• home
 • video
 • pas verschenen

  Viroloog Van Ranst: "Zeer onwaarschijnlijk dat Timmers vrijdag kan zwemmen"

  Pieter Timmers.

  Pieter Timmers.

  Pieter Timmers is vanochtend niet op het vliegtuig richting Glasgow gestapt . Hij werd opgenomen in het ziekenhuis met een virale hersenvliesontsteking. "Er bestaat geen medicatie om dat op te lossen", vertelt viroloog Marc Van Ranst. "Hij zal gewoon moeten uitzieken."

  Toen het nieuws over de ziekenhuisopname van Timmers bekendraakte, wou zijn entourage nog niet meteen bevestigen dat de zwemmer ook een kruis moest maken over De Europese Kampioenschappen. "We focussen nu op zijn herstel. Zodra er meer duidelijkheid is, horen jullie het", klonk het.

   

  Zijn coach Ronald Gaastra had er alleszins geen goed oog in, en ook viroloog Marc Van Ranst ziet de Belg niet meer in actie komen. "Van een virale hersenvliesontsteking zal je absoluut volledig herstellen, maar dat gaat niet op 1, 2, 3. Je hebt koorts, spierpijn, nekpijn, hoofdpijn, .... Soms moet de patiënt ook braken en is hij lichtschuw. Het heeft een weerslag op het hele lichaam. Je voelt je echt gewoon heel slecht."

   

  "Er is geen medicatie die dan helpt. Bij een bacteriële hersenvliesontsteking wel, maar de virale vorm moet je gewoon uitzieken." Timmers zou op 3 augustus een eerste keer in actie moeten komen. "Dat kan normaal zo snel niet. Als hij vrijdag kan zwemmen, zal het uiteindelijk toch niet om een virale hersenvliesontsteking gaan. Als hij dat wel heeft, is het zeer onwaarschijnlijk dat hij kan zwemmen."

   

  "Bovendien, als je een echte topper bent, dan maakt één seconde een wereld van verschil. Dan zwem je geen 49 seconden maar 50 seconden. En dan heb je dus sowieso een probleem."