Ga naar de inhoud

Zijn ge-3D-printe golfclubs het geheim van "The Scientist" Bryson DeChambeau op Masters?

 za 13 april 2024 10:53
DeChambeau speelt met speciale clubs.

Bryson DeChambeau, bijgenaamd The Scientist, staat na twee rondes op de Masters in Augusta aan de leiding. De Amerikaan staat bekend voor zijn analytische aanpak van de sport en nu heeft hij een nieuw snufje: zijn golfclubs zijn ge-3D-print.

Bryson DeChambeau heeft een van de langste slagen op het profcircuit. Dat heeft hij voor een groot stuk te danken aan zijn indrukwekkende spiermassa. Zo kweekte hij 9 kilo spieren bij voor zijn eerste major-winst in 2020.

 

Maar zijn bijnaam "The Scientist" doet vermoeden dat hij ook wetenschappelijk met het spelletje bezig is. Al op 6-jarige leeftijd was DeChambeau een soort wonderkind. Zijn liefde voor getallen leidde hem naar een studie fysica in Dallas, gecombineerd met golf. Uiteindelijk werd hij geen professor, maar wel een profgolfer.

 

Nu is hij obsessief bezig met details. In 2017 toverde hij een totaal andere putt uit zijn hoed. Het leek een beetje op een slag in croquet, maar de USGA (United States Golf Association) keurde het af. In het verleden gebruikte hij ook nog een gradenboog om ideale slag te berekenen.

 

DeChambeau is een beetje een buitenbeentje op de golfbaan, maar door zijn overstap naar de LIV-tour verdween hij wat uit de aandacht. Tenzij je hem volgt op sociale media, want de Amerikaan heeft miljoenen volgers.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op de Masters komt hij nu ook voor het bredere publiek weer op de voorgrond. Zijn 1e ronde sloot hij af op 65 slagen, 7 onder par. "Eén van mijn beste rondjes ooit", zei hij daar zelf over. Ook de 2e ronde werd geteisterd door wind, maar hij staat nog steeds op kop.


En daar is - naast zijn talent - misschien nog een verklaring voor: op maat gemaakte ijzers. DeChambeau had al heel specifieke clubs, maar door zijn extra kracht verloor hij wat controle over zijn slagen met ijzers.

 

DeChambeau brak vorig jaar al met zijn leverancier Cobra-Puma en koos uiteindelijk voor clubs van producent Avoda, een bedrijf dat 3D-printing gebruikt. De clubs zijn zo nieuw dat ze pas maandag goedgekeurd werden door USGA.


Avoda is - niet toevallig - Hebreeuws voor precisie. In november testte de golfer al met prototypes door schroeven in clubs te draaien. Dat leverde interessante inzichten op, maar wie kon die clubs maken? 

Het is een echt avontuur geweest, maar ik heb Bryson nog nooit zo goed zien slaan.

Mike Schy, coach van DeChambeau

Bryson leverde computerontwerpen aan voor wat hij wou, maar een Chinees bedrijf vertelde dat het onmogelijk was. Een van de studenten van Mike Schy, de coach van DeChambeau, bewees met zijn Avoda dat het wel kon.


De USGA stribbelde eerst tegen, maar na wat finetuning kreeg hij toch groen licht net voor de start van de Masters. Schy vertelt: "Het is een echt avontuur geweest, maar ik heb hem nog nooit zo goed zien slaan".

 

"Het heeft te maken met mijn snelheid", legde DeChambeau uit. "Als ik nu iets minder precies uitkomt op de bal, dan is het baltraject toch rechtdoor. Daardoor heb ik meer rust als ik speel."


Benieuwd of het DeChambeau ook een eerste titel oplevert op de Masters in Augusta. Avoda zet de clubs vanaf mei te koop.

Gerelateerd: