Ga naar de inhoud

Yellow Tigers grijpen naast kwartfinale op WK na nederlaag tegen sterk China

 zo 9 oktober 2022 13:53
wk volleybal
China
België
einde
25
set 1
18
25
set 2
18
27
set 3
25
3
score
0

De verhoopte stunt is er niet gekomen. Het WK zit erop voor de Yellow Tigers na een (logische) nederlaag tegen topland China. De Belgen haalden in de alles-of-niets-wedstrijd hun gebruikelijke niveau niet, maar mogen wel terugblikken op een fantastisch toernooi waarin ze 9e eindigen.

Na de nederlaag tegen volleybalgrootmacht Brazilië was de opdracht voor de Yellow Tigers duidelijk in hun laatste groepswedstrijd tegen China, het nummer vijf van de wereld. België moest met 3-1 of 3-0 -stunten om zich bij de laatste acht op het WK te scharen.

 

Tegen toplanden Italië en Brazilië hadden de Tigers op dit WK al laten zien dat ze met de absolute wereldtop konden wedijveren. Tweemaal won het toen de openingsset, maar dit keer liep de start bij de Belgen stroever.

 

De Belgische receptie draaide vierkant en in de opbouw werden te vaak de foute keuzes gemaakt. Een sterk China kon teren op middenspeelster Wang en de indrukkwekkend hoekaanvalster Li om comfortabel set één te pakken: 25-18.

 

De Tigers stonden met de rug tegen de muur, want ze moesten nu drie sets op een rij winnen om zich nog te plaatsen voor de kwartfinale. Dat mirakel kwam er niet. De Belgen haalden niet hun niveau van de voorbije dagen, China was ook in set twee een maatje te groot. 

 

Geen kwartfinale dus voor de Tigers, die desondanks wel nog het beste van zichzelf gaven in set drie. Tot diep in het slot streed België nog om setwinst, maar uiteindelijk was het toch opnieuw China dat aan het langste eind trok. 

 

België mag hoe dan ook terugkijken op een fantastisch WK, het beste uit de geschiedenis van Tigers. Door de nederlaag van Nederlaag tegen Japan eindigt België 9e. Daarmee doen ze beter dan de 11e plaats op het WK in 2014.

Gerelateerd:

China - België

13:52

Yellow Tigers verliezen ook felbevochten derde set tegen China

13:50

China wint ook set drie na thriller

Het WK zit erop voor de Yellow Tigers. China was ook in set drie net te sterk voor een weerbare Belgische ploeg. Geen kwartfinale dus voor de Tigers, die wel mogen terugblikken op een fantastisch toernooi.

13:46

België blijft meedoen

Een video-challenge van de Belgen levert een puntje op, nadat een opslag van Stragier op de lijn belandt. 22-22, de Tigers doen mee voor de setwinst.

13:43

Op Herbots kan je bouwen. De hoekaanvalster zorgt dat de Belgen gelijke tred houden met China: 20-20. Het is nu money time.

13:36

De Tigers spelen vandaag niet hun beste niveau, maar het siert hen dat ze ook in set drie blijven knokken tegen de betere Chinezen. 16-14 voor China.

13:31

De Belgen zijn nu de evenknie van China. 11-11, zit er nog een setwinst in?

13:27

China laat de teugels wat vieren aan het begin van set drie. België hoeft niet eens door te drukken om 7-6 voor te komen. Er valt dan ook naast de eer niets meer te winnen in het vervolg van deze partij.

13:21

Dit China was te sterk, ze verdienen om naar de kwartfinale te gaan. Maar wij geven nooit op en gaan ook nu nog vechten in deze laatste wedstrijd.

Bondscoach Gert Vande Broek
13:20

Geen wissels bij de Tigers in set drie. Het lijkt erop dat de Belgen nog iets van deze partij willen maken. Het typeert de fighting spirit van de Tigers.

13:18

We mogen hoe dan ook niet vergeten dat de Tigers hier hun beste WK ooit hebben gespeeld. Ze gaan 9e of 10e worden, dat is boven de verwachting.

Marc Willems
13:18

Ook set twee gaat naar China: "Geen kwartfinale voor Yellow Tigers"

13:17

Over en out voor de Tigers

China speelt set twee relatief gemakkelijk uit. Zo is het over en out voor de Tigers op dit WK, want de kwartfinales zijn nu onmogelijk geworden. Gaat bondscoach Vande Broek nog wat jonge Tigers speelminuten gunnen in de derde set?

13:15

Een geluksbal van Wang is tekenend voor deze partij van de Tigers: het zit ook echt niet mee. Via het hoofd van de Chinese valt de bal nog net op de lijn. "99 op de 100 keer valt die bal buiten", baalt commentator Marc Willems.

13:12

De Belgen krijgen een uitgelezen kans om langszij te komen, maar in de opbouw wordt de foute keuze gemaakt. China neemt de rally over en de indrukwekkend spelende Li tipt de bal heerlijk weg. 

13:09

De Belgen lijken de twijfels van zich af te schudden en drukken nu wat door. Het blok staat beter en de set-up is nauwkeuriger. Van Gestel ramt de bal goed weg: 14-16.

13:08

De Tigers spelen nu wel mee, we blijven in de buurt, al krijgen we de kloof niet gedicht.

Marc Willems
13:07

De Tigers tonen weerbaarheid en houden de kloof nog enigszins binnen de perken. Voorlopig komt China wel niet onder druk te staan. 16-12.

13:03

Pech voor België

Het zit ook gewoon niet mee voor de Belgen. Tot twee keer toe valt een opslag van de China tegen de netrand en vervolgens aan de Belgische zijde. Met nog een netfout van Herbots dikt de achterstand nu al aan tot 7-13.