Ga naar de inhoud
De Yellow Tigers konden niet stunten tegen Brazilië.
De Yellow Tigers konden niet stunten tegen Brazilië.

Yellow Tigers winnen 1e set tegen Brazilië, maar ondergaan dan de wet van de sterkste

 za 8 oktober 2022 18:50
wk volleybal
Brazilië
België
einde
26
set 1
28
25
set 2
17
25
set 3
11
25
set 4
16
3
score
1

De Yellow Tigers hebben niet voor een stunt kunnen zorgen tegen Brazilië op het WK volleybal. De Belgische vrouwen verrasten wel door de 1e set te winnen, maar daarna was Brazilië een maatje te groot. Als de Yellow Tigers zich nog willen plaatsen voor de kwartfinales dan moet er morgen met 3-0 of 3-1 gewonnen worden van China.

Een stunt vandaag tegen Brazilië of morgen tegen China. Zo kunnen de Yellow Tigers zich alsnog plaatsen voor de kwartfinales van het WK volleybal.


Makkelijker gezegd dan gedaan. Vandaag namen de Belgische vrouwen het dus op tegen Brazilië, de topfavoriet en nummer één van de wereld. Toch lieten de Tigers zich allerminst intimideren door het sterrenensemble aan de overkant. 

 

Na een beklijvend potje haasje-over schreven onze Belgen dan ook verrassend de eerst set op hun naam. De recepten van die mini-stunt: een gewonnen titanenstrijd tussen Britt Herbots en Gabriela "Gabi" Guimarães én een perfect tactisch plannetje. 

 

Zo stond het blok van de Belgen uitstekend gepositioneerd, waardoor de Brazilianen inside moeilijk een oplossing vonden. De lijn lag op die manier wel open, maar dat durfden de Brazilianen niet aan. Een knap potje blufpoker van bondscoach Gert Vande Broek.

Spijtig genoeg werd het een wedstrijd met twee gezichten. 

 

De Brazilianen verhoogden de servicedruk en voerden het tempo van de balcirculatie aanzienlijk op in de rest van de wedstrijd. De receptie van de Belgen bezweek, waardoor ons blok steeds een stapje te laat kwam. 

 

Bondscoach Gert Vande Broek weigerde de handdoek in de ring te gooien en zag zijn ploeg nog tot het einde knokken. Maar de Brazilianen schreven de volgende drie sets toch relatief gemakkelijk op hun naam. Geen schande tegen de nummer 1 van de wereld. 

 

Morgen lonkt al een tweede kans. Als de Tigers dan met 3-0 of 3-1 kunnen winnen van China - de nummer 3 van de wereld - is de historische kwalificatie voor de kwartfinale van het WK alsnog een feit.

Britt Herbots: "Kwartfinale zou kers op de taart zijn"

  • Britt Herbots: "Uiteraard hoop je na die 1e set op meer, maar je weet ook dat je met dit Brazilië nooit klaar bent. Het is geen simpele ploeg om tegen te spelen en dat hebben we vandaag ook gezien."

    "De match tegen China? We moeten spelen alsof het onze laatste match is op dit WK. Volgt er nog een extra wedstrijd, dan is het des te mooier. Makkelijk wordt het zeker niet. China blijft wel de nummer 3 van de wereld, al speelt het wel heel ander volleybal dan Brazilië of Italië."

    "Ik denk dat dit nu al een uniek toernooi is voor onszelf. We kunnen niet klagen over hoe we hier gespeeld hebben. Een plaats in de kwartfinales, tegen alle verwachtingen in, zou de kers op de taart zijn. We gaan ons morgen 200 procent geven. Met de Yellow Tigers ben je ook nooit klaar."

  • Silke Van Avermaet: "Het was een gedroomde start. We konden Brazilië receptioneel onder druk zetten en zelf vrij vlot scoren. Maar dan werden we zelf onder druk gezet met hun service en werd het steeds moeilijker voor ons. Dat zij een ploeg zo kunnen vastzetten, is echt hun verdienste."

    "Morgen tegen China weten we dat wij opnieuw als underdog aan de wedstrijd kunnen beginnen. China is een topland met een heel dominant midden. Wij weten wat te doen met onze service."

