• home
 • video
 • pas verschenen

  Europese voetbalcompetities (ook België) herhalen pleidooi tegen Super League

  " "

  De kampioen van België, dit jaar Club, zou geen plaats hebben in de supercompetitie.

  De European Leagues, het verbond van een 30-tal Europese voetbalcompetities waaronder België en Nederland, blijft fel gekant tegen de mogelijke vorming van een Super League met 16 topclubs uit Europa.

  Volgens het verbond zou de Super League de toekomst van het profvoetbal in Europa bedreigen. Het klokkenluidersplatform Football Leaks onthulde vorige week de plannen voor een nieuwe "supercompetitie" vanaf 2021 met Bayern, Real, Barcelona, Manchester United en City, Chelsea, Arsenal, Liverpool, PSG, Juventus, Milan, Atletico, Dortmund, Marseille, Inter en Roma.

   

  De European Leagues verklaren zich nader: "Landelijke voetbalwedstrijden vormen in heel Europa de kern voor alle betrokken partijen: spelers, clubs, competities, nationale bonden en vooral voor de fans. Het voorstel voor een gesloten Super League zal op de lange termijn ernstige en blijvende gevolgen hebben voor het profvoetbal in Europa."

   

  Het verbond benadrukt dat de Europese bond UEFA de leiding heeft bij de organisatie van de internationale wedstrijden op ons continent. UEFA-voorzitter Ceferin uitte zich gisteren ook als fervent tegenstander.

  "Steunen Europese model met piramide van promotie/degradatie"

  De 16 genoemde clubs zouden zelfs overwegen om uit hun landelijke competitie te stappen. Ze denken met een onderlinge en exclusieve competitie veel meer geld te kunnen verdienen dan bijvoorbeeld in de Champions League.


  "We steunen het Europese sportmodel, gebaseerd op een piramidestructuur met promotie en degradatie, waarin de sportieve prestaties van clubs leidend zijn", besluiten de European Leagues.