• home
 • video
 • pas verschenen

  Marc Willems fileert Red Dragons na WK: "Beste jaren moeten nog komen"

  " "

  België bijt 2 keer zijn tanden stuk op Slovenië.

  Het WK volleybal van de Red Dragons zit erop. Na het nipte 3-2-verlies tegen Brazilië sluiten de Belgische volleybalmannen af met een 7e plaats. "En dat is meer dan verhoopt", zegt Sporza-journalist en -commentator Marc Willems.

  "Een dikke onderscheiding"

  België won in de eerste groepsronde van Argentinië en de Dominicaanse Republiek, Slovenië was nipt te sterk, Italië veel te veel. In de 2e ronde was Slovenië andermaal de boeman. Australië ging wel voor de bijl, olympisch kampioen Brazilië bijna. Zo werd net de Final 6 gemist.

   

  Willems blikt tevreden terug: "Een zevende plaats op een WK is gewoon heel goed. Je moet weten dat het niveau er veel hoger ligt dan op de Olympische Spelen. Hier doen meer Europese ploegen mee en dat zijn gewoon de betere ploegen ter wereld. Een top 8 is meer dan verhoopt. En mogen zeggen dat je tot op het laatste moment nog meedoet voor de top 6, dat is een dikke onderscheiding."

   

  "Je zou kunnen zeggen dat we het laten liggen hebben in de twee matchen tegen Slovenië. Win je er daar een van, dan zit je bij die top 6. Maar anderzijds winnen we de openingsmatch tegen Argentinië. Dat heeft nadien nog gestunt tegen topploegen. Die match had je dus kunnen verliezen."

  "Als je dan de top 6 bekijkt, zie je ploegen met meer kwaliteit dan de Red Dragons. Met een 7e plaats mag je meer dan tevreden zijn."

  "De beste jaren moeten nog komen"

  Tokio 2020 is de droom. Willems: "Als we 2 jaar verder denken richting de Olympische Spelen, dan moet ik er meteen bij vertellen dat het ontzettend moeilijk is om daar als Europese ploeg te geraken. Er zijn te weinig tickets voor Europa, terwijl dat het sterkste volleybalcontinent is."

   

  "Maar als je 7e wordt op het WK en je stijgt op de wereldranglijst, dan wordt onze kans op olympische kwalificatie weer wat groter.  Er is een "déclic" ontstaan bij deze ploeg. Iedereen bij de Red Dragons denkt nu dat het niet onhaalbaar is."

   

  "Deze ploeg zit sowieso in stijgende lijn. De topploegen als Italië, Brazilië en Slovenië zitten vol dertigers. De gemiddelde leeftijd bij de Red Dragons is 26. Die kunnen zeker nog 4 jaar mee. De beste jaren met dit team moeten nog komen. "

   

  "Volgend jaar is er het EK en dat is heel belangrijk om punten te halen op de wereldranglijst. Ik denk dat het EK voor sommige spelers ook het moment is om te evalueren. Als deze spelers zich kunnen blijven engageren en de ploeg blijft samen, dan is top 6 over 4 jaar zeker realistisch."

  "Opslag en receptie zijn niet goed genoeg"

  Welke Belgen vielen Willems op in Italië? "Er zijn een aantal Red Dragons die zich getoond hebben op dit WK. Sam Deroo bijvoorbeeld heeft een geweldig goed toernooi gespeeld. Hij is wereldtop. Bram Van den Dries daarentegen had soms een dipje. Maar als die zijn topniveau haalt, is hij bij de beste 5 opposites van de wereld."

   

  "We hebben Tomas Rousseaux en de jonge Igor Grobelny. Die gaat nog veel bijleren. Zeker in de Poolse competitie waar hij nu zit."

   

  "Maar het probleem situeert zich bij de opslag en de receptie. Daar is iedereen het over eens binnen de ploeg. Ten eerste is onze opslagdruk niet goed genoeg. Italië, Rusland en Brazilië serveren bommen waarmee je de receptie in de problemen brengt. Dat moet fundamenteel verbeteren bij de Red Dragons.  Dat is een werk van lange adem, maar er moet wel in geïnvesteerd worden."

   

  "Daarnaast zijn onze receptie en verdediging niet goed genoeg. Akkoord, dat zijn 2 fundamentele aspecten van het volleybal. Maar daartegenover staat dat we aanvallend en blokkerend wel prima zijn."