• home
 • video
 • pas verschenen

  "Timmers niet naar EK is alsof Courtois en De Bruyne wegvallen"

  Pieter Timmers met zijn coach Ronald Gaastra.

  Het nieuws dat Pieter Timmers met spoed met een hersenvliesontsteking opgenomen is in het ziekenhuis is de Belgische zwemwereld rauw op het dak gevallen. Ronald Gaastra, de coach van Timmers, ziet het met lede ogen aan.

  "De ziekte is maandag heel plots komen opzetten. In het weekend had Pieter nog goed gezwommen, maar gisteren klaagde hij plots over nek- en hoofdpijn", zegt Ronald Gaastra.

   

  "We hebben dat eerst met een osteopaat en kine proberen op te lossen, maar toen Pieter ook nog misselijk werd en echt een ziek gevoel kreeg, hebben we geen risico's genomen en zijn we naar de spoed van het UZA gereden. Daar hebben ze de hersenvliesontsteking vastgesteld."

   

  "De kans is heel klein dat Pieter kan deelnemen aan het EK. Hij moet goed uitzieken en alle medicatie goed blijven nemen. Bovendien: als je niet topfit naar een EK gaat en 8e wordt, kun je net zo goed thuis blijven."

  "Pieter is enorm ontgoocheld"

  "Ik heb Pieter vanochtend gesproken. Als de dokters toch groen licht zouden geven, zullen we alles opnieuw bekijken, maar ik denk niet dat het EK haalbaar is."


  "Pieter is enorm ontgoocheld. Hij heeft een topjaar gedraaid en liet zeer goeie tijden en waardes optekenen. We waren zeer positief over zijn kansen op het EK. Pieter wilde graag goud pakken, het zag er heel goed uit."


  "Voor Pieter was een medaille een must. We mikten gewoon op goud, dat was heel duidelijk. Voor België was Pieter de grootste kanshebber in het zwemmen. Zijn tegenstanders zullen opgelucht ademhalen, denk ik."

  Voor Pieter was een gouden medaille op de EK een must. We mikten gewoon op goud, dat was heel duidelijk.

  "Alsof Courtois en De Bruyne wegvallen"

  Ook voor de estafetteploeg zijn  de gevolgen uiteraard groot. "We gaan in ons team van nummer 1 naar nummer 5", zegt Gaastra. "Dan lever je 2 seconden in. Dat is wellicht het verschil tussen finale en geen finale."

   

  "Het wordt dus ook heel moeilijk om daar de plaats te halen die je verwacht had. Kansloos zijn we niet, maar iedereen moet nu boven zichzelf uitstijgen."

   

  "Er valt een zekerheid weg. Als je bij de Rode Duivels Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne weghaalt, dan zal het ook een andere ploeg zijn."

   

  Wat nu met Timmers? Gaastra: "Dat hangt af van de testen die ze nu nog doen."

   

  "Zoals het er nu naar uitziet, zou Pieter tegen het weekend het ziekenhuis kunnen verlaten en weer lichtjes mogen zwemmen. Als dat lukt, zwemt hij in september nog de WB-wedstrijden in Kazan, Doha, Boedapest en Eindhoven."