• home
 • video
 • pas verschenen

  Ivan Sonck over dopingrapport Ben Johnson: "Zou nietig verklaard zijn"

  De finale van de 100 meter in 1988: Ben Johnson zegeviert.

  Ivan Sonck, atletiekkenner, was er in 1988 bij toen Ben Johnson eerst goud veroverde op de 100 meter en 2 dagen later die medaille kwijtspeelde. Ook hij was verbaasd over welke knoeiboel het officiële dopingrapport was.

  Een knoeiboel vol verregaande onzorgvuldigheden"

  Onlangs maakte een Canadese journaliste het officiële dopingrapport van Ben Johnson openbaar. En dat rapport hangt met haken en ogen aan elkaar. "Dat heb ik tot mijn verbazing en ontzetting gelezen", zegt Ivan Sonck. 

   

  "In dat rapport komen verregaande onzorgvuldigheden voor: handtekeningen die ontbraken, aantekeningen in potlood, dingen die geschrapt zijn, enzovoort. Kortom, een knoeiboel."

   

  "Als dat rapport toen in 1988 in Seoel bekendgemaakt was, dan zou dat resultaat nietig verklaard zijn. Voor alle duidelijkheid: Ben Johnson heeft natuurlijk later toegegeven dat hij al langer steroïden aan het gebruiken was."

  "Illustratief voor hoe doping in jaren 80 werd aangepakt"

  Het geval van Ben Johnson toont gelijkenissen met de Belgische loopster Ria Van Landeghem. "Ook in haar geval is er sprake van een officieel rapport dat nooit overhandigd is aan de atlete, pas veel later openbaar is gemaakt en dezelfde kenmerken en onregelmatigheden vertoont."

   

  Van Landeghem werd vorig jaar in ere hersteld door het BOIC, dus op dat vlak komt haar zaak niet overeen met die van Ben Johnson. "De Spelen van Seoel worden de Spelen van de doping genoemd. Er werd massaal gebruik gemaakt van steroïden en wellicht werd er ook al epo gebruikt."

   

  "Al de controles en de problematiek werden met een verregaand amateurisme bestreden. Het feit dat Ben Johnson en Ria Van Landeghem geen enkel verweer werd geboden en als een dief in de nacht werden weggestuurd: dat is illustratief voor de manier waarop de dopingproblematiek in de jaren 80 werd aangepakt."