• home
 • video
 • pas verschenen

  Wijnants: "STVV in Play-off I? Ik denk het niet"

  STVV staat voorlopig 6e in de Jupiler Pro League.

  De heenronde in de Jupiler Pro League zit er na de volgende speeldag op. Van de G5 faalt voorlopig enkel Standard. De 6e stek wordt ingenomen door STVV. Hebben de Truienaars over enkele maanden echt een kans om Play-off 1 te halen? STVV-watcher Stef Wijnants gelooft het niet meteen. "Beter doen dan één van de G5-ploegen en Antwerp zou een heel straffe stoot zijn."

  Kort geheugen

  Dat STVV de verrassing van de heenronde is, is wellicht een tikkeltje overdreven, maar de Limburgers positioneren zich toch maar mooi tussen al de grote ploegen in. Helemaal toevallig is dat niet.

   

  "We hebben blijkbaar allemaal een kort geheugen", zo begint Wijnants. "Vorig seizoen deed STVV nog beter want toen had het na de heenronde 24 punten. Nu staat het op 21 punten en kunnen ze dat aantal evenaren als ze komend weekend winnen in Eupen."

   

  "Ook vorig seizoen kampeerde STVV rond deze periode in de top 6. Van de kleine ploegen ging toen meer aandacht uit naar het verrassende Waasland-Beveren, dat onder toenmalig coach Philippe Clement aantrekkelijk voetbal speelde, en nieuwkomer Antwerp, dat na 13 jaar tweede klasse zich opnieuw met de besten van het land kon meten."

  Geen degradatiestress

  Maar net als Antwerp en Waasland-Beveren zou ook STVV Play-off I niet halen. Antwerp werd 8e, STVV 10e en Waasland-Beveren zelfs pas 12e.

   

  "Toen Genk en Standard hun eindsprint hadden ingezet, vielen alle kleintjes naast de Play-off 1-pot. STVV behield nog erg lang uitzicht op een plaats in de top 6, maar na een 13 op 45 kwam het onder coach Jonas De Roeck toch net tekort. Het kon nog slechts twee keer winnen en het was vaak harken om een puntje te bemachtigen."

   

  "Uiteindelijk was het wel een opperbest seizoen", zo gaat Wijnants voort. "Als je dat in historisch perspectief bekijkt, eindigde STVV de laatste 15 jaar slechts één keer hoger (in 2010 toen het onder Guido Brepoels (foto) 4de werd, red)."

   

  "En vooral, de STVV-fans waren half oktober al gerust dat er geen degradatiestress aan te pas zou komen. Dat behoort tot het DNA van STVV: strijden tegen de degradatie. Ook nu kan de Truiense voetbalgemeenschap al opgelucht ademhalen: volgend seizoen wordt ook in 1A gevoetbald."

  De Roeck onvoldoende

  Toch heerste er in alle geledingen ontevredenheid. Het Japanse DMM.com, sinds december 2017 de nieuwe eigenaar van STVV, predikte in zijn eerste verstaanbare woorden dat Play-off 1 het grote doel was/is van de club.  

   

  "Coach Jonas De Roeck (foto) stond voor een zware en eigenlijk onmogelijke taak", vindt Wijnants. "Play-off 1 was gewoon niet realistisch. De Roeck had totaal geen klik met de Japanners en de nieuwe sportief directeur Tom Van den Abbeele."

   

  "De jonge trainer kreeg wel heel weinig krediet voor het geleverde werk. Nog voor de reguliere competitie voorbij was, wist De Roeck dat er geen toekomst voor hem op Stayen was. De spelers hadden zeker geen probleem met De Roeck, maar het vuur om elke match top te zijn ontbrak."

  Erfenis Duchâtelet

  Ondanks het meer dan behoorlijke sportieve resultaat kampt(e) STVV met een groter probleem: de afwezigheid en de apathie van de supporters. Waar is de hel van Stayen gebleven? "Zeker een probleem", zegt Wijnants.

   

  "Duchâtelet heeft voor de structuur en de toekomst van STVV gigantisch werk verricht. De eerste 20 jaar zal STVV immers geen infrastructuurprobleem kennen. Op dat erbarmelijke kunstgras na dan (lacht)."

   

  "Maar zijn sportieve erfenis oogt niet bijster positief. STVV had met de rijke zakenman alle middelen voor handen om een stabiele eersteklasser te blijven,  maar dat is niet gebeurd."

