• home
 • video
 • pas verschenen

  Retro: Verstappen was niet eerste F1-rijder die vuisten voelde jeuken

  Nelson Piquet haalt in 1982 uit naar "zijn vriend" Eliseo Salazar.

  Het was een opvallend beeld gisteren in Brazilië toen Max Verstappen verhaal ging halen bij Esteban Ocon na hun crash die Verstappen de zege kostte. Maar het is niet de eerste keer dat er een opstootje is tussen rijders in de Formule 1.

  1982: Nelson Piquet haalt uit naar Salazar

  In de GP van Duitsland in Hockenheim rijdt de Braziliaan Nelson Piquet aan de leiding in zijn Brabham. Maar wanneer hij de Chileen Eliseo Salazar wil dubbelen, crashen ze in een chicane. Piquet gaat door het lint en valt Salazar, nota bene een goeie vriend, aan. Jaren later zal Piquet zich verontschuldigen bij Salazar.

  1987: Mansell zet Senna tegen de muur in Francorchamps

  In de GP van België crashen Nigel Mansell en Ayrton Senna, omdat de Braziliaan niet wil toegeven. Mansell ziet zo een grote kans op een overwinning door de neus geboord en weet tijdens de GP Senna te vinden in de garage van Lotus.

   

  "Ik greep hem bij zijn overall en duwde hem tegen de muur", vertelde Mansell jaren later. "Ik trok zijn rits op tot net onder zijn neus." Echte klappen werden niet uitgedeeld, maar Senna was wel onder de indruk. "Als iemand je bij de keel grijpt, dan komt hij niet zijn excuses aanbieden."

  1993: Senna deelt klap uit aan rookie Irvine

  Het was een beetje hetzelfde verhaal als gisteren: Ayrton Senna is op weg om de GP van Japan op het circuit van Suzuka te winnen. De jonge nieuwkomer Eddie Irvine is in een gevecht verwikkeld met Damon Hill voor de vijfde plaats wanneer Senna beiden wil dubbelen.

   

  Irvine rijdt meerdere keren in de weg van Senna en probeert zichzelf ook te ontdubbelen. Na afloop van de GP zoekt Senna de Ier op. Na een discussie waarin Irvine zijn fout niet wil toegeven haalt Senna onverwacht uit en wordt Irvine gevloerd. 

  1998: Schumacher gaat verhaal halen bij Coulthard

  Michael Schumacher en Mika Häkkinen strijden in 1998 voor de wereldtitel. In een uitgeregende GP van België kan Schumacher een gouden zaak doen, maar hij knalt op David Coulthard wanneer hij de ploegmaat van Häkkinen wil dubbelen.

   

  Wanneer Schumacher en Coulthard de pits bereiken, stapt de Duitser meteen uit om Coulthard een lesje te leren. "Probeer je me misschien te vermoorden?", roept Schumacher. Personeel van Ferrari kan Schumacher nog net in bedwang houden.

  2018: Verstappen geeft Ocon een paar duwen

  Het incident tussen Max Verstappen en Esteban Ocon is intussen bekend. De Fransman probeerde zich in Brazilië te ontdubbelen en veroorzaakte zo een crash met leider Max Verstappen. De Nederlander kon het niet laten om Ocon op te zoeken na de race en gaf hem enkele duwen.