• home
 • video
 • pas verschenen

  Ex-triatleet Beke: "In 2028 probeer ik me weer te plaatsen voor de Ironman van Hawaï"

  Rutger Beke

  Rutger Beke (r) naast Frederik Van Lierde.

  Ex-triatleet Rutger Beke tekende gisteren present op de Wereldbeker triatlon in Antwerpen. Onze man sprak met de zilveren medaille van Hawaï 2003 over de huidige Belgische generatie en het leven na de sportcarrière. 

  Rutger Beke nam in 2011 afscheid van het triatlon. Sindsdien zat de gewezen zilveren (2003) en bronzen (2008) medaille van Hawaï echter niet stil. Hij ging meteen na zijn carrière Toegepaste Economische Wetenschappen studeren en werkt sinds enkele jaren voor sportwinkelketen Decathlon.

  "Soms denk ik wel eens terug aan mijn triatlonjaren"

  "Ik leid nu een heel ander, maar wel heel plezant leven", vertelt Beke op de Wereldbeker triatlon in Antwerpen, waar hij met een standje van zijn werkgever stond.

   

  "Ik heb veel meer tijd thuis met de kinderen. Al denk ik soms ook wel terug aan de triatlonjaren. Wat ik er vooral aan mis is de levensstijl."

   

  "Op het moment zelf besef je als triatleet eigenlijk niet wat voor een gelukzak je bent. Je leidt een zalig leven. Je mag de wereld rondreizen met mensen waar je goed mee overeenkomt en waarmee je dezelfde passie deelt."

  "In 2028 zal ik me proberen te plaatsen voor de Ironman van Hawaï"

  Beke is nu al 7 jaar op rust, maar oogt nog altijd zeer fit. "Ik loop nog altijd heel veel", zo verklaart de Leuvenaar.

   

  "Mijn nieuwe passie is trailrunning (ook bekend als off-road hardlopen). Ik zou heel graag eens aan een ultratrail meedoen. Ik heb momenteel een wedstrijd op het oog van 160 kilometer. Het is een verre droom om daaraan te kunnen deelnemen."

   

  De ondertussen 40-jarige ex-triatleet kwam ook nog met een surprise van de chef.

   

  "Ik heb met een maat van mij afgesproken dat ik me in 2028 nog eens zal proberen te plaatsen voor de Ironman van Hawaï. Triatlon laat me niet los. Het is een prachtige sport en ik ga ooit zeker nog eens aan een triatlonwedstrijd meedoen.

  Rutger Beke

  Rutger Beke (r) na zijn 3e plaats in Hawaï (2008).

  "Hoop dat we binnen 20 jaar nog eens een olympische medaille halen"

  Rutger Beke sprak ook over de huidige Belgische generatie triatleten. Hoe ver kunnen de toppers van nu geraken en hebben we momenteel een gouden generatie in handen?

   

  "Ik hoop dat we in de toekomst kunnen blijven spreken van een gouden generatie. Als we de komende jaren constant atleten hebben van dit niveau ziet de toekomst van onze sport in België en daarbuiten er rooskleurig uit."

   

  "Hopelijk halen we binnen dit en 20 jaar nog eens een medaille op de Olympische Spelen. Wie weet zelfs een gouden. Een Marten Van Riel kan dat misschien in de nabije toekomst al verwezenlijken. Zeker als hij blijft verder werken aan zijn carrière zoals hij nu bezig is."

  Het volledige interview met Rutger Beke:

  Het indrukwekkende palmares van Rutger Beke:

  Ironman Hawaï: 2e (2003), 3e (2008), 2x 4e (2005, 2006), 5e (2004)

  WK lange afstand: 2e (2003), 3e (2002)

  Belgisch kampioen lange afstand: 2002 & 2003

  Belgisch kampioen kwarttriatlon: 2000 - 2001, 2003-2004

  Winnaar Ironman Arizona (2007) & Mexico (2009)