Valverde over controverse: "Ik heb nooit positief getest"

  Valverde mag een jaar in de regenboogtrui koersen.

  De wereldtitel van Alejandro Valverde (38) in Innsbruck werd niet door iedereen gesmaakt. De Spaanse topper zat jaren geleden een schorsing uit voor zijn betrokkenheid in Operacion Puerto, maar Valverde heeft die zaak geklasseerd. "Ik heb mijn staf uitgezeten en sindsdien houd ik me enkel bezig met genieten van deze sport."

  Alejandro Valverde lijkt al een eeuwigheid mee te draaien in de wielersport, maar pas op 38-jarige leeftijd veroverde hij enkele maanden geleden de regenboogtrui. Het dopingverleden van Valverde zorgde bij sommige wielerfans en -volgers voor een bittere nasmaak.

   

  "Het is geen kwestie van of ik iets betreur", vertelt de wereldkampioen in een interview met de Spaanse krant AS. "Ik heb nooit positief getest, maar er werd beslist dat ik een sanctie verdiende en zo geschiedde."

   

  Een van de bloedzakken bij de Spaanse dopingdokter Eufemiano Fuentes werd aan Valverde gelinkt. Na veel vijven en zessen werd Valverde, deels met terugwerkende kracht, in 2010 en 2011 geschorst.

   

  "Ik heb mijn straf uitgezeten en sindsdien houd ik me enkel bezig met genieten van de wielersport. Iedereen moet beseffen dat ik er alles aan gedaan heb om niet alleen te tonen dat ik vroeger koersen gewonnen heb, maar dat ik na mijn schorsing nog beter was."