• home
 • video
 • pas verschenen

  Architect van hockeysucces: "De volgende lichting staat al klaar"

  De Red Lions op het WK-podium

  "Je hebt de ervaring van een paar verloren finales nodig om te kunnen winnen", zegt Bert Wentink.

  De Nederlander Bert Wentink mag gezien worden als een van de drijvende krachten achter de opmars van het Belgische hockey. De voormalige technisch directeur van de bond sprong zondag dan ook een gat in de lucht bij de Belgische wereldtitel en is overtuigd dat het geen eenmalige uitschieter zal blijken. "De vijver om uit te vissen wordt almaar groter", weet hij.

  Bert Wentink werd in 2005 door de hockeybond binnengehaald als technisch directeur. "Onze eerste doelstelling was "closing the gap"; een vaste stek in de top 8 van de wereld. Na de Olympische Spelen van Peking, van 2008 tot 2012, had je de tweede periode: "keep the flame burning", waarin we niet achterover wilden leunen", vertelt hij aan Sporza.

   

  "Op de Spelen van Londen in 2012 werd België 5e en de periode van 2012 tot 2016 stond in het teken van "push to the podium". Dat moest nog niet zozeer leiden tot goud. De laatste periode, 2016-2020, is de "poleposition", waarin het doel is om eens boven op het podium te staan. Dat is zondag gebeurd en dat is fantastisch. Je moet een paar finales verliezen om vervolgens te kunnen winnen. Die ervaring heb je nodig."

   

  "Veel landgenoten hebben me gevraagd hoe ik als Nederlander de finale beleefd heb. Voor mij is het simpel: ik heb 13 jaar ziel en zaligheid in het Belgische hockey gelegd. Ik heb van begin tot einde genoten en ik stond bij de laatste shoot-out bovenop de tafel."

  Ik heb als Nederland 13 jaar ziel en zaligheid gelegd in het Belgische hockey. Ik stond bovenop de tafel bij de laatste shoot-out.

  Bert Wentink

  "Volgende lichting staat al klaar"

  De jeugd is het stokpaardje van Wentink. "Het Be Gold-jeugdprogramma moet klinken als een klok. Dat is de toekomst en een absolute voorwaarde om consistent succes te behalen. Wie denkt dat deze wereldtitel een eenmalig succes was, die kent de situatie niet goed", klinkt het bij de man die de bond nu nog adviseert.

   

  "Je moet doorselecteren en de ploeg verversen. Er moeten altijd nieuwe jongens bijkomen. Alexander Hendrickx is zo'n voorbeeld. Hij was derde cornerman, maar heeft op het WK het vertrouwen gekregen en werd topscorer van het toernooi. Nieuwe jongens inpassen, ook op sleutelposities, is een onderdeel van het doorselecteren. De volgende lichting staat al klaar."

  Alexander Hendrickx

  Alexander Hendrickx

  "Vasthouden aan het beleid"

  De hockeybond slaagde er het voorbije decennium ook steeds in om topcoaches naar België te lokken. "We konden altijd coaches aantrekken die pasten bij datgene wat de ploeg op dat moment nodig had", legt Wentink uit.

   

  "De coach van 2006 zou nu onmogelijk de laatste kers op de taart hebben kunnen zetten. En omgekeerd ook: de mensen die we in een later stadium hadden, waren in 2006 niet bereid om het stokje over te nemen, want België stond nog nergens."

  Succes is maakbaar. Je moet een aantal dingen goed doen.

  Bert Wentink

  "Succes is maakbaar", gaat Wentink voort. "Je moet een aantal dingen goed doen. Je moet talenten hebben en die zijn er. Je moet geld hebben en dat is er ook. Je moet een ongelooflijk goeie staf hebben."


  "Daarnaast heb je ook mensen nodig die het consistente beleid bewaken, niet van links naar rechts hollen en geloof blijven hebben in het eindresultaat. Onderweg zal het dan wel een paar keer tegenvallen, maar uiteindelijk rolt datgene uit de bus wat je voor ogen had. Wat goed is, moet je behouden en wat je kunt verbeteren, moet je verbeteren."

  Toenmalig bondscoach Adam Commens en Bert Wentink in 2006.

  Toenmalig bondscoach Adam Commens en Bert Wentink in 2006.

  "België moet altijd top 6 kunnen vasthouden"

  Kan het hockey het huidige succes bestendigen? "Ik zou niet weten waarom niet. De vijver waaruit we kunnen vissen, wordt almaar groter. Wij moeten ervoor zorgen dat we in de jeugd geen enkel visje in de vijver laten zitten. Wat erin zit, moet eruit komen. Daar kunnen we nog behoorlijke winst boeken", klinkt het.

   

  "Ik zie niet in waarom landen als Nederland, Engeland, Duitsland of Australië daarin beter zouden zijn dan wij. De top 6 van de wereld moet België altijd kunnen vasthouden en met een beetje geluk speel je consistent in de top 3."

   

  "Om top 3 te zijn, heb je ook wel 1 of 2 grote kanjers nodig in je ploeg. Daarvan ben je niet zeker of ze in je vijvertje zitten. Daar moet je geluk mee hebben. België heeft nu de Keeper en de Speler van het Jaar. Die dingen heb je niet helemaal in de hand."