• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: Frederik Van Lierde boekt vijfde overwinning in Ironman Nice

  Van Lierde sloeg z'n slag in de afsluitende marathon.

  Frederik Van Lierde heeft alweer een indrukwekkende krachttoer uitgehaald in de Ironman van Nice. Onze landgenoot was er net als vorig jaar de beste, hij finishte na 8u25'22" op de Promenade des Anglais. Voor Van Lierde is het al zijn vijfde overwinning in de Zuid-Franse badplaats.

  Van Lierde kwam als derde uit het water na 3,8 kilometer zwemmen op anderhalve minuut van leider Robin Pasteur.  Met stevig tempowerk op het loodzware fietsparcours bleef hij ook tijdens het fietsonderdeel in de kop van de wedstrijd. Enkel de Australiër Cameron Wurf werkte de 180 kilometer sneller af dan onze 39-jarige landgenoot.

   

  Maar tijdens de afsluitende marathon sloeg Van Lierde genadeloos toe. Halfweg had hij de 6 minuten achterstand op Wurf al omgebogen in ruim 2 minuten voorsprong. De concurrentie beet zich de tanden stuk op de ontketende Van Lierde.  Hij diepte z'n voorsprong stelselmatig uit en stormde onbedreigd naar de winst in 8u25'22". De Fransman Antony Costes werd op ruim 10 minuten tweede.

   

  Voor Van Lierde is het al zijn 5e eindzege in Nice. Hij was er eerder al de beste in 2011, 2012, 2013 en vorig jaar.

  Van Lierde triomfeert op de Promenade des Anglais:

  Van Lierde: "Het blijft een geweldig gevoel om hier te winnen"

  "Ik wil niet zeggen dat het eenvoudig was, maar ik kende een geweldige dag en heb een vlekkeloze race gehad", reageerde Frederik Van Lierde. "Ik voelde dat mijn benen goed waren en was me bewust van wat ik kon."

  Van Lierde had wel een stevige kluif aan ex-wielerprof Cameron Wurf. "Hij had na het fietsen 6 minuten voorsprong, dat was toch niet evident. Maar ik ben er in geslaagd om hem terug te halen en nog serieus op achterstand te zetten."

   

  "Het blijft een geweldig gevoel om hier te winnen. Als je de erelijst bekijkt, dan merk je dat dit een mythische triatlon is. Het doet ook deugd dat ik die jonge mannen nog de baas kan dankzij mijn ervaring."

   

  Met zijn 5e overwinning in Nice evenaart Van Lierde het record van de Spanjaard Marcel Zamora. "De komende 2 jaar heb ik de kans om alleen recordhouder te worden. Die 6e overwinning wordt nu toch een doel."

   

  "Ik draag deze zege op aan mijn familie, die veel opofferingen maakt om me aan de top te houden. Mijn familie betekent alles voor me."

  De komende 2 jaar heb ik de kans om alleen recordhouder te worden. Die 6e overwinning in Nice wordt nu toch een doel.

  Frederik Van Lierde