Sterckx: "Transfers van Standard zijn geen overdonderend succes"

  Drie aanwinsten van afgelopen zomer: Miangue, Carcela en Bastien.

  In ons transferdossier komt vandaag Standard aan bod. Hoe evalueert Bert Sterckx het eerste seizoensgedeelte van de Luikenaars onder Michel Preud'homme?

  1) Hoe oogt het transferrapport van afgelopen zomer?

  "Trein staat langzaam maar zeker op de rails"

  Standard trok met Michel Preud'homme een nieuwe coach aan en hij krijgt de trein langzaam maar zeker op de rails. Hij heeft zelf al vaak verteld dat hij met een nieuw project begonnen is. Alles wat er stond, heeft hij opzij geschoven. Hij heeft zijn eigen werkwijze geïmplementeerd zoals hij het altijd heeft gedaan.

   

  Hij zegt dat zoiets tijd kost en daar kun je natuurlijk niet veel tegen in brengen. Anderzijds is er wel de bekeruitschakeling en dat was een blamage. Lange tijd waren de cijfers onvoldoende, omdat bepaalde spelers niet genoeg brachten.

   

  Dan denk ik bijvoorbeeld aan Carcela, die vorig seizoen in de play-offs stukken beter was. Standard heeft de aankooptie gelicht in zijn huurovereenkomst, maar hij is wispelturig. Hij leeft voor de grote matchen, maar op het veld van Club Brugge gaf hij bijvoorbeeld helemaal niet thuis. Hij is een eeuwige speelvogel.

   

  Misschien zit die hele kern wel op die manier in mekaar, met soms wat gebrek aan professionalisme bij sommige spelers. Ze gaan er losjes mee om. Vorig jaar pakte dat bij Sa Pinto, die hen veel vrijheid gunde. Nu gaat dat net iets minder, met Preud'homme die er korter op zit. Dat is een andere manier van werken.

  Carcela kon onder Preud'homme nog te weinig schitteren.

  "Lestienne maakt vaak de verkeerde keuze"

  Aanwinst Lestienne heeft met flarden laten zien wat hij kan, maar het is helemaal niet genoeg. Zijn statistieken moeten beter en hij moet veel efficiënter worden in het systeem. Hij maakt ook vaak de verkeerde keuze. Hij zoekt vaak de moeilijke optie, terwijl het simpeler kan. Maar hij lag lang stil en misschien moeten we hem meer tijd geven.

   

  Dat is eigenlijk een beetje de rode draad qua transfers van afgelopen zomer: ze kunnen meer dan wat ze hebben laten zien. Standard heeft kansen gegeven aan spelers die op jonge leeftijd naar het buitenland zijn vertrokken. Ze krijgen in België een kans om hun carrière te herlanceren. Dat is een gematigd succes, maar zeker niet overdonderend. 

  "Vanheusden is de stille leider van de defensie"

  Standard heeft vooral een goeie zaak gedaan bij het houden van spelers die al gehuurd werden. Dan denk ik aan Laifis, die een van de beteren is dit seizoen, en Vanheusden. Het heeft even geduurd voor hij in de ploeg is gekomen, maar hij is misschien de beste transfer geweest.

   

  Luyindama laat zich graag "boss" noemen, maar dan moet je dat ook laten zien op het veld. Door de rust die hij uitstraalt is Vanheusden momenteel meer de stille leider van de defensie dan diegene die in de schijnwerpers probeert te staan.

  Belangrijkste transfers Standard afgelopen zomer

  IN UIT
  Samuel Bastien Junior Edmilson
  Mehdi Carcela Dieumerci Ndongala
  Kostas Laifis  
  Maxime Lestienne  
  Senna Miangue  
  Obbi Oulare  
  Orlando Sa  
  Zinho Vanheusden  

  2) Wat moet er nu gebeuren qua inkomende transfers?

  "Geen kern van 30 spelers nodig"

  Veel zal afhangen van hoe snel Oulare weer fit is. Emond kan niet elke week hetzelfde brengen. Let op: hij zal zijn 15 goals wel maken, maar hij is geen topspits.

   

  Zijn doublure Sa is duidelijk niet scherp teruggekeerd uit China. Hij heeft maar één keer gescoord, in de beker tegen Knokke. Hij is momenteel een complete flop. Als Oulare dus niet snel terugkeert, dan zou het me niet verbazen als Standard nog een spits haalt.

   

  Achteraan zit het vrij goed, maar Cavanda heeft wel enkele dramatische matchen gespeeld. Ik heb de indruk dat zijn krediet stilaan opgebruikt is. Op de flank kunnen ze dus nog iets bijhalen.

   

  Maar dat zal het zowat zijn, want Standard is nog maar op één front actief. Dan heb je geen kern van 30 spelers nodig. De top 6 halen is het enige waar ze bezig mee moeten zijn.

  3) Welke spelers zullen andere oorden opzoeken?

  "Weinig geruchten"

  Ik heb nog niet veel geruchten opgevangen. En op een van de Europese verplaatsingen liet het bestuur toch verstaan dat ze niet hoeven te verkopen om de financiële situatie op te smukken. Misschien dat spelers die weinig aan de bak gekomen zijn een oplossing zullen zoeken voor hun situatie.

  4) Met deze kern kan Standard...

  "Titel is niet uitgesloten, maar achterstand is navenant"

  Met deze wisselvalligheid is de titel te ambitieus. Als ze naast Emond echt een goeie spits hebben die scoort en als iedereen zijn niveau haalt, dan hebben ze wapens om mee te doen. De titel is nog niet uitgesloten, maar de achterstand is wel al navenant, want ze volgen op 12 punten van Genk.

   

  Wat de top 6 betreft, ziet het er na de voorbije 9 op 9 plots een pak beter uit. Gent, de nummer 7, heeft al 5 punten minder dan Standard. Na Nieuwjaar moeten de Rouches wel vrij snel tegen Antwerp, Genk én Anderlecht. Als ze daar niet te veel prijsgeven, dan komt het wel goed.

   

  Soms komt het er uit bij Standard, zoals thuis tegen Club en thuis tegen Sevilla. Maar drie dagen later is het dan weer helemaal niets op Jan Breydel. Dat is ook de frustratie van Preud'homme: het lukt maar niet om 2 à 3 weken na elkaar een goeie prestatie te brengen, tot dus die drie matchen vlak voor de winterstop.

  Bert Sterckx