   

  "De fanatieke Truiense fans geloofden het verhaal van Duchâtelet niet meer en bleven massaal weg. Vorig seizoen zijn er wedstrijden gespeeld voor minder toeschouwers dan ik de voorbije 40 jaar heb gezien."

   

  Is er beterschap dit seizoen? "Met mondjesmaat zie je de tribunes nu iets voller worden, maar de fiere Truienaar is op zijn ziel getrapt en zal met meer dan overwinningen tegen Anderlecht, Standard of Genk moeten gepaaid worden om nog maar een beetje van de hel te kunnen spreken."

  Chapeau voor Brys

  Marc Brys streek begin dit seizoen met een hele technische staf vanuit Antwerpen neer in Limburg. Zijn werk wordt bij STVV meer dan geapprecieerd. "Nog voor hij één voet op Truiense bodem zette, waren de spelers bezorgd over de bekende zware en lange trainingen", weet Wijnants.

   

  ""Als dat maar goed afloopt", dacht ik toen. Maar de voetballogica is simpel: als je een geloofwaardig verhaal aan je groep vertelt en dat wordt aan resultaten gekoppeld, dan heb je gelijk."

   

  "De trainingsintensiteit heeft ook haar vruchten afgeworpen. De spelers zijn fit, het erg gevarieerde tactische plan wordt gesmaakt, de groepssfeer zit goed, de kern is breder en beter en de bankzitters maken vaak het verschil."

   

  "Kortom: de wind waait gunstig op Stayen. Marc Brys heeft alle vooroordelen naar de prullenmand verwezen. Nu moet hij er nog voor zorgen dat hij de spelersgroep ook in de terugronde met dezelfde ingesteldheid kan laten presteren."

  Japanse internationals

  Bij hun intrede hadden de Japanse eigenaars verkondigd dat het zeker niet de bedoeling was om een hele kolonie Japanse spelers in te voeren. Intussen lopen er toch al vijf rond op Stayen. "Zij vormen stilaan de mayonaise van de kern", ziet Wijnants.

   

  "Nu, als ze van het niveau zijn zoals we tot nu toe gezien hebben, is het voor de ploeg natuurlijk een meerwaarde. Verdediger Tomiyasu, die er vorig seizoen al was, is op zijn 19e al international. Samen met Teixeira en Garcia vormt hij achteraan een sterk trio."

   

  "Endo zit ook bij de Japanse selectie en ik denk dat het niet lang zal duren vooraleer ook Kamada (foto) een oproepingsbrief in zijn bus ziet vallen. Kamada doet het als schaduwspits echt goed. Hij werkt hard, beweegt slim en heeft een neus voor goals (6, red)."

   

  "Met ook nog de technische sterke Bezus en Ceballos heeft Brys keuze genoeg om de openingen te vinden. Enkel diepe spits Boli blijft voorlopig in gebreke."

   

  "Een spits kan natuurlijk niet alle ballen erin trappen, maar hij mag er wel eens eentje tegen de touwen rammen. Als Boli nog maar 20% van zijn grote kansen had afgewerkt, dan stond STVV een stuk hoger in de stand. Dus ja, het kan nog beter."

  Twijfel over Play-off 1

  Gelooft Wijnants dan ook dat STVV een gevaarlijke klant wordt voor Play-off 1? "Ja, een kandidaat zijn ze zeker, maar of het zover komt, dat betwijfel ik. Dat heeft niets eens te maken met de sterkte van STVV maar wel met de slagkracht van de G5-ploegen."

   

  "Vorig seizoen hebben Club Brugge, Anderlecht, Genk, Gent en Standard zich ook geplaatst. Voor Genk en Standard leek het toen lange tijd op niets uit te draaien, maar nu staat iedereen, op Standard na, al in de top 6. Neem daar nog het sterke Antwerp bij en het plaatje is al ingevuld."

   

  "De concurrentie voor STVV is dus niet pakweg Zulte Waregem, Kortrijk of Charleroi. Bovendien moest je de voorbije jaren 44 en 49 punten hebben voor een plaats in Play-off 1."

   

  "STVV heeft er nu 21. Met andere woorden, de tweede ronde moet minstens zo goed zijn, zoniet nog beter. Als dat kan, dan mogen de superlatieven bovengehaald worden", besluit Wijnants.