• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Abdi snelt naar zilver op de 10.000 meter: "Verdorie, weer Les Bleus"

  Bashir Abdi pronkt met de Belgische kleuren.

  Op het EK atletiek in Berlijn is de Belgische rekening al op de eerste echte competitieavond geopend. Bashir Abdi (29) schonk ons land de zilveren medaille op de 10.000 meter. Het goud was voor de Fransman Morhad Amdouni.

  Bashir Abdi wordt tweede op de 10.000 meter:

  Belgen kleuren de race

  De Belgen liepen met hun drietjes een sterke race. Vooral Soufiane Bouchikhi  leek lang een stevig woordje te zullen meespreken voor de overwinning. Hij liep constant in de top 5.

   

  Bashir Abdi keek de kat dan weer uit de boom. Maar over halfweg schakelde hij een versnelling hoger toen het kaf van het koren gescheiden werd. Abdi nestelde zich in de kopgroep en zou er nooit meer uit verdwijnen.

   

  Gaandeweg nam Abdi losjes het commando in de kopgroep over. Bouchikhi ging niet in een hoekje zitten en kwam zelf aan de leiding op het moment dat er nog 3 rondjes gelopen moesten worden.

   

  In de slotronde bleven ze voorin met zijn vijven over. Abdi vertrok vanuit poleposition richting streep, maar zag in de laatste meters de Fransman Morhad Amdouni over zich komen. Zo werd het goud voor de Fransman en zilver voor onze landgenoot.

   

  De moegestreden Bouchikhi speelde niet meer mee voor de medailles en eindigde als 6e. De 22-jarige Simon Debognies kwam even later mooi als 15e over de streep.

  "Verdorie, die Fransman komt me toch nog voorbij"

  "Dit is toch een beetje een dubbel gevoel. Enerzijds heb ik eindelijk die medaille, anderzijds was goud mogelijk. Maar ik ben blij en trots", waren de eerste woorden van Bashir Abdi bij Sporza.

   

  Wat gebeurde er in de laatste ronde? "Die Spanjaard is heel snel en ik moest niet wachten tot op 400 meter van de finish. Ik moest op 600 meter al beginnen. Op 300 meter komt die verzuring, maar je bijt toch door."

   

  "Maar verdorie, die Fransman komt me toch nog voorbij. Die Fransen toch. Ze hebben ons op het WK al teleurgesteld en hier ook. Verdorie, Les Bleus."

   

  Zit er nu een feestje in? "Ik deel de kamer met Isaac Kimeli, die nog in actie moet komen. Ik moet me volwassen gedragen", zegt Abdi, die normaal ook de 5.000 meter zal lopen. "Maar het was vandaag heel warm en ik moet afwachten hoe mijn lichaam reageert. We beslissen morgen."

  Eindelijk nog eens Belgisch eremetaal op de 10 km

  De 29-jarige Abdi zorgt voor de eerste Belgische medaille op deze Europese Kampioenschappen in de atletiek.

   

  Het was al van 1994 geleden dat ons land Europees eremetaal veroverd had op de 10.000 meter. Toen pakte Vincent Rousseau het zilver in Helsinki.

  Bouchikhi erg scherp: "Een van de grootste ontgoochelingen uit mijn carrière"

  Soufiane Bouchikhi (28) was bijzonder ontgoocheld met zijn 6e plaats. "Ik wilde meegaan met de eersten. Ik hoopte dat een van de Keniaanse Turken zou ontsnappen en wilde daar bij zijn. Maar het is hen niet gelukt. Ik kwam zelf even op kop en het was extreem zwaar om op kop te sleuren."

   

  "De mannen die heel goed gelopen hebben, zijn zij die zich goed hebben verstopt. Ik vind dat spijtig: zij die de wedstrijd hard hebben gemaakt, hebben er een prijs voor moeten betalen. Gelukkig pakt Bashir nog die medaille."

   

  "Ik was super, maar op het einde wist ik dat het moeilijk zou zijn om weg te lopen. Ik was een soort van knecht en heb daar een zware prijs voor betaald. De ontgoocheling is erg groot, dit is een van de grootste ontgoochelingen uit mijn carrière. Ik zat zo goed dat ik zeker was van goud."

  Reacties op Twitter: