• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vanhaezebrouck: "Misschien moeten we de jonge spelers meer kansen geven"

  Lokonga, Gerkens, Bornauw, Verschaeren, Vranjes en Saelemaekers.

  Lokonga, Gerkens, Bornauw, Verschaeren, Vranjes en Saelemaekers.

  "In Youth We Trust": Anderlecht-fans die achter de slagzin van huidig voorzitter Marc Coucke staan, zullen met een dubbel gevoel naar de match tegen STVV gekeken hebben. Trainer Hein Vanhaezebrouck bracht dat gevoel onder woorden na de met 4-2 verloren match.

  "De jonge spelers deden het fantastisch"

  Door de blessures van Trebel en Kums verraste Vanhaezebrouck in zijn basisploeg met de 17-jarige Yari Verschaeren op het middenveld. Met daarbij ook nog Bornauw (19), Saelemaekers (19), Lokonga (19) en Amuzu (19) begonnen 5 spelers uit de eigen jeugd aan de match. Een zesde jeugdspeler, Jérémy Doku (16), viel in.

   

  De jonge ploeg speelde fris. Hein Vanhaezebrouck: "We zijn te slap begonnen, maar hebben na de eerste tegengoal de match in handen genomen en hadden volledige controle. De manier waarop de jonge gasten het deden was fantastisch. Ik ben trots op wat ze gebracht hebben."

   

  "Als je de kwaliteiten ziet van die vijf spelers onder de 20 jaar is dat genieten. Er was de assist van Verschaeren. Ik had ook geen angst voor zenuwen bij hem, want hij speelt altijd onbevangen.  Invaller Doku kan wel nerveuzer zijn, maar in zijn eerste minuten brengt hij de bal meteen twee of drie keer dreigend voor doel. Als we scherper zijn, kunnen we daar misschien de 3-3 maken."

   

  "Voor de toekomst is dit echt een pluspunt. De jonge gasten hebben bewezen dat ze er zelfs niet meer zitten aan te komen, maar dat ze er zelfs al bijna zijn.  We gaan offensief op nieuwe jongens kunnen rekenen en mischien moeten we die wel meer kansen geven in de toekomst."

  "Al onze fouten waren individuele fouten"

  Van een hoerastemming kon toch geen sprake zijn, want Anderlecht verloor uiteindelijk met zware 4-2-cijfers. "Het enige minpunt van onze prestatie is dat we in onze eigen voet schieten", legde Hein Vanhaezebrouck de vinger op de wonde.

   

  "Na de rust namen we opnieuw het initiatief in handen, maar de 2-2 pakten we opnieuw op een stilstaande fase waarbij iedereen naar de bal keek en een speler van STVV moederziel alleen stond. Ook de 3-2 was vermijdbaar en de 4-2 was een cadeau."

   

  "Die vermijdbare fouten zijn allemaal individueel. Daar kan je als team weinig aan doen, die kan je niet verbeteren. Daar zit weinig teamfalen bij. Bij Didillon gebeurt dat bijvoorbeeld niet vaak, maar net vandaag wel."

   

  "In Europa zijn we ook uitgeschakeld door individuele fouten. Het is al te vaak gebleken dat we geen 90 minuten gefocust kunnen blijven. We hadden nochtans een gouden zaak kunnen doen."