• home
 • video
 • pas verschenen

  "In oorsprong was zaak-Bellemans veel groter dan huidig voetbalschandaal"

  Frank Raes ziet gelijkenissen tussen de zaak-Bellemans en het huidige schandaal.

  België wordt niet voor het eerst in zijn greep gehouden door een groot voetbalschandaal. De zaak-Bellemans in de jaren 80 kende een grote gelijkenis met het huidige schandaal. "In oorsprong was die zaak zelfs veel groter", herinnert Frank Raes zich.

  "Zwart geld was courant in het voetbal in jaren 80"

  In de winter van 1984 troepen horden journalisten samen voor het toenmalige kantoor van de voetbalbond in de Brusselse Guimardstraat. Frank Raes is een van hen. Reden voor hun aanwezigheid: dagenlang worden spelers, trainer Raymond  Goethals en bestuurders van Standard ondervraagd in een zaak over omkoping (zie video).

   

  De spelers van Standard zouden in 1982 670.000 Belgische frank betaald hebben aan hun collega's van Waterschei om de laatste match van het seizoen niet te serieus te nemen. Zo is de titel zeker voor Standard en riskeren de spelers geen blessures voor de finale van Europabeker II enkele dagen later in en tegen Barcelona. (Standard zal die verliezen met 2-1).

   

  "De grote gelijkenis met het huidige schandaal is dat ook toen een onderzoek naar zwart geld uiteindelijk uitmondde in een verhaal rond matchfixing. De Brusselse onderzoeksrechter Guy Bellemans had zich vastgebeten in het zwart geld van Belgische clubs."

   

  "In oorsprong was de zaak-Bellemans zelfs veel groter dan het huidige schandaal. Zwart geld was heel courant op dat moment in het voetbal. Heel veel mensen en clubs moesten zich verantwoorden voor belastingsfraude: Anderlecht, Antwerp, Gent, Standard, bijna iedereen passeerde de revue."

  "De grote schok nu is betrokkenheid van refs, toen die van topspelers"

  Bij Standard sloeg de bom het hardste in. Bij zijn onderzoek naar de geheime boekhouding van de Luikenaars botste onderzoeksrechter Guy Bellemans op het geld dat gebruikt was om spelers van Waterschei om te kopen.

   

  "De betrokkenheid van scheidsrechters is de grootste schok in het huidige schandaal", zegt Frank Raes. "In de zaak-Bellemans was dat vooral de betrokkenheid van topspelers en de trainer."

   

  "Eric Gerets werd voor de ogen van alle journalisten weggeplukt op training bij de Rode Duivels. Hij kreeg uiteindelijk een schorsing van een jaar en kon zijn carrière in Italië vergeten. Hij was net voor het uitbreken van de zaak naar AC Milan getrokken."

   

  "Raymond Goethals werd voor twee jaar geschorst en moest uitwijken naar Portugal. Spelers als Michel Preud'homme, Jos Daerden, Walter Meeuws, en Simon Tahamata werden uiteindelijk voor negen maanden geschorst."

   

  "In de zaak-Bellemans heelde de tijd opvallend snel de wonden. Gerets werd later opnieuw aanvoerder bij de Rode Duivels, Goethals werd als trainer nog legendarischer en trainde onder meer nog Anderlecht en Marseille (foto)."

  "Makelaars zijn pas belangrijk geworden na het Bosman-arrest"

  Na de zaak-Bellemans werd het courant gebruik van zwart geld bij voetbalclubs op het hoogste niveau in België teruggedrongen. De macht verschoof meer en meer van clubleiders naar makelaars. Frank Raes is niet verwonderd dat makelaars vandaag de spil zijn in het schandaal rond fraude en match fixing.

   

  "Ik heb als journalist in de jaren 80 lijsten gezien van wat spelers in het zwart verdienden. Topspelers verdienden officieel zogezegd 12.500 frank. Totaal ongeloofwaardig."

   

  "Zwart geld zal van alle tijden zijn, maar clubs zijn wel transparanter geworden. Tegelijk hebben ze veel macht verloren. Na het Bosman-arrest is de vrije markt rond voetballers beginnen te spelen en zijn makelaars belangrijk geworden. Met transfers was veel geld te verdienen."

   

  "Makelaars bestonden wel ten tijden van de zaak-Bellemans, maar waren veel minder betrokken. Spelers waren gebonden aan een club. De grip van makelaars is het grote verschil tussen toen en nu."