    "Zelf hebben we hier al mooi volleybal kunnen tonen. We moeten proberen om onze sterkste boven te brengen en dan zien we wel wat er mogelijk is. Het klopt dat het al een zwaar toernooi geweest is, maar als je nog de kwartfinales kunt halen, is er zeker nog energie. We willen ons beste niveau halen tegen China."

Britt Herbots: "Gaan ons 200 procent geven tegen China"

Silke Van Avermaet: "Tegen China opnieuw als underdog"

Brazilië - België

18:44

EINDE: 3-1!

Een wedstrijd met twee gezichten. Na een knappe eerste set, bezweken de Tigers aan het tempo van de Brazilianen. Morgen moeten de Tigers Met 3-0 of 3-1 van China winnen om alsnog door te stoten naar de kwartfinale van het WK.

18:44

Brazilië wint ook vlot de vierde set: 25-16

18:42

De wedstrijd nadert zijn einde. 18-12. Onze Yellow Tigers gaan stilletjes kopje onder aan de vele aanvalsgolven van de Brazilianen. Toch blijven onze landgenoten dapper weerwerk bieden. Maar het blok van de Belgen komt telkens een stapje te laat door de uitstekende balcirculatie van hun tegenstander.

18:39

De Tigers blijven enthousiast doorspelen. De knappe punten die ze nu maken, moeten een boost geven voor morgen.

Commentator Marc Willems
18:28

De Tigers hebben de handdoek nog niet helemaal in de ring gegooid. Britt Herbots staat nog steeds op het veld en blijft toch een knappe service-reeks afleveren.

18:25

Brazilië duwt door en wint set drie: 25-11

18:24

2-1: Brazilië autoritair

De Yellow Tigers zijn na een knappe eerste set op zoek naar bevestiging. De Brazilianen daarentegen dicteren de wet en bestoken onze Belgen met een spervuur van verschillende aanvalstactieken.

18:20

Het Belgisch blokt bezwijkt aan het tempo van de Braziliaanse baldistributie. Ook de servicedruk ligt aanzienlijk hoger dan in de eerste set. Meer service, dus minder receptie. Het killblok op Herbots zegt alles. De Brazilianen hebben ons sterkste wapen aan banden gelegd.

18:19

De coach lijkt de handdoek in de ring te gooien. Zo hebben enkele sleutelspelers hun trainingsvest al aangemeten. Alles op morgen?

Commentator Marc Willems
18:15

De Brazilianen hebben meer dan Gabi alleen in hun offensief compartiment. De nummer 1 van de wereld bestookt de Tigers momenteel van alle kanten. Het dondert in het aangezicht van de Tigers. Kunnen ze zich nog herpakken in de volgende set?

18:12

De Tigers worden nu toch van het kastje naar de muur gespeeld. En nu? Ook deze set lijkt verloren.

Commentator Marc Willems
18:07

Een belangrijk moment in de wedstrijd. Brazilië begint furieus aan de derde set en loopt meteen 4 punten uit. De Tigers lijken toch wat verrast. Bondscoach Gert Vande Broek roept zijn ploeg bij zich. De koppen bij elkaar en er opnieuw vol tegenaan.

18:03

1-1

Geen tweede set voor de Tigers. De Braziliaanse kapitein roemt de vechtlust van de Tigers. Terecht. Onze Belgen blijven zich meten met Brazilië, maar moesten in de tweede set wel hun meerdere erkennen in de nummer 1 van de wereld.

17:59

Brazilië wint vlot de tweede set: 25-17

17:58

Switch naar Canvas

Voor de tv-kijkers: de uitzending op Één loopt af, maar geen zorgen: op Canvas kunt u elke baltoets van de Tigers blijven volgen.

17:54

De Belgen worden momenteel overklast. Geen schande tegen de nummer 1 van de wereld. De Tigers lijken even te temporiseren, om in de derde set dan nog eens te knallen?

17:53

Deze set lijkt weg. Dat moeten we durven toe te geven. Onze receptie komt er niet meer uit.

Commentator Marc Willems
17:48

Het momentum is opnieuw aan de Brazilianen. Na een terechte time-out bouwt de nummer 1 van de wereld een voorsprong van 3 punten uit. Maar de hoofdjes van de Belgen gaan niet naar beneden. Integendeel.