• home
 • video
 • pas verschenen

  "Seizoen is geslaagd als Barça de triplete wint en Real degradeert"

  Ramos, Courtois, Messi en Suarez

  Gaat de titel naar Real, Barcelona of toch een 3e hond?

  Vanavond gaat de Spaanse competitie van start, met 2 minder aansprekende duels. Uitkijken is het vooral naar de start van Barcelona en Real Madrid. Sporza zocht met Pedro Elias en Tomas Van den Spiegel twee superfans op, de ene al wat optimistischer dan de andere.

  Tv-maker Pedro Elias heeft de liefde voor Barcelona met de paplepel meegekregen. Hij volgt zowat alles wat over zijn geliefde club verschijnt op de voet en vliegt een paar keer per jaar over om een match mee te pikken met zijn vader. Hij kijkt vol vertrouwen uit naar het nieuwe seizoen. “Ik heb alle Spaanse sportkranten doorgenomen en zelfs het Real-gezinde Marca vindt dat Barcelona het best uit de transferperiode is gekomen.”

   

  “Ik heb wel net gelezen dat (Real-voorzitter) Florentino Perez 300 miljoen euro heeft uitgetrokken om Neymar aan te trekken. Hij zou de UEFA onder druk willen zetten om PSG te straffen met de financial fair play. Maar ik probeer vooral te kijken naar onze eigen ploeg en niet naar wat Real doet. Want eigenlijk interesseren zij mij niet.”

  "Ik snap dat ze Iniesta hebben weggedaan"

  Terwijl Real Madrid het sinds dit seizoen zonder Cristiano Ronaldo moet doen, nam Barcelona afscheid van zijn eigen clubicoon: Iniesta. “Hij is een legende, die vervang je niet zomaar. Maar we moeten ook toegeven dat het op was bij Iniesta. Het heeft geen nut om daaraan vast te houden. Ik snap dat ze hem hebben weggedaan.”

   

  "We hebben nu Arthur (een Braziliaan die Barcelona haalde bij Grêmio) en hebben met Riqui Puig, een jongen uit de cantera (jeugdopleiding), iemand die mooie dingen laat zien. Ik geloof daar wel in. Ik heb er een goed gevoel bij.”

  "Messi zal blij zijn dat Courtois naar Real is"

  Je zou het bijna vergeten, maar met Thomas Vermaelen loopt er ook nog een landgenoot rond bij Barcelona. “Ik ben een grote fan van hem, maar ik zag hem wel de Supercopa vieren in een jeans op sneakers. Hij heeft al te veel titels gevierd in casual kledij. Dat is pijnlijk voor zo’n mooie speler. Terwijl iemand van zijn kaliber al die prijzen zou moeten vieren in tenue. Barcelona heeft nu ook nog Clément Lenglet aangetrokken. Ik vrees voor de speelkansen van Vermaelen.”

   

  “Anderzijds ben ik wel blij dat Real Courtois heeft gehaald. Dat is een wereldkeeper, maar zijn benen sluiten is niet zijn grootste kwaliteit. En dat is juist waar Messi optimaal van kan profiteren. Ik denk dat Messi liever Courtois tegenover hem ziet dan Navas, die kleiner is en zijn benen sneller kan sluiten.”

  "Atletico speelt de underdog, maar heeft de duurste kern!"

  “Ik verwacht de grootste tegenstand niet van Real, maar van Atletico. Al spelen zij wel goed de rol van calimero. Ze zeggen altijd: “Wij zijn de underdog!” Maar ze hebben wel de duurste kern, hebben enorm veel geld in hun spelers gestoken. Zo hebben ze Griezmann kunnen houden met cadeautjes hier en daar. Ik denk dat we rekening moeten houden met hen.”

   

  Toch zou dat de pret niet mogen drukken. “De titel en beker vorig seizoen waren goed, maar ik vind het seizoen nooit geslaagd als we niet de triplete hebben gehaald. Het is al te lang geleden dat we de Beker met de Grote Oren hebben gewonnen. Dan ga je mee de titel van Barcelona vieren op de Ramblas, maar als die pipo's een week later iets groters winnen, voelt dat toch vies aan.”

