijn grote concurrenten. Ook bij Ousmane Dembele, toch ook een groot talent, heeft het even geduurd voor hij baste voet in het elftal kreeg. De Jong bij in de verjongingskuur bij Barcelona."
  • Alvaro Morata van Chelsea naar Atletico: "Hij is toch vooral een concurrent van Diego Costa in Madrid. Diego Simeone zal niet met beide spitsen spelen, als ook Griezmann er nog rondloopt. Morata moet dus vooral de concurrentie aanscherpen."

  Transfers in de Jupiler Pro League:

  Yannick Bolasie naar Anderlecht

  Anderlecht zocht in de winter naarstig naar een goalgetter, maar greep meerdere keren naast een aanvaller. Pas in de slotminuten van Deadline Day kon Yannick Bolasie van Everton worden voorgesteld. Een grote naam, want The Toffees betaalden in 2016 nog 29 miljoen voor de flankaanvaller.

   

  "Maar dat betekent niet dat hij gegarandeerd succes oplevert", waarschuwt Snelders. "Het is inderdaad een grote aanwinst, maar hij heeft weinig gespeeld. Het wordt afwachten of hij zich na een mindere periode kan rehabiliteren bij Anderlecht."

  Christian Luyindama van Standard naar Galatasaray

  Standard wou niet meteen zaakjes doen tijdens de wintermercato, maar als Galatasaray 3 miljoen neertelt om Christian Luyindama te huren (met aankoopoptie van 8 miljoen) dan weigeren ze in Luik niet. 

   

  "Het is een aderlating voor Standard, maar ook een topdeal", zegt Snelders. "Nu moeten ze het enkel sportief kunnen opvangen met Vanheusden, Laifis en Kosanovic. Ze missen toch die sterke beer centraal."

   

  Met het transfergeld haalde Standard Alen Halilovic, een Kroatische middenvelder, bij AC Milan. "Hij heeft een reputatie te verdedigen. Het is niet omdat je van Barcelona en Milan komt, dat je een aanwinst bent. Als het lukt, is het mooi meegenomen."

  De wintertransfers van AA Gent

  Met doelman Kaminski, spelmaker Bezoes en goalgetter Sorloth lijkt AA Gent goede koopjes te hebben gedaan. De drie aanwinsten bewezen al hun nut in de bekerthriller tegen KV Oostende. "Maar het is te vroeg om te zeggen dat het goede aanwinsten zijn", zegt Snelders.

   

  "Bij Gent is er de laatste jaren veel verloop van spelers. Ze hebben hun hoogtepunt gehad met de titel in 2015 en de succesvolle Champions League-campagne en streven daar opnieuw naar, maar dat is niet eenvoudig. Ze hebben nu veel potenteel en veel keuzemogelijkheden, maar dat kan ook een moeilijke kleedkamer opleveren."

  Andere opvallende transfers in België

  • Geoffrey Hairemans: "Het is vooral voor Hairemans en STVV jammer dat hij bij Antwerp blijft. STVV heeft nood aan een spelmaker na het vertrek van Bezoes, en Hairemans is toch de ideale persoon. Maar het is een mogelijke concurrent van Antwerp in Play-off I en daar is de speler de dupe van."
  • Alejandro Pozuelo: "De beste transfer van Genk is Alejandro Pozuelo die blijft. Dat is nog maar eens gebleken in de nederlaag tegen Moeskroen. Pozuelo is het cement van de ploeg."
  • Franko Andrijasevic: "Waasland-Beveren is nog altijd op zoek naar een vervanger voor Morioka. Dat kan Andrijasevic zijn. De Kroaat is niet de snelste speler, maar nu hij een trapje lager speelt, kan hij een meerwaarde zijn voor de Waaslanders."

  Snelders: "De clubs denken wat langer na tijdens de winter"

  Het is een opvallend rustige transferperiode geweest. De clubs in de grote vijf competities (Ligue 1, Premier League, Primera Division, Seria A en Bundesliga) gaven ongeveer 580 miljoen euro uit tijdens de wintermercato. Vorig jaar was dat nog 1,026 miljard euro.

   

  "We zagen een normaal verloop van spelers", besluit Snelders. "In België heeft dat zeker ook te maken met de fraudezaak. Makelaars hadden misschien wat minder spelers in de aanbieding."

   

  "Maar de clubs analyseren hun kern ook beter en denken langer na. Er zijn nog steeds ploegen die een grote kuis willen houden of zich willen versterken, maar de stabiele ploegen gaan enkel voor opportuniteiten. En dat is een gezonde evolutie."

  Herbekijk onze Facebook Live met Aster Nzeyimana en Eddy Snelders