• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Belgian Tornados stormen in laatste rechte lijn naar Europese titel

  Kevin Borlée

  Slotloper Kevin Borlée flikt het weer.

  Op de Europese Kampioenschappen atletiek in Berlijn heeft de 4x400-aflossingsploeg bij de mannen zijn titel verlengd. De broers Borlée en Jonathan Sacoor klokten af in 2'59"47.

  Kijk naar de gouden race van de Belgian Tornados:

  Kevin Borlée stormt over Spanjaard heen

  De Belgian Tornados bestonden in de finale uit drie Borlées en Jonathan Sacoor, wereldkampioen 400 meter bij de junioren.

   

  Dylan Borlée mocht uit de startblokken schieten. Hij bracht zijn broer Jonathan als vijfde in stelling.

   

  Jonathan Borlée maakte er een sterke inhaalrace van. Hij kneep naar binnen als vierde en in zijn laatste bocht richtte hij zijn pijlen op de tweede plaats. Wat hem ook lukte.

   

  Daarna was het aan de benjamin van de Tornados. Sacoor kreeg te maken met Europees kampioen Hudson-Smith. De youngster hield knap stand tegen de Britse beer en wisselde als tweede.

   

  Nu moest Kevin Borlée de Spanjaard Hortelano nog voorbij. Dat deed de Belgische slotloper. Met een pijlsnelle eindsprint stormde hij naar het goud, de 5e medaille voor België op dit atletiekkampioenschap.

   

  België won de 4x400 meter in 2'59"47, de snelste Europese tijd van het jaar, voor Groot-Brittannië en Spanje. De Belgian Tornados verlengden zo hun Europese titel. 

  "Ik wist dat ik hem zou remonteren"

  "Dit is echt te gek", reageert Jonathan Borlée na een nieuwe Europese triomf. "Het is fantastisch om met zo'n ploeg te lopen. Iedereen heeft topwerk geleverd."

   

  Zijn tweelingbroer Kevin klaarde de klus. "De Spanjaard voor mij liep snel, maar ik ben rustig gebleven. Na 300 meter kreeg hij het lastig terwijl ik nog de benen had. Ik wist dat ik hem zou remonteren in de laatste rechte lijn. Op 40 meter van de finish voelde ik dat de titel binnen was."

   

  "En dat voor een fantastisch publiek", vult Dylan Borlée aan. "Iedereen heeft fantastisch gelopen. En dat tegen echt sterke teams zoals Spanje, Frankrijk, Polen en Groot-Brittannië."

   

  "Ik zag plots iets groots achter mij", vertelt Jonathan Sacoor over zijn duel met de Brit Hudson-Smith. ""Die laat ik niet voorbij", dacht ik."

   

  En dat deed Sacoor ook. Op zijn 18e staat hij al te blinken met Europees goud. "Geweldig, een topervaring", reageert Sacoor. "Ik ben ook heel gemotiveerd voor de 4x400 meter. Dat heb ik nu wel bewezen."