Ga naar de inhoud

Yellow Tigers zijn trots na knap WK: "Dit was het hoogst haalbare"

De Tigers veroverden heel wat volleybalharten op het WK. Ze eindigden 9e.

Het is geen kwartfinale geworden voor de Yellow Tigers op het WK volleybal. Tegen China onderging België de wet van de sterkste (en de grootste), de noodzakelijke stunt kwam er niet. "We hebben heel veel moois laten zien, we mogen trots zijn", klinkt het achteraf.  België eindigde uiteindelijk 9e. "Dit WK was het einde van een cyclus, we mogen even genieten, daarna gaat de blik op het EK en het olympisch kwalificatietoernooi."

Uitblinkster Herbots: "Zeker en vast een geslaagd WK"

De verhoopte stunt tegen China is er uiteindelijk niet gekomen. "Maar het geloof in die stunt was er zeker en vast", reageerde Britt Herbots na de partij. "Maar toen begonnen ze ons heel erg pijn te doen in receptie. Fysiek konden we niet tegen hen opboksen."


Geen kwartfinale dus voor de Tigers, die desondanks wel een knap toernooi speelden. "Het was voor ons een ongelooflijke ervaring. Het is jammer dat we in ronde twee niet konden stunten, maar het is zeker en vast een geslaagd WK."


"We hebben heel veel moois laten zien met een jonge ploeg. We hebben hier heel lang en heel hard voor gewerkt. Dit was een heel belangrijk doel en we sluiten nu een cyclus van enkele jaren af."

We hebben hier heel lang en heel hard voor gewerkt. Dit was een heel belangrijk doel en we sluiten nu een cyclus van enkele jaren af.

Britt Herbots

Volgend jaar is België mede-organisator van het EK. In 2024 volgen dan de Spelen in Parijs. Willen de Tigers daar een volgende stap zetten? "We gaan de lat niet te hoog leggen. Het leuke aan dit toernooi was dat we hier veel wedstrijden zonder druk hebben kunnen spelen."

 

"Een EK in eigen land, daar moeten we vooral van kunnen genieten. We moeten onszelf ook niet te veel druk opleggen. Het is belangrijk dat we het volleybal kunnen laten leven in ons land."

 

Herbots zelf was een heel toernooi lang een van de absolute uitblinkers. De 23-jarige hoekaanvalster bewees dat ze wereldtop is. "Ik heb gedaan wat ik kon en het was leuk om mezelf op deze manier te laten zien, dat geef ik eerlijk toe. Maar zonder dit team kon dit allemaal niet, chapeau aan iedereen."

Bondscoach Vande Broek: "Dit was het hoogst haalbare"

Alleen bij een 3-0 of 3-1 tegen China konden de Tigers de kwartfinales halen, maar het werd een 3-0-verlies. "Ik vond dat we klaar waren voor deze wedstrijd, maar China heeft ons nooit in de wedstrijd laten komen. Dat is hun verdienste", analyseerde bondscoach Gert Vande Broek de nederlaag.

 

"China was heel sterk vanaf de servicelijn. Ondanks dat konden we nog redelijk scoren. Ik spreek niet over de wet van de sterkste, maar over de wet van de grootste: we kwamen centimeters te kort."

 

"De ontgoocheling overheerst nu even, maar dat kunnen we ook relativeren. We zijn hier top 10 van de wereld en top 5 van Europa. De 4 wedstrijden die we hier verliezen zijn tegen absolute toplanden. Ik kijk dus met een positief gevoel terug op dit toernooi."

Was dit het hoogst haalbare voor België? "Ik denk het wel. De landen voor ons zijn fysiek sterkere landen, we hebben heel goed gespeeld naar onze mogelijkheden. We hebben er het maximale uitgehaald, we moeten nu met voldoening terugblikken."

 

"We zijn met deze ploeg vijf jaar geleden aan een project begonnen richting dit WK. Nu gaan we hier van genieten, daarna denken we vooruit aan het EK en het olympisch kwalificatietoernooi."

Aanvoerder Van Gestel: "Stunt tegen Nederland ga ik nooit vergeten"

"We zijn vandaag een beetje overklast", gaf Celine Van Gestel toe. "China was heel sterk en serveerde heel goed. We kregen de bal niet goed aan het net, waardoor zij hun spel konden spelen. Zij hebben ook enkele wereldaanvalsters."

 

"Ik ben heel fier op wat we hier gedaan hebben. We zijn hier al zo lang mee bezig. Dat we hier hebben kunnen stunten in een volle zaal tegen Nederland, dat ga ik nooit vergeten."

 

"We hebben het geen enkele ploeg makkelijk gemaakt en hebben aan iedereen laten zien wie de Yellow Tigers zijn", besloot ze.