• home
 • video
 • pas verschenen

  UCI: "Het onderzoek naar Froome is afgesloten, hij krijgt geen sanctie"

  Chris Froome

  Chris Froome wordt niet geschorst door de UCI.

  Chris Froome wordt door de Internationale Wielerunie UCI niet geschorst voor zijn positieve salbutamolplas in de Vuelta van vorig jaar. "De UCI heeft al het relevante bewijsmateriaal bestudeerd. Het dossier wordt afgesloten." Froome mag zaterdag ook starten in de Tour de France.

  "UCI begrijpt dat er veel discussie zal zijn over dit besluit"

  Froome legde op 7 september vorig jaar tijdens de Vuelta een positieve dopingplas af. In zijn urine werd een te hoge concentratie van het verboden middel salbutamol aangetroffen. Dat middel wordt gebruikt tegen astma. Ondanks de positieve test besliste zijn ploeg om Froome niet op non-actief te zetten.

   

  De Internationale Wielerunie UCI startte een tuchtprocedure op en Froome kreeg de tijd om te bewijzen dat de abnormale concentratie salbutamol in zijn urine het gevolg was van toegestaan gebruik. Het bewijsmateriaal en een bijkomende verklaring van Froome werden ingediend op 4 juni.

   

  "De UCI heeft al het relevante bewijsmateriaal grondig bestudeerd", lezen we in een statement. "Op basis daarvan hebben we beslist dat de afwijkende waarden van Froome niet het gevolg waren van misbruik. De UCI heeft dan ook besloten om de procedure tegen Froome te beëindigen en hem geen sanctie op te leggen."

   

  "De UCI begrijpt dat er veel discussie zal zijn over dit besluit. De beslissing is genomen na het advies van verschillende deskundigen, het advies van het wereldantidopingagentschap WADA en een volledige beoordeling van de feiten. UCI hoopt dat de wielerwereld zich nu kan focussen op de volgende wedstrijden en er ook van kan genieten."

   

  Het is nog niet duidelijk of Froome zaterdag ook van start mag gaan in de Ronde van Frankrijk. ASO heeft een procedure lopen tegen de kopman van Team Sky, maar na de vrijspraak van de UCI zal Froome de Tour toch gewoon mogen rijden.

  Chris Froome is opgelucht: