Dejan Veljkovic: de man van de -ic'en, een keuken, het geld en korting bij auto's

  Dejan Veljkovic na een ondervraging in Tongeren.

  Dejan Veljkovic heeft een overeenkomst gesloten met het gerecht, in ruil voor strafvermindering. De omstreden spelersmakelaar zat ruim een maand in de cel, maar klapt nu uit de biecht. Wie is Dejan Veljkovic? Een portret.

  Eerste spijtoptant in België

  Begin oktober wordt Dejan Veljkovic door de speurders van zijn bed gelicht. Tot vandaag zat de 48-jarige voetbalmakelaar in de cel, op verdenking van witwaspraktijken, lidmaatschap van een criminele organisatie en omkoping. 

   

  Voor die beschuldigingen hangt Veljkovic een gevangenisstraf van 15 jaar boven het hoofd. Volgens zijn advocaat Kris Luyckx is Veljkovic in de cel snel tot inkeer genomen. Hij zou zijn fouten inzien, is door de zorgen 10 kilogram vermagerd en wil zijn medewerking verlenen aan het onderzoek.

   

  Meer zelfs: vandaag werpt Veljkovic zich op tot allereerste spijtoptant (ter info: de regeling bestaat nog maar sinds dit jaar) in ons land. Simpel gezegd: Veljkovic zal - in ruil voor strafvermindering - belangrijke informatie aan de speurders geven.

   

  Kris Luyckx: "Meneer Veljkovic werkt als makelaar in een sector waar normeloosheid de norm is. Hij zal volledig meewerken aan het onderzoek. Hij zal zijn activiteiten als makelaar volledig in kaart laten brengen en zijn volledige boekhouding openen."

  Kris Luyckx, eerder in het onderzoek:

  In en uit de schaduw van Bayat

  Op 10 oktober barst de bom in het Belgische voetbal. De aankondiging van een grootschalig onderzoek naar fraude en matchfixing doet de populairste balsport van het land op haar grondvesten daveren.

   

  Mogi Bayat is opgepakt. Groot nieuws. In de schaduw van de bekendste en machtigste voetbalmakelaar van ons land blijkt ook ene Dejan Veljkovic in de cel te zitten.

   

  Veljkovic mag dan veel discreter in zijn optredens en socialemedia-aanwezigheid zijn dan Bayat - hij is bij het grote publiek ook veel minder bekend - ook hij is zeer machtig.

   

  De tentakels van de joviale en empathische Veljkovic, die goed Nederlands spreekt, reiken zeer ver. Zo beschikt hij over een groot netwerk en veel macht in Oost-Europa. Een speler/trainer wiens naam op "ic" eindigt en die een met België gelinkte transfer maakt: de kans is groot dat Veljkovic het voor elkaar gekregen heeft.

   

  Maar ook in Italië heeft hij een voet tussen de deur. Jordan Lukaku en Adam Marusic van KV Oostende naar Lazio Roma, Sergej Milinkovic-Savic van Genk ook naar Lazio: Veljkovic regelt de overgang.

   

  De mislukte, maar vriendelijke en charmante spits van Eendracht Aalst had/heeft dan ook heel wat bekende voetballers (en trainers) in zijn portefeuille zitten, denk voor de vuistweg aan Mémé Tchité, Milan Jovanovic, Ivan Leko, Peter Maes, Aleksandar Jankovic, Sofiane Hanni en Mats Rits. Vriend aan huis bij een aantal eersteklassers ook, genre Anderlecht, Lokeren en KV Mechelen. 

  Veljkovic na een ondervraging in Tongeren:

  "Constructies om zichzelf verdoken commissielonen uit te betalen"

  Wanneer het federale parket op 11 oktober een eerste keer toelichting geeft bij de zaak, blijkt Dejan Veljkovic "luik 1" te zijn in het onderzoek.


  "D.V. (Dejan Veljkovic, red) zou meermaals constructies opgezet hebben, in samenspraak met KV Mechelen, Racing Genk, Lokeren, Club Brugge en Standard om zichzelf verdoken commissielonen voor zijn activiteiten als makelaar uit te betalen en om spelers voor wie hij optreedt verdoken vergoedingen en verloningen te bezorgen", zegt het parket.


  "Hij zou daarbij gebruik maken van overeenkomsten en facturen met
  algemene vermelding van scouting, consulting, commision fees, provisions of extra costs."

   

  "Dat geld passeert via rechtspersonen die geleid worden door medeplichtigen, onder wie familieleden van D.V., maar die in werkelijkheid onder controle lijken te staan van hem. Deze rechtspersonen bevinden zich in Cyprus, Montenegro en Servië."

  Het federaal parket op 11 oktober over Veljkovic:

  Geld storten en laten terugvloeien

  Veljkovic lijkt niet alleen zijn eigen zaakjes te regelen, ook voor zijn klanten loopt hij het vuur uit zijn schoenen. Het gerecht verdenkt hem ervan dat hij miljoenen euro’s heeft witgewassen.

   

  Veljkovic zou grote sommen geld naar fiscale paradijzen gestuurd hebben en na een tijdje in kleinere sommen laten terugkeren hebben naar België.

