• home
 • video
 • pas verschenen

  "Sportjournalistiek moet zich in vraag stellen, o.a. over primeurs"

  Peter Vandenbempt.

  Peter Vandenbempt is in De Zevende Dag een stand van zaken komen geven over het voetbalschandaal. Ook de rol van sportjournalisten kwam ter sprake. "Je moet je afvragen waarom journalisten zo dicht bij makelaars staan", zegt Vandenbempt.

  Drie sportjournalisten werden vorige week door de politie gearresteerd in het onderzoek naar fraude en matchfixing in het voetbal. Deze week besliste de krant Het Laatste Nieuws om zijn Chef Voetbal tijdelijk op non-actief te zetten. "Om na te gaan of deontologisch alles correct verlopen is", schreef de krant.

   

  Nauwe banden tussen journalisten en makelaars liggen aan de basis van al die gebeurtenissen. Peter Vandenbempt: "Ik denk dat het een goed moment is voor de journalistiek om zich in vraag te stellen en na te denken welke rol wij moeten spelen."

   

  "Die nauwe banden zijn geen exclusiviteit van de mensen die worden genoemd of van de schrijvende pers. Ook niet van de sportjournalistiek. Er bestaat een schemerzone waarin je jezelf als journalist beweegt om je werk te kunnen doen. Je moet je afvragen waarom journalisten zo dicht staan bij clubleiders, makelaars of om het even wat."

   

  "Dat is natuurlijk omdat het je job is om informatie te geven. In het voetbal is het zeker zo dat makelaars de beste bronnen van informatie zijn. Alleen moet je een zeker evenwicht zoeken."

   

  "Het zou interessant zijn als de oplossing komt van veel hoger bij de verschillende mediahuizen en er minder belang wordt gehecht aan "de primeur". In plaats van het nieuws als eerste te willen brengen, kan je meer aandacht voor analyse hebben."

   

  "Als je als medium in de doelstellingen voor je journalisten zet dat je 5 of 10 primeurs moet hebben, dan dwing je journalisten al in een bepaalde richting. Het lijkt me interessanter dat debat aan te gaan, dan met een individu af te rekenen, waarbij  een soort persoonlijke afkeer een rol speelt."