• home
 • video
 • pas verschenen

  Genyn enkele weken voor para-EK geopereerd: "Toch ga ik voor goud"

  Peter Genyn.

  Peter Genyn.

  Volgende week vinden in Berlijn de Europese Kampioenschappen in de para-atletiek plaats. Met tweevoudig paralympisch kampioen Peter Genyn, die enkele weken geleden nog maar geopereerd is aan zijn heup.

  Voor Peter Genyn is de race naar de Paralympische Spelen van Tokio 2020 nu echt begonnen. Zo staat onze landgenoote volgende week aan de start van de 100 en 200 meter op het EK para-atletiek in Berlijn.

   

  Dat EK is een van de belangrijkste wedstrijden op weg naar Tokio. Toch verliepen de afgelopen weken niet zonder stress: eind juli schoot Genyns heup bij een ongelukkige beweging uit de kom, waardoor hij noodgedwongen nog onder het mes moest. Toch gaat de rolstoelatleet volgende week opnieuw voor goud.

   

  "In tegenstelling tot een loper heb ik mijn heup niet nodig in de rolstoel", zegt Genyn.

   

  "Maar het was wel verschrikkelijk lastig, want die blessure bracht spasmen en hoofdpijn met zich mee. Gelukkig heb ik de voorbije twee weken nog hard kunnen trainen."

   

  "Ik wil vol voor goud gaan op het EK, maar besef dat ik mijn ambities misschien moet bijstellen. Mocht het niet lukken, dan weet ik in elk geval waaraan het ligt, want ik heb mijn beste seizoen ooit gedraaid."

  "Dure sport, maar gelukkig 2 hoofdsponsors"

  Genyn heeft een topjaar achter de rug. De paralympische kampioen en
  wereldrecordhouder liet op het Belgische Kampioenschap in juli nog 20"76 op de 100 meter noteren.

   

  Op de Grand Prix in Zwitserland dook hij zelfs als eerste rolstoelatleet onder de historische grens van 20 seconden met 19”89, een wereldrecord. Hij domineerde er zijn grootste tegenstanders, zoals de Fin Toni Piispanen, de Algerijn Mohamed Berrahal en de Mexicaan Edgar Cesareo Sanchez Navarro. 

   

  Maar het blijft het hard knokken. Ook op financieel vlak. Genyn: "Ik heb het geluk dat ik met een supermarktketen en een isolatiebedrijf twee hoofdsponsors heb tot de Paralympische Spelen. Want de sport blijft duur."

   

  "Het Belgische Paralympisch Comité en Parantee-Psylos betalen de deelnames aan de kampioenschappen en de Spelen en één internationale wedstrijd per jaar."

   

  "De kosten voor stages en materiaal zijn voor eigen rekening. Een stoel kost al snel 7.000 euro, mijn wedstrijdbanden gaan 2 races mee, je zit met carbon-wielen en handschoenen waarvan ik een paar per week verslijt. Zonder sponsoring zou dat niet lukken", besluit Genyn.

  Bekijk filmpje met Genyn: "Op mijn 16e in ondiep water gedoken en 2 nekwervels verbrijzeld"