• home
 • video
 • pas verschenen

  Deze teams staan te trappelen om Team Sky van de troon te stoten

  UAE en Bahrein-Merida rijden op kop van het peloton.

  UAE en Bahrein-Merida hebben zich sterk geprofessionaliseerd.

  Doordat Sky in 2020 de geldkraan dichtdraait, kunnen de machtsverhoudingen veranderen in de wielerwereld. De ploegen uit het Midden-Oosten (Bahrein en UAE) stomen zich klaar om de nieuwe heersers te worden.

  1. Wetenschappelijke aanpak bij Bahrein en UAE

  Wetenschap en "marginal gains" zijn jarenlang het stokpaardje geweest van het innovatieve Team Sky. En dat hebben ze in het Midden-Oosten netjes afgekeken. 

   

  Bahrein-Merida krijgt vanaf volgend seizoen de hulp van het Britse auto- en technologiebedrijf McLaren op gebied van technologie. "We willen op die manier de beste ploeg ter wereld worden", zegt de ploeg.

   

  UAE Team Emirates gaat dan weer in zee met verschillende universiteiten om renners wetenschappelijk zo goed mogelijk te begeleiden.

  Bahrein-Merida werkt samen met McLaren.

  2. (Sub)toppers rekruteren bij de vleet

  Om net als Team Sky een ijzersterk blok te vormen heb je natuurlijk een vloot sterke renners nodig. De transfermolen stond dan ook niet stil in het tussenseizoen.

   

  Bahrein-Merida lijfde met Rohan Dennis de beste tijdrijder ter wereld in. Ook Dylan Teuns en Damiano Caruso (als luxeknecht) werden met veel ambitie binnengehaald. Dat zijn niet toevallig 3 renners van het ter ziele gegane BMC.

   

  Ook UAE Team Emirates liet de voorbije jaren flink wat oliedollars rollen. Fernando Gaviria (Quick-Step) en Sergio Henao (Sky) zijn hun nieuwste aanwinsten. Fabio Aru, Alexander Kristoff en Daniel Martin gingen vorig jaar al in op de lokzang van de emirs.

  Gaviria en Henao zijn de nieuwste aanwinsten van UAE.

  3. Jonge talenten lokken met langetermijnvisie

  Bernal, Sivakov, Halvorsen, Dunbar, Lawless en Moscon (enkele jaren geleden). Team Sky plukte de laatste jaren bijna alle toptalenten weg van de jeugdteams. 

   

  Een tactiek waar vooral UAE zich nu ook aan waagt. Onze landgenoot Jasper Philipsen, Ronde van de Toekomst-winnaar Pogacar en de broertjes Oliveira debuteren volgend seizoen in de WorldTour bij UAE. Met dank aan ploegleider Joxean Matxin, de voormalige talentenjager van Quick-Step.

   

  Ook in de stal van Bahrein-Merida dartelen genoeg talentvolle veulens rond. Denk maar aan Mohoric (wereldkampioen bij de junioren en beloften), de Oekraïner Padoen, de Spaanse "flandrien" Garcia Cortina en de Britse klimmer Stephen Williams.

  UAE gelooft in neoprof Jasper Philipsen.

  4. Internationalisering van team en staf

  Kleurde de ploegleiding van UAE dit seizoen nogal vrij eenzijdig Italiaans, dan komt daar volgend jaar verandering in. Nieuwkomers Allan Peiper en Neil Stephens zorgen voor een dosis Angelsaksische ervaring in de ploegauto.

   

  Bij Bahrein-Merida was het ploegleidersbestand al vrij internationaal. Maar van de 28 renners kwamen er vorig jaar 20 uit Italië, Spanje of Slovenië. Nu zijn dat er nog 14. Om de rennersgroep internationaler te maken werden Duitse, Britse en Belgische renners binnengehaald. 

  Peiper komt de staf van UAE versterken.