• home
 • video
 • pas verschenen

  "Cruijff liet zich met opzet vallen voor sponsorbord voor tv-samenvatting"

  " "

  Peter "Kom van dat dak af" Koelewijn (77) was te gast in Touché op Radio 1.

  Zondag had Friedl Lesage de Nederlandse zanger Peter "Kom van dat dak af" Koelewijn op bezoek in Touché, haar praatprogramma op Radio 1 waarin haar gasten vertellen over het bijzondere in hun leven. Koelewijn kwam naar buiten met een anekdote over Johan Cruijff, met wie hij ooit een lied opnam.

  Koelewijn is op zijn 77e een gesmaakt verteller. De zanger, producer, radio-dj heeft ook heel wat om over te vertellen. Zo nam hij eind jaren 60 een lied  op met Johan Cruijff, toen bij Ajax de beste voetballer ter wereld: "Oei oei oei (dat was me weer een loei)".

   

  “Dat was in de periode dat we nog nummers maakten die we linkten aan actuele gebeurtenissen. Iedereen was gek van Cruijff toen en dus maakte ik er een plaat over. Ik had een carnavalsachtig deuntje geschreven voor Johan. Dat zou hij zelf inzingen, maar eenmaal in de studio kwam daar niets van terecht."

   

  "Hij had geen ritmegevoel en was bloednerveus. Daarom vroeg ik hem of hij niets te drinken wou. "Geef mij maar een cola-tic", zei hij. Dat is een mix van cola en jenever. En toen vroeg hij er nog een en nog een.”

  Cruijff is sluw op het veld, ook wat blessures betreft

  “Johan begon helemaal los te komen”, ging Koelewijn verder. “Hij vertelde dat hij zich met opzet liet vallen voor het bord van zijn persoonlijke sponsor, toen de televisie zijn wedstrijden bij Ajax kwam opnemen."

   

  "Dat was toen in die jaren een bijzonderheid. Er stond een camera op de tribune en 2 in een hoek. Dat wist Johan. Hij zocht de verdedigers op en ontweek die dan listig. Hij  deed dan net of hij geraakt was en ging dan toevallig voor dat bord de volle twee minuten liggen. Ik kwam niet meer bij van het lachen, toen hij dat in de studio vertelde."

   

  "Daarna stond hij weer op, voetbalde lekker verder en belde 's avonds naar de sponsor: "Jongens, hebben jullie het gezien?". "Johan, we hebben het gezien." Dat was een geweldig verhaal." 

   

  Cruijff was de grootste Nederlandse voetballer aller tijden. Hij wa succesvol met Ajax, Barcelona, Feyenoord en Oranje. De aanvaller en spelverdeler overleed in maart 2016 op zijn 68e aan de gevolgen van longkanker.

  Koelewijn maakte een lied met Johan Cruijff: "Oei, oei, oei (dat was me weer een loei)"