• home
 • video
 • pas verschenen

  UCI-preses roept fans van Tour op: "Ik aanvaard geen geweld (tegen Froome)"

  David Lappartient.

  De UCI heeft het dossier van Froome zonder gevolg gesloten.

  UCI-voorzitter David Lappartient heeft een oproep gelanceerd aan de toeschouwers van de Tour de France "om alle renners te beschermen". De Fransman noemt daarbij expliciet de naam van Chris Froome. De Brit van Sky, die een 5e Tour-succes najaagt, gaat vrijuit in zijn salbutamolzaak.

  Froome wel of niet in de Tour, het beheerste maandenlang de wielerdiscussies met voor- en tegenstanders. Nu de UCI maandag besliste om Froomes zaak van een te hoge salbutamolwaarde in de Vuelta zonder gevolg af te sluiten, komt de drievoudige titelverdediger zaterdag gewoon aan de start.

   

  Grote UCI-baas Lappartient gaf vandaag zijn visie over de afloop in een filmpje van 10 minuten op Twitter. "De zaak van Froome werd geklasseerd, omdat het WADA aan de UCI heeft laten weten dat er geen sprake was van een inbreuk op de antidopingregels. De verklaringen die Froome gaf, werden aanvaard. Het is normaal dat de UCI als federatie het WADA volgt."

   

  Dat de zaak 9 maanden aansleepte, wijt Lappartient aan de complexiteit van het dossier. "Je moet elke atleet de tijd geven die nodig is om zijn argumenten te formuleren. Froome diende zijn finale besluiten in op 4 juni, het WADA zond ons zijn aanbevelingen op 28 juni en wij beslisten op 2 juli. De UCI heeft niet getalmd, integendeel, we hebben snel gehandeld."

   

  De beslissing van de UCI heeft niks te maken met de wil van ASO om Froome niet in de Tour te zien. "Inderdaad, neen. Hoewel de kakafonie van de laatste dagen die indruk kan wekken. We dachten eerst dat we niet voor de Tour zouden kunnen beslissen, maar dat lukte toch na de brief van het WADA."

  "De mensen verwijten onafhankelijke rechtsgang als die niet beslist wat zij willen"

  Lappartient verwacht heel wat reacties nu de zaak van Froome zonder gevolg afgesloten is: "Er zit hier heel wat passie achter. Iedereen is rechter en vormt zijn eigen mening. Ik zou zelfs zeggen dat Froome al veroordeeld werd in het uur nadat het lek in december plaatsgevonden had. Iedereen verwachtte een beslissing die ergens schuld legde."

   

  "Als de autoriteit niet beslist zoals het volk verwacht, kunnen er soms excessen volgen. Ik verwachtte me dus aan de talrijke reacties. Maar er zijn ook mensen die onze handelwijze begrijpen."

   

  De wielerbaas veroordeelt de "compleet buitensporige" reacties op sociale media of in berichten. "Men moet de beslissingen aanvaarden. De mensen willen altijd een onafhankelijke rechtsgang. Maar als die er is, dan verwijt men aan de organisatie die dat toepast dat men niet het verdict kreeg dat men wilden. Zo werkt het niet bij de UCI. Er is geen enkele federatie die zo ver gaat in haar antidopingbeleid."

  "Ik aanvaard geen geweld in de Tour"

  Tot slot van zijn betoog deed de Fransman zijn oproep aan de wielerliefhebbers en meerbepaald die van de Tour de France: "Alle renners moeten gerespecteerd worden, Chris Froome inbegrepen. Hij heeft het recht om in een veilige omgeving te fietsen. Ik heb her en der totaal onredelijke uitspraken gezien die oproepen tot geweld in de Tour. Dat kan ik niet aanvaarden."

   

  "Ik roep alle toeschouwers op om alle renners te beschermen en de juridische uitspraken te respecteren, zodat Froome net als alle anderen een serene Tour kan beleven. Er is geen enkele uitzonderingsmaatregel binnen de UCI, niet in de ene of de andere richting. Die boodschap wil ik brengen."   

   

   

  Lappartient praat 10 minuten over het einde van de zaak-Froome: