• home
 • video
 • pas verschenen

  "Medicijnmisbruik is hellend vlak voor Nederlandse topsport"

  Ireen Wüst, zelf schildklierpatiënte, stelt het gedrag van haar collega-topsporters aan de kaak.

  Ireen Wüst, zelf schildklierpatiënte, stelt het gedrag van haar collega-topsporters aan de kaak.

  De alarmerende brief van de Nederlandse schaatsbond omtrent misbruik van schildklierhormonen door topsporters beroert nog steeds de gemoederen in Nederland. Zeker nu olympisch kampioene Ireen Wüst en arts Cees-Rein van den Hoogenband ook hun zegje gedaan hebben.

  Twee maanden geleden viel er een "bommetje" op de schone schaatssport in Nederland. In een brief aan haar leden waarschuwde de Nederlandse schaatsbond immers voor het gebruik van medicatie zonder medische noodzaak. Het zou vooral om misbruik van schildkliermedicatie gaan.

   

  Net nu het schildklierverhaal wat naar het achterplan verdwenen was in Nederland, doen Cees-Rein van den Hoogenband, arts van de Nederlandse olympische delegatie, en schaatsicoon Ireen Wüst, zelf schildkierpatiënt, de discussie opnieuw hoog oplaaien.

   

  Die laatste, op de vorige Spelen in PyeongChang goed voor een gouden en twee zilveren medailles, liet in Nieuwsuur (NOS) verstaan dat de onderste steen nu boven moet komen. "Ik ben kwaad dat er mensen zijn geweest die het hebben gebruikt op niet medische indicatie en de medicatie daardoor in een negatief daglicht hebben gezet voor de mensen die wel ergens last van hebben."

  "Dat je tegen de grens van het betamelijke aanloopt, is onvermijdelijk"

  Van den Hoogenband, die twee Zomer- en Winterspelen meemaakte, kon dat alleen maar beamen. "Het medicatiegebruik in Nederland is doorgeschoten. Het is een hellend vlak voor onze topsport. Wij komen er in toenemende mate achter dat er in de topsportgeneeskunde wel erg liberaal met medicijnen omgegaan wordt."

   

  Van den Hoogenband wijt die plotse opstoot van medicatiemisbruik aan de prestatiedrang van het "kleine Nederland". "Ik denk dat we in de vaart der volkeren mee willen doen."

   

  "Al langer gaan geruchten over het te liberaal voorschrijven van medicatie de ronde. Tijdens de Spelen werd ik met de neus op de feiten gedrukt. Maar we willen een hoog prestatieniveau van onze atleten hebben. Dus dat je tegen de grens van het betamelijke aanloopt, is onvermijdelijk."