• home
 • video
 • pas verschenen

  Casteels stopt na 13 jaar als coach van Belgian Lions: "Het was één groot avontuur"

  Eddy Casteels leidde België 190 keer, een record.

  Eddy Casteels (57) was sinds 2005 bondscoach van de Belgian Lions.

  Aardbeving in de Belgische basketbalwereld: Eddy Casteels (57) doet niet voort als bondscoach van de Belgian Lions. Dat maakte de bond bekend. België kon zich niet plaatsen voor het WK. De eigenzinnige Casteels was sinds 2005 bondscoach: "Na 13 jaar en 14 campagnes is het tijd om een stap terug te zetten."

  Casteels' laatste opdracht was de laatste WK-kwalificatiematch vorige week in Antwerpen tegen Bosnië. Die werd met 79-77 gewonnen, het was de enige zege in de kwalificatiecampagne. Een mogelijk ticket voor het WK 2019 in China - de grote ambitie van Casteels - was toen al weg.

   

  Casteels stond in zijn 13 jaar bondscoachschap 190 keer aan het hoofd van de Belgian Lions, een record. Woensdag buigt het management van de nationale mannenploeg zich over de toekomst zonder Casteels.

  "Vraag me geen hoogtepunten, het was 1 groot avontuur"

  Geheel op zijn eigen - soms onnavolgbare - wijze zette Casteels België weer op de Europese basketbalkaart. Hij loodste de Lions 4 keer op een rij naar de eindronde van een EK (2011, 2013, 2015, 2017). Het beste resultaat was een 9e plek in 2013 in Slovenië.

   

  "Na 4 opeenvolgende EK's gingen we de uitdaging aan om ons voor het eerst in de geschiedenis te plaatsen voor een WK. Het systeem van de "windows" (het nieuwe kwalificatieformat) was voor ons geen meevaller, integendeel. De WK-ambitie werd niet ingevuld", stelt Casteels, die sinds januari ook actief is als coach van de Leuven Bears.

   

  "Vraag me geen hoogtepunten in die 13 jaar", vervolgt Casteels. "Het was voor mij 1 groot avontuur en vooral een eer om met een geweldige staf en fantastische spelers als onder meer Axel Hervelle, Christophe Beghin, Quentin Serron, Sam Van Rossom en Roel Moers te kunnen samenwerken."

  Casteels heeft vertrouwen in toekomst nationale ploeg

  "Wie mijn opvolger wordt, weet ik niet. Maar ik wens hem veel succes. De staf weet dat ik mijn assistenten Roel Moors en Serge Crevecoeur hoog in het vaandel draag. Het zijn enorm getalenteerde en jonge coaches."


  "En last but not least: er staat met onder anderen Thomas Akyazili, Vincent Kesteloot, Retin Obasohan, Ismael Bako, Hans Vanwijn en Manu Lecomte een schitterende nieuwe lichting klaar."