• home
 • video
 • pas verschenen

  Coucke wil snel maatregelen tegen "het systeem": "België als voorbeeld in Europa"

  " "

  Marc Coucke was als Pro League-voorzitter te gast in De Afspraak op Vrijdag.

  Marc Coucke heeft als voorzitter van de Pro League voor het eerst gereageerd op het grootschalige fraudeonderzoek dat het Belgische voetbal op zijn grondvesten laat daveren. Coucke klinkt heel strijdvaardig: "We willen de zaken fundamenteel veranderen en met België het voorbeeld geven in Europa."

  Kijk naar Marc Coucke in De Afspraak op Vrijdag: "Ik wil en ik ga veel veranderen"

  Coucke was te gast in De Afspraak op Vrijdag, het weekprogramma van Ivan De Vadder. Hij benadrukte dat hij daar sprak als voorzitter van de Pro League, niet als voorzitter van Anderlecht. Zijn boodschap was ferm en duidelijk: "We willen de zaken fundamenteel veranderen. Van een ramp moeten we een voorbeeld maken."

   

  En Coucke wil snel gaan: "Ik denk dat we nu op 6 maanden tijd kunnen doen waarvoor we anders misschien 6 jaar nodig hadden. Ik voel dat België het voortouw kan nemen. Ik heb de voorbije dagen enorm veel contact gehad met de Europese voetbalinstanties. De UEFA was eerst geschokkeerd, maar is nu aan het keren. Ze zeggen: oké, misschien kan België de rest zelfs meesleuren. Ze gaan ons ten volle steunen."

   

  "De volgende dagen gaan we een aantal vergaderingen doen. Maar nog voor die vergaderingen komen, wil ik er onmiddellijk onafhankelijke experts bij. We moeten naar een objectivering en dat moeten we professioneel en diepgaand aanpakken. Ik heb gezegd dat ik daar enorm voor wil gaan."

  Ik denk dat we nu op 6 maanden tijd kunnen doen waarvoor we anders misschien 6 jaar nodig hadden. 

  Marc Coucke

  "Ik wil en ik zal veel veranderen. Het momentum is er"

  Is de hemel op zijn hoofd gevallen afgelopen woensdag toen het nieuws losbarstte, wou Ivan De Vadder weten van Coucke. "Voor de helft. Van het deel van de makelaars, dat die evenwichten in België en in Europa kwijt zijn, dat die te veel macht hebben, daar ben ik niet van geschrokken."

   

  "Toen ik bij Anderlecht kwam, was een van mijn eerste maatregelen de sleutels afnemen van makelaars, want die konden overal binnen. Ik voerde heel strikte ethische normen in binnen de club en investeerde extra in jeugdvoetbal en vrouwenvoetbal."

   

  Coucke ontsloeg ook Herman Van Holsbeeck, de man die vroeger de transfers deed voor Anderlecht. Een vraag daarover wou Coucke niet beantwoorden. "Ik wou naar hier komen als voorzitter van de Pro League. Omdat ik ongelooflijk veel wil veranderen.  Het momentum is er. En ik ga het ook veranderen. Maar sta me toe om geen namen te noemen: A. omdat dat gevaarlijk is en B. omdat iedereen het recht heeft op een vermoeden van onschuld."

   

  Coucke gaf toe dat er op het vlak van de makelaars veel gebeurt: "Omdat het systeem zo is. In feite heeft de zaak-Bosman de macht van de clubs naar de spelers gegeven.  En de spelers hebben die macht weer doorgegeven aan makelaars."

   

  "Ik wil een concreet voorbeeld geven. Neem een jonge gast die je jaren opleidt en die het goed doet. Je wil  die een kans geven in het eerste elftal bij een Belgische eersteklasser. Op dat moment verandert die van makelaar. Ze nemen een buitenlandse makelaar en je krijgt meteen een mailtje: "Als je zijn contract wil openbreken, krijg ik - "zonder overdrijven" - 500.000 euro. En als hij later ooit verkocht wordt, wil ik zoveel op dat, zoveel op dat en zoveel op dat."

   

  "Dus zo is het systeem. En dat wist iedereen. In heel Europa trouwens. Als Lokeren bijvoorbeeld een transfer wil doen met Standard, dan gaan de 2 sportieve directeurs niet samenzitten. Maar daar zit een makelaar tussen, soms 2, soms 3. En die bepalen het spel."

