Ga naar de inhoud

Chinese topzwemmers testten positief voor Spelen in Tokio, maar kregen geen sanctie

 zo 21 april 2024 13:40
Zhang Yufei was een van de zwemmers die na de positieve test goud wonnen in Tokio.
Zhang Yufei was een van de zwemmers die na de positieve test goud wonnen in Tokio.

Enkele Chinese topzwemmers hebben begin 2021, enkele maanden voor de Olympische Spelen in Tokio, positieve dopingtests afgelegd, maar zijn daar niet voor bestraft. Dat hebben de Duitse openbare omroep ARD en de Amerikaanse krant de New York Times na een onderzoek naar buiten gebracht.

Uit het onderzoek blijkt dat 23 van de beste Chinese zwemmers begin 2021 tijdens een competitie in eigen land in Shijiazhuang tegen de lamp liepen.

 

Ze testten allen positief op trimetazidine, een middel dat sinds 2014 verboden is omdat het de bloedcirculatie verbetert. De Russische kunstschaatsster Kamila Valieva testte eind 2021 ook positief op de stof en kreeg een schorsing van 4 jaar.

 

Van de 23 positief geteste Chinezen gingen er 13 toch naar de Spelen in Tokio. Drie daarvan keerden terug met goud: Zhang Yufei (200m vlinderslag en 4x200m vrije slag), Wang Shun (200m wisselslag) en Yang Junxuan (4x200m vrije slag).

 

Het Chinese Ministerie van Openbare Veiligheid opende na de meeting in Shijiazhuang een onderzoek. Het Chinese antidopingagentschap Chinada ontving in maart een rapport, waarin geconcludeerd werd dat de zwemmers slachtoffer waren van contaminatie door voedsel. Er werd de zwemmers tussendoor geen voorlopige schorsing opgelegd.

 

Het Wereldantidopingagentschap WADA gaf in een persbericht meer duiding bij de situatie. Vanwege de coronabeperkingen konden onderzoekers van het WADA destijds niet ter plaatse gaan. Er werden wel onafhankelijke deskundigen geraadpleegd om de hypothese van contaminatie na te gaan.

 

Het WADA kon de hypothese van het rapport van Chinada niet weerleggen en bijgevolg werd besloten dat de zwemmers niets ten laste kon worden gelegd.