   

  Wanneer zal het seizoen dan geslaagd zijn voor Pedro Elias (foto)? “Als we de triplete winnen én Real Madrid degradeert”, grapt hij. “Dan is het een mooi seizoen geweest.”

  Real-fan Van den Spiegel: "Voorlopig weinig vertrouwen"

  Heeft Pedro Elias vertrouwen te koop bij de start van het seizoen, dan zijn er bij Tomas Van den Spiegel, die het Real-virus opdeed tijdens zijn periode als basketbalspeler voor de Koninklijke, veel meer twijfels. "Ik heb er voorlopig geen vertrouwen in. We zijn ook niet echt de winnaars van de mercato."

   

  Real verloor met Zidane en Ronaldo (foto) een uiterst succesvolle tandem. Nieuwe coach Lopetegui staat voor een aartsmoeilijke opdracht. "Ik versta dat je Ronaldo laat gaan, als je op zijn leeftijd nog meer dan 100 miljoen euro voor hem kunt krijgen. Over het vertrek van Zidane ben ik minder te spreken, maar misschien wist die als kind aan huis bij Juventus dat Ronaldo zou vertrekken. Het komt er nu vooral op aan om Modric te houden. En er moet vooraan zeker nog iets bij."

  "Neymar? Ik hoop dat ze Cavani nog halen"

  Pedro Elias opperde dat Real nog een laat offensief op Neymar zou starten, maar daar gelooft Van den Spiegel niet in. "Real weigert bewust om mee te doen met de marktverstorende opboden. En voor Neymar moet je toch dat soort bedragen neertellen."

   

  "Er wordt nu gesproken over Timo Werner, Mauro Icardi of Rodrigo van Valencia. Als ík mag kiezen dan liefst Edinson Cavani (foto). Maar dan zit je wellicht toch weer bij die astronomische bedragen."

   

  En dus zal Real het seizoen toch weer met Benzema in de spits beginnen, die vorig seizoen vaker werd uitgefloten dan toegejuicht door zijn eigen supporters. "Ik hoor niet bij die fluiters, want de verdienste van Benzema in de successen van de voorbije 5 jaar wordt vaak onderschat. Hij zal zijn goals wel weer meepikken. Maar liefst toch vanaf de bank."

  "We hebben nog genoeg mannen die kunnen sjotten"

  Je zou kunnen denken dat Van den Spiegel zich met deze gang van zaken verzoent met een overgangsjaar, maar niets is minder waar. "In vergelijking met Barcelona is het niet eenvoudig, maar het is ook geen drama. Het is een lang seizoen en er zijn nog genoeg mannen die kunnen shotten."

   

  "Ik ga ervan uit dat Lopetegui (foto) ook de tijd krijgt om te bouwen. Er moet een nieuwe hiërarchie komen. Vorig jaar hebben we ook veel punten laten liggen in het begin van het seizoen en uiteindelijk maar alles op de Champions League gezet. Als je 4 keer in de laatste 5 jaar de CL gewonnen hebt, sla je ook niet zo snel in paniek, ook niet als er een paar ploegen boven je staan in La Liga. Een gemiddelde Real-fan ligt ook niet wakker van Atletico, ik ook niet. Maar we zien Atletico wel liever kampioen worden dan Barcelona."

   

  Wanneer zal Van den Spiegel dan tevreden zijn na het seizoen? "Als we 2 keer de Clasico hebben gewonnen", lacht hij. "Nee, als ze 1 hoofdprijs, La Liga of de Champions League dus, winnen, is het seizoen geslaagd. De uitdaging is om tot het einde in de running te blijven voor deze trofeeën. Dan zien we wel waar we stranden. Al mag je die Clasico's toch niet onderschatten!"

  "La Liga is mooie troostprijs, vraag dat maar aan Pedro"

  Real Madrid was de laatste jaren bijna ongenaakbaar in de Champions League, maar in eigen land was het met 1 titel in 6 jaar maar een mager beestje. "Toch zou ik liefst weer de CL winnen", zegt Van den Spiegel. "Vorig seizoen hebben we daar PSG, Bayern München en Juventus weggezet. Dat is nog wat anders dan Levante of zelfs Valencia."

   

  "De voorkeur gaat altijd uit naar de Champions League, maar La Liga is altijd een mooie troostprijs. Vraag dat maar aan Pedro Elias."