• home
 • video
 • pas verschenen

  Triatleet Van Riel voor EK: "Meestrijden voor medailles"

  Marten Van Riel

  Marten Van Riel en de andere triatleten moeten eerst 1,5 km zwemmen.

  Op de Europese kampioenschappen in Glasgow komen 6 Belgische triatleten in actie. Met podiumambities.

  Van Riel: "Prestigieuze wedstrijd"

  "Ik vind het een hele mooie en prestigieuze wedstrijd. Ooit wil ik tussen die grote namen op de erelijst staan", vertelt Marten Van Riel, de nummer 6 van Rio.

   

  "Meestrijden voor de ereplaatsen moet hier lukken, denk ik. Een paar toppers (zoals Luis en Mola, red) zijn er niet bij. Dat geeft extra mogelijkheden om vooraan mee te spelen."

   

  "Er zijn er nog die heel hard willen zwemmen en fietsen. Dat speelt in mijn voordeel. En in het lopen, mijn zwakste discipline, kan ik dit jaar ook mee de wedstrijd maken."

   

  Tweevoudig olympisch kampioen Alistair Brownlee wordt de te kloppen man. "Hij kampt al een tijd met blessures, maar als hij start voor eigen publiek zal hij wel sterk presteren", weet Van Riel.

  Geens: "Best pittig"

  "Het fietsparcours is best pittig", ondervond Jelle Geens. "Het gaat op en neer, maar dat hebben Marten en ik graag. Er zullen er veel vermoeid zijn als ze beginnen te lopen."


  Geens start met hoge ambities: "Ik begin met een hoog startnummer en behoor hier tot te beteren, denk ik. De top 8 zit erin."

  De Keyser: "Top 16 zou mooi zijn"

  "Ik heb me erg nipt gekwalificeerd. Ik moest op de 12e plaats eindigen in Antwerpen en dat is me net gelukt", lacht debutant Christophe De Keyser.


  "Nu is het mijn stille ambitie om me te plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokio. Dan zal ik eerst topprestaties moeten neerzetten. De top 16 in Glasgow zou een mooi begin zijn."

  Michel: "Podium"

  Bij de vrouwen is het uitkijken naar de prestatie van Claire Michel. "Vorig jaar werd ik 5e op het Europees kampioenschap. Ik ben optimistisch. Nu mik ik op het podium", vertelt ze in een gesprek met Sporza.

   

  Niet onrealistisch voor Michel. "Ik heb dit seizoen goed gepresteerd in de World Series, met een 5e plaats in Japan als uitschieter. En in de Wereldbeker heb ik al op het podium gestaan."

  Barthelemy: "Stap hoger"

  "Dit is weer een stap hogerop in mijn carrière", zegt Valerie Barthelemy, een Belgische die in de VS is opgegroeid. "Het is de eerste keer dat ik aan de individuele competitie deelneem op een EK. Daar kijk ik erg naar uit.

  De Vet: "Een hele eer"

  "Het is de eerste keer dat ik op zo'n hoog niveau sport. Een hele eer, want ik kom uit het zwemmen en vorig jaar was ik nog juniore in het triatlon", vertelt Hanne De Vet, een pupil van Marc Herremans.

  3 dagen toptriatlon

  In de strijd om de Europese titel krijgen de triatleten 1,5 km zwemmen, 38 km fietsen en 10 km lopen voorgeschoteld. Vandaag is het aan de vrouwen (14.30u), morgen aan de mannen (17u) en zaterdag is er de estafetterace (18.35u).

  U kunt alle wedstrijden rechtstreeks volgen op deze website/app.