• home
 • video
 • pas verschenen

  Pro League stelt zich burgerlijke partij in voetbalschandaal en wil makelaars aanpakken

  Marc Coucke heeft als voorzitter van de Pro League de plannen van de profclubs uit de doeken gedaan om wantoestanden in het Belgische voetbal tegen te gaan. "We willen een transparant beleid", zei Coucke.

  Pro League wil onafhankelijke commissie om de problematiek rond makelaars aan te pakken

  Naar aanleiding van het huidige voetbalschandaal was er vandaag een extra vergadering van de Raad van Bestuur van de Pro League. Marc Coucke kwam uitleggen wat de profclubs in de toekomst anders willen.

   

  Eerst had Coucke het over het huidige schandaal. Daarin wil de Pro League zich burgerlijke partij stellen. "Op basis van de gegevens die we hebben, is er mogelijk schade aan het Belgisch voetbal en de clubs. Daarom stelt de Pro League zich burgerlijke partij. Alle steun aan het parket, dat het onderzoek voert."

   

  Om een herhaling van wantoestanden te voorkomen in de toekomst kijkt de Pro League in de eerste plaats naar de rol van makelaars. "Er vloeit te veel geld weg uit het voetbal. De problematiek van de makelaars is voor rekening van de Pro League. Wij moeten dat aanpakken."

  "Er komt een onafhankelijke expertengroep"

  De voorzet voor maatregelen moet komen van een onafhanelijke expertengroep. Daarvan worden aanbevelingen verwacht waarmee de Pro League regels kan opstellen rond makelaars en licentievoorwaarden. In een latere fase hopen de profclubs ook op initiatieven van de politiek.

   

  "Er komt een onafhankelijke expertengroep van drie personen. Zonder voetbalmensen. Melchior Wathelet is de voorzitter, Pierre François wordt het tweede lid. En zij beiden gaan een derde lid aanduiden", zei Marc Coucke.

  "Het gaat onder andere over maximumpercentages voor makelaars bij transfers. Ook willen we dat alle vergoedingen voor tussenpersonen via een "clearing house" passeren. We willen een transparant beleid. Het gaat niet alleen over illegale zaken. Er gebeuren ook legale zaken die niet goed zijn voor het voetbal. Als we een zuivere sport willen, moeten we de wortels aanpakken."

   

  "We moeten er ook naar streven dat de voorzitter van de Pro League (de functie die Marc Coucke momenteel zelf invult) een onafhankelijk persoon wordt."

  Coucke: "Problematiek van de makelaars is voor rekening van de Pro League: wij moeten dat aanpakken"

  "We vragen fans om positief te zijn naar de scheidsrechters"

  De Pro League zit ook in met de scheidsrechters die dit weekend in moeilijke omstandigheden wedstrijden zullen moeten fluiten op het hoogste niveau. "We gaan een oproep doen naar alle clubs om hun supporters te vragen dit weekend een positieve houding aan te nemen naar de scheidsrechters."

   

  "Een scheidsrechter is een enorm belangrijk deel van het voetbal. Er zullen dit weekend weer twijfelachtige fases zijn. Zo gaat dat. Maar het is dan niet de bedoeling om kwetsende spreekkoren te krijgen. De scheidsrechters verdienen steun. We mogen geen zaken veralgemenen."