Ga naar de inhoud

Mathias Vosté trekt naar schaatsteam Jumbo-Visma: "Blij dat ik één van de gelukkigen ben"

 vr 12 april 2024 16:05
Vosté scherpte dit jaar zijn eigen BR's op de 500 en 1000 meter aan.

Mathias Vosté heeft onderdak gevonden bij het Nederlandse schaatsteam Jumbo-Visma. De 29-jarige olympiër ondertekende een contract tot medio 2026. Vosté, bezig aan goed seizoen, hoopt er door te groeien: "Ik wil ooit op het podium van een groot toernooi staan."

De in Brugge geboren sprinter komt over van Team Novus, een internationale schaatsploeg waar hij sinds eind 2022 deel van uitmaakte. "Dit is een heel mooie verrassing. Om eerlijk te zijn, had ik er niet meer op gerekend", zegt Vosté.

 

"Als buitenlander is het niet makkelijk om in een commerciële ploeg terecht te komen. Zeker als je uit een schaatsland als België komt, is het voor weinig mensen weggelegd. Ik ben blij dat ik één van die gelukkigen ben."   


Het project van Jumbo-Visma overtuigde Vosté om verschillende redenen. "Zekerheid en stabiliteit zijn twee factoren die ik belangrijk vind. De afgelopen jaren trainde ik regelmatig alleen op het ijs en moest ik de kar meestal zelf trekken."


"Bij Jumbo-Visma zijn we allemaal gelijkwaardig en trekken we elkaar naar een hoger niveau door elke dag samen te trainen. Dat is iets wat ik de afgelopen jaren gemist heb."   

Bloedvorm

Vosté dankt zijn transfer onder meer aan zijn prestaties in de tweede seizoenshelft. Hij scherpte bij de vijfde World Cup in Salt Lake City zijn eigen nationale records op de 500 meter (34.92) en 1.000 meter (1:07.46) aan en greep bij de zesde World Cup in Quebec net naast een podiumplek op de 1.000 meter.

 

Bij het WK sprint in Inzell eindigde hij mede dankzij zijn twee tweede plekken op de 1.000 meter als zevende in het eindklassement. "Dat waren de beste ritten die ik tot nu toe heb gereden", aldus Vosté.

 

"Ik ben vaak een slow starter, word beter als het einde van het seizoen nadert. Mijn doel is om standaard goede 1.000 meters en betere 1.500 meters te rijden. Uiteindelijk zou ik het heel mooi vinden om ooit op het podium te komen van een groot toernooi."   

 

Jumbo-Visma's hoofdcoach Jac Orie zegt ernaar uit te kijken samen te werken met Vosté. "Mathias heeft het afgelopen seizoen laten zien dat hij tot de absolute top op de 1.000 meter behoort. Als je in zo'n korte tijd naar dit niveau kunt toegroeien, ben ik ervan overtuigd dat er nog veel meer in zit."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.