• home
 • video
 • pas verschenen

  Buys: "Het is mooi geweest, maar het kan nog mooi worden"

  Kimberly Buys.

  Kimberly Buys pakte op het EK brons op de 50 meter vlinderslag.

  "Ik begin een beetje bij de oudere generatie te horen", vertelde zwemster Kimberly Buys op de BOIC-stage op Lanzarote. Buys is 29, maar mikt op de Spelen. "Op de 100 meter vlinder heb ik nog altijd het gevoel dat ik er meer moet kunnen uithalen. Ik mik op Tokio 2020 om dat daar te doen."

  "Na het EK heb ik getwijfeld of ik het nog wel wilde doen"

  Kimberly Buys wil over twee jaar voor de derde keer naar de Spelen. "Na het EK in Glasgow (afgelopen zomer) heb ik even getwijfeld of ik het nog wel wilde doen. Hoe langer ik er mee bezig ben, hoe meer ik er voor opgeef. Dat weegt af en toe door", erkent Buys bij Sporza.

   

  "Maar ik ken mezelf: als ik een paar weken heb nagedacht, dan besef ik dat ik het nog altijd heel graag doe. Die vraag is beantwoord. Op enkele Wereldbekers zag ik dat ik echt meedraai. Ik klop niet de absolute toppers, maar ik draai wel mee met hen. Dan was de conclusie snel gemaakt: ik wil nog doorgaan."

   

  Een finaleplaats op de 100 meter vlinderslag in Tokio lijkt wel een zeer zware opdracht. "Ik ben intrinsiek beter op de 50 vlinder. We doen er alles aan om ook de 100 op een heel hoog niveau te krijgen, maar dat is met vallen en opstaan. Ik weet dat de finale heel moeilijk wordt, maar de halve finales moeten kunnen, ja."

  "Ik doe dit leven graag"

  "Het is mooi geweest, maar het kan nog mooi worden", gaat Kimberly Buys verder. "Ik vind het een leuk leven, ik kan doen wat ik graag doe en ik word er tot nu toe voor betaald. Waarom zou ik het dan niet doen, als je het ook nog graag doet? Ik doe dit leven graag."

   

  Het topsportcontract van Buys is nog niet verlengd, maar ze hoopt dat Sport Vlaanderen haar missie blijft steunen. "Er is een plan voor de toekomst, dat naar Tokio leidt. Ik hoop dat ze me daarin willenen ondersteunen. Op de 100 meter vlinder heb ik nog altijd het gevoel dat ik er meer moet kunnen uithalen. Ik mik op Tokio 2020 om dat daar te doen."