   

  Via een 30-tal rekeningen in een Genks bankkantoor - deels op zijn naam, deels op de naam van vertrouwelingen -  zou hij het geld naar zichzelf, voetballers en hun aanverwanten versast hebben.

   

  Veljkovic haalde naar verluidt grote bedragen af. Zo zou hij op één dag met 450.000 euro, weliswaar in twee schijven, naar buiten gestapt zijn.

  Ook onderzoek naar privé-omkoping

  In de soms duistere gangen van ons voetbal circuleren al langer verhalen die het daglicht schuwen. Niet alleen over financieel gesjoemel, maar ook over wedstrijdvervalsing (matchfixing). Ook daar hangt de naam van Dejan Veljkovic rond.

   

  Het federaal parket op 11 oktober: "Het derde luik van ons onderzoek heeft betrekking op aanwijzingen van private omkoping in het kader van de redding van KV Mechelen. Het onderzoek spitst zich toe op Antwerp-Eupen en KV Mechelen-Waasland Beveren." 

   

  "Het onderzoek bevat aanwijzingen dat spelersmakelaar D.V. (Dejan Veljkovic, red) in samenspraak met 4 bestuursleden van KV Mechelen rechtstreeks of via bevriende contacten de uitslag beïnvloed zou hebben van die 2 wedstrijden."

   

  "Hierbij lijken afspraken gemaakt te zijn met scheidsrechter B.V. (Bart Vertenten, red) en  diverse bestuursleden van Waasland-Beveren. Om scheidsrechter B.V. ter wille te zijn werden contacten gelegd met 2 sportjournalisten om de quotering van scheidsrechtersprestaties in de krant ten voordele van B.V. te beïnvloeden." 

   

  "Daarnaast zijn er ook aanwijzingen van ongeoorloofde contacten tussen D.V. en scheidsrechter S.D. (Sébastien Delferière, red) in ruil waarvoor bepaalde voordelen gegeven zouden zijn. Het onderzoek betreft onder meer de beïnvloeding van een mogelijke schorsing van een voetbalspeler."

  "De keuken is besteld"

  Dejan Veljkovic lijkt KV Mechelen (en Waasland-Beveren) mee te sleuren in de afgrond. Vijf dagen voor het voor KV Mechelen cruciale duel met Waasland-Beveren in het seizoen 2017-2018 stapt hij naar WB-voorzitter Dirk Huyck.

   

  Plaats van afspraak: de keukenzaak van mevrouw Huyck. Het doel: het resultaat van de match proberen te beïnvloeden, in het voordeel van KV Mechelen.

   

  Dat zou met medeweten geweest zijn van enkele bestuursleden van KV Mechelen, dat op dat moment in een intense degradatiestrijd verwikkeld is met Eupen. De makelaar schermt voor die ene wedstrijd met een som van 200.000 euro.

   

  Een weinig later zou Veljkovic buitenstappen en in een (door de speurders afgetapt) telefoongesprek aan Thierry Steemans, financieel directeur van KV Mechelen, gezegd hebben: "Alles is in orde. De keuken is besteld."

   

  Dirk Huyck geeft het aanbod van Veljkovic toe aan de onderzoekers, maar beweert dat hij Veljkovic meteen weggestuurd heeft, omdat hij niks met omkoping te maken wil hebben.

  Scheidsrechters in de dans

  Dejan Veljkovic onderhoudt niet alleen nauwe contacten met clubs, spelers en trainers, kennelijk is hij ook geen onbekende in de scheidsrechterswereld.

   

  Zo wordt gezegd dat hij met Bart Vertenten contact opneemt om de match tussen Antwerp en Eupen te beïnvloeden. Eupen voelt zich na de wedstrijd bekocht, omdat het een strafschop tegenkrijgt die er geen is. Scheidsrechter die match: Bart Vertenten.

   

  Ook Sébastien Delferière komt in nauwe schoentjes. De topref krijgt met de hulp van Veljkovic een mooie korting bij de aankoop van een nieuwe auto. Veljkovic noemt Delferière tegenover zijn bevriende automakelaar in Aalst zijn "vriend". 

  Autoverkoper: "Via Veljkovic kreeg ref Delferière bij ons een extra korting"

  Het shirt voor Frank Raes

  Vandaag, 20 november, wordt Veljkovic onder "strenge voorwaarden" vrijgelaten. Hij wordt herenigd met zijn vriendin, die ook een tijdje in de cel doorbracht. Ze wordt ervan verdacht meegespeeld te hebben in de witwaspraktijken van haar partner.

   

  In het huishouden Veljkovic moeten hoe dan ook flink wat brokken gelijmd worden. En laat dan nu één van de specialiteiten van Veljkovic zijn: mensen lijmen om hen voor zijn kar te spannen. Inpalmen. Met de glimlach. Wat hem een passende bijnaam oplevert: "Velcrovic".

   

  Zo vertelde Frank Raes enkele weken geleden in Extra Time nog dat hij van Veljkovic ooit eens een shirt van Milan Jovanovic gekregen heeft. "Ik had meneer Veljkovic nooit gezien, maar kreeg dat truitje plots opgestuurd. Om me te charmeren, neem ik aan. Ik heb het truitje weggegeven aan een neef."

  Frank Raes: "Veljkovic stuurde me 10 jaar geleden een shirt op"