• home
 • video
 • pas verschenen

  Filip Joos over zijn hockey-uitstapje: "Ik was zenuwachtig"

  Filip Joos heeft zaterdag een eenmalig uitstapje gemaakt naar het hockey. De voetbalverslaggever gaf samen met kenner Manu Leroy commentaar bij de halve finale op het WK tussen België en Engeland. "Ik heb veel vragen gesteld", geeft Joos toe.

  België-Engeland was bij PlaySports te zien met hockeyspecialist Floris Geerts als commentator, maar voor de leken was er ook een apart kanaal met meer uitleg. Daarvoor had de sportzender met Filip Joos ook een hockeyleek ingehuurd als commentator.

   

  "Het was niet de bedoeling dat ik op en top voorbereid was. Ik heb me 's ochtends twee uurtjes voorbereid. Daarna heb ik ook nog gesproken met Manu Leroy. Als je in een sport waar je heel weinig van afweet een co-commentator hebt die het doel van de nationale ploeg verdedigd heeft, dan helpt dat wel natuurlijk", vertelt Filip Joos over zijn hockeyavontuurtje.

   

  "Ik heb tijdens de wedstrijd veel vragen gesteld die Manu beantwoord heeft. Hij las de match perfect en voorspelde bij wijze van spreken wat er zou gebeuren."

  "Liverpool-Man.United tijdens finale"

  Je hoefde geen kenner te zijn om het klasseverschil tussen België en Engeland vast te stellen. "Dat zag je van bij het begin. Dat is op zich misschien wel een beetje jammer in de halve finales van een WK, maar dat is natuurlijk niet de schuld van de Belgen", zegt Joos.

   

  "Ik kan niet naar de finale kijken, want ik zit bij Liverpool-Manchester United. Dat is mijn finale. Maar ik hoop wel dat de Red Lions winnen. Dat is wel het vreemde als je commentaar geeft: ineens ben je ondergedompeld. Als ik thuis was geweest, dan had ik zeker gekeken."

  Ik kan niet naar de finale kijken, want ik zit bij Liverpool-Manchester United. Dat is mijn finale. Anders had ik zeker gekeken.

  Filip Joos

  "Voor het eerst in jaren zenuwachtig"

  En hoe keek Filip Joos naar zijn eigen prestatie? "Mijn respect voor Floris Geerts (de vaste hockeycommentator van PlaySports, red) was al groot, maar is nu nog 10 keer toegenomen. Het is echt heel moeilijk om te zien wie er aan de bal is of wie de bal wanneer met zijn voet raakt", klinkt het.

   

  "Ik heb misschien een viertal spelers herkend bij de Belgen. Het gaat zo snel. Ook de wissels nemen geen tijd in beslag en je ziet ze niet gebeuren. Plots staan er dan 3 of 4 nieuwe jongens op het veld. Hoedje af voor de commentatoren."

   

  "Het was een sport die ik niet beheers en het was dus onwaarschijnlijk anders. Voor de eerste keer in jaren was ik zenuwachtig om commentaar te geven bij een wedstrijd, dat zegt voldoende."

  Het was een sport die ik niet beheers en het was dus onwaarschijnlijk anders. Voor de eerste keer in jaren was ik zenuwachtig om commentaar te geven bij een wedstrijd.

  Filip Joos

  "Hockey is als sport beschaafder dan voetbal"

  Wat vond Filip Joos van de videoscheidsrechter in het hockey? "Ik denk dat we in het voetbal ook wel ooit zullen meemaken dat een scheidsrechter in het stadion uitlegt waarom een bepaalde beslissing genomen werd. Als je een videoref hebt, moet die transparantie ook maar zo groot zijn, ook al zijn de beslissingen niet makkelijk", zegt Joos.

   

  "Het is wel duidelijk dat hockey beschaafder is als sport dan voetbal, zowel op als naast het veld. Dat maakt het ook wel makkelijker. Door de manier waarop je aanvaard wordt, zou ik toch liever scheidsrechter zijn in het hockey dan in het voetbal."

   

  "Voetbal is wat ranziger, maar dat heeft ook zijn charme. Ik zal niet te snel zeggen dat voetbal meer moet innoveren. In hockey is een videoscheidsrechter wel absoluut nodig, omdat bepaalde zaken echt heel moeilijk te zien zijn."