   

  "Je hebt er ook heel goeie tussen. En het kan ook geen kwaad dat spelers begeleid worden. Ik heb het jarenlang meegemaakt in het wielrennen. Een renner heeft ook een makelaar, die heeft 5 à 7 procent van het loon en begeleidt hem. Die excessen gebeuren daar niet. Maar in het voetbal gaat zoveel geld om."  

  In feite heeft de zaak-Bosman de macht van de clubs aan de spelers gegeven.  En de spelers hebben die macht weer doorgegeven aan makelaars."

  Marc Coucke

  "Matchfixing is de hel, het raakt aan de supporters"

  Coucke onderscheidt 2 zaken in het fraudeonderzoek. "En wat de matchfixing betreft, daar is de hemel echt wel op mijn hoofd gevallen. Het is zelfs de hel geworden."

   

  "Dat is een heel ander dossier. Ze zijn allebei even erg, maar ten opzichte van de supporters wordt hier geraakt aan de basis van het voetbal. Ik wil gerust 100 wedstrijden na elkaar verliezen, dat is deel van het voetbal. Waarom zit iedereen in de tribunes? Omdat Anderlecht kan verliezen van Union en Real Madrid kan verliezen van Club Brugge. Als je hoort dat dat niet eerlijk is... Dat is het ergste dat in het voetbal kan."

   

  Dat er scheidsrechters betrokken zijn, doet Coucke blazen: "Je moet weten dat er heel wat oproepen zijn: "Mensen, word scheidsrechter". We hebben meer goeie scheidsrechters nodig, dat is de kern van alles."

   

  "We moeten dit dan ook zo rap mogelijk kaderen: hoe ver zit het, over wie gaat het? En zeggen: "Sorry, dit kan niet." We moeten opnieuw naar vertrouwen van de scheidsrechters, want als je dat niet meer hebt..."

  "Onafhankelijke zou uiteindelijk mijn plaats moeten innemen"

  Om de macht van de makelaars in te perken heeft de sterke man van Anderlecht en de Pro League een bepaald idee voor ogen: "Het moet eruit. Ik zie 3 zaken. A: we moeten naar een heel nieuwe reglementering en kijken wat afdwingbaar is. B: transparantie. Dat iedereen bij een transfer weet hoeveel naar een club gaat, hoeveel naar de makelaar. En C: onafhankelijke controle. Er moeten in alle organen veel meer onafhankelijke experts zitten."

   

  Hij houdt daarbij niet vast aan zijn job als hoofd van het Belgische profvoetbal: "Ik ben ook voorzitter van de grootste voetbalploeg. Ik neem nu mijn verantwoordelijkheid. Maar nadien is het in feite aan een onafhankelijke om mijn plaats in te nemen."

  " "

  Luc Devroe en Marc Coucke doen de transfers bij Anderlecht.

  "Steek mijn hand in het vuur voor geen enkele makelaar"

  De presentator wilde van Coucke weten of hij heeft gewerkt met de opgepakte spelersmakelaar Mogi Bayat? "Bij Oostende niet. Bij Anderlecht hebben we geen enkele speler via hem aangeworven en hebben we er 1 via hem verkocht, Teodorczyk. Ik moet daar wel bij zeggen dat we in een situatie zitten waarbij 10 spelers hem als makelaar hebben."

   

  Bij Anderlecht doen Coucke en Luc Devroe de transfers. Ze werken daarvoor samen met Didier Frenay. Steekt Coucke zijn hand voor die man in het vuur? "Ik denk dat we voor geen enkele makelaar ons hand in het vuur mogen steken, in die zin dat de reglementering hem momenteel zaken toestaat die in feite niet gezond zijn. Laat het gerecht zijn werk doen voor het verleden. Maar naar de toekomst toe moeten we andere regels stellen."

   

  "Ik ben nu een paar maand voorzitter van de Pro League. We hebben al veel besproken in die richting, maar we hadden het momentum niet mee. Nu hebben we dat wel. Geef nu aan al die hervormingen maximale steun." 

  "Ik denk dat we voor geen enkele makelaar ons hand in het vuur mogen steken, in die zin dat de reglementering hem momenteel zaken toestaat die in feite niet gezond zijn. 

  Marc Coucke