• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Van Veljkovic is binnen wereldje geweten dat je bij hem moest zijn om match te regelen"

  Dejan Veljkovic, samen met Mogi Bayat de spil in het onderzoek.

  Het gerecht voert niet alleen een onderzoek naar mogelijke wanpraktijken van voetbalmakelaar Mogi Bayat. Ook de Servische makelaar Dejan Veljkovic werd opgepakt voor verhoor.  "Het transfersysteem in het voetbal is de grote kwaal", zegt Humo-journalist Jan Hauspie, die thuis is in de materie.

  Is Jan Hauspie verrast door het grootschalige onderzoek? "Ja, want anders zou ik weten waar het parket mee bezig is en dat is nog altijd niet zo. Maar over Bayat en Veljkovic is al langer geweten dat zij de transferbewegingen in België domineren", vertelt Hauspie aan Radio 1.

   

  "Er doen allerlei verhalen de ronde dat er daarbij dingen gebeuren die het daglicht schuwen, maar het is nog iets anders om daar bewijs van boven water te krijgen. Dat heeft het parket nu kennelijk wel kunnen doen."

  Bayat en Veljkovic domineren de transferbewegingen in België, dat is al langer geweten.

  "Bayat zet clubleiders onder druk"

  "Ik vind het luik van de matchfixing het interessantste. Er twijfelt niemand aan dat er van alles mis is met de geldstromen in de voetbal- en makelaarswereld, maar het is opvallend dat er van daaruit ook mogelijke linken zijn naar wedstrijden", vindt Hauspie.

   

  "Bayat heeft overal een voet tussen de deur, maar misschien heeft hij zijn monopolie wel min of meer verworven door mensen onder druk te zetten. Er zijn clubleiders die off the record getuigd hebben dat Bayat hen onder druk gezet heeft met het dreigement dat hij bepaalt wie er aan het einde van het seizoen degradeert. Misschien heeft hij daar wel de waarheid gesproken."

  Clubleiders hebben off the record getuigd dat Bayat hen onder druk gezet heeft met het dreigement dat hij bepaalt wie op het einde degradeert.

  "Wantoestanden worden kennelijk gedoogd in het voetbal"

  "Er wordt nu veel gesproken over Mogi Bayat, maar van Dejan Veljkovic is binnen het wereldje geweten dat je bij hem moest zijn als er een match geregeld moest worden. Maar wie gaat zoiets naar buiten brengen? Er zijn altijd verschillende clubs betrokken en de ene wil de andere niet aan de galg praten", klinkt het.

   

  "In het voetbal worden veel verhalen verteld, maar uiteindelijk draait iedereen mee en zal niemand zijn nek uitsteken om een wantoestand aan te klagen. Dus wordt dat kennelijk gedoogd."

  Van Veljkovic is geweten dat je bij hem moest zijn als er een match geregeld moest worden.

  "De oplossing is het transfersysteem afschaffen"

  "De grote kwaal van het voetbal is het transfersysteem. Clubs houden dat in stand en zeggen dat ze zonder het transfergeld niet kunnen overleven, maar dat is een lulkoekverhaal", weet Hauspie.

   

  "Het systeem is nefast voor het voetbal en creëert een grote ongelijkheid, waardoor clubs in de problemen komen en zich misschien wel overleveren aan malafide overnemers en misschien ook wel matchen regelen."

   

  "Al het slechte in het voetbal heeft te maken met het transfersysteem en de oplossing is om het systeem af te schaffen. De enigen die daar hinder van zullen ondervinden zijn makelaars en bestuurders die envelopjes met elkaar uitwisselen bij transfers. Verder zou het voetbal er alleen maar bij gebaat zijn."

  Wie is Dejan Veljkovic?

  Dejan Veljkovic is een 48-jarige oud-voetballer - onder meer bij Aalst. De Serviër liet evenwel meer van zich horen als makelaar. Vooral de Oost-Europese markt zit in zijn portefeuille, 2 bekende namen van vroeger waren alvast Milan Jovanovic en... Ivan Leko.

   

  Hij staat bekend als huismakelaar van Lokeren en KV Mechelen, maar doet ook zaken met de Belgische topclubs. Vaak werkt hij samen met de trainers van die clubs om spelers te halen/brengen.

   

  Een club in het buitenland waar hij graag zaken mee doet, is Lazio Roma: daar verpatste hij Milinkovic-Savic (Genk), Jordan Lukaku en Adam Marusic (allebei Oostende). Ook in Rusland heeft hij een ferme voet tussen de deur: Hanni, Boussoufa en Legear bracht hij van Anderlecht naar respectievelijk Spartak Moskou, Anzji en Terek, Joao Carlos verscheepte hij van Genk naar Anzji.