• home
 • video
 • pas verschenen

  Claire Michel finisht knap 5e in Japan, Jelle Geens rijdt lek

  In Yokohama waren voor het eerst olympische punten te verdienen.

  De World Series Triathlon (WTS) in Yokohama heeft gemengde gevoelens opgeleverd bij de Belgen: Claire Michel werd mooi 5e bij de vrouwen, Jelle Geens viel uit met een lekke band.

  Yokohama was de derde van 8 WTS-manches, maar wel de eerste waar punten te verdienen waren voor de Olympische Spelen van Tokio.

  Claire Michel verbeterde dit jaar steeds: van 20e in Abu Dhabi, naar 13e in Bermuda, tot 5e nu. De 29-jarige Belgische had 1u55'13" nodig voor de olympische triatlon (1,500m zwemmen, 40 km fietsen, 10 km lopen).

  De zege ging naar Flora Duffy uit Bermuda (1u53'26"), op het podium gevolgd door de Amerikaanse Katie Zaferes (1u53'59"), de Britse Non Stanford (1u54"42"). De Australische Ashleigh Gentle (1u55'04") deed ook nog net beter dan Michel.

  "Ik ben supergelukkig", reageerde onze landgenote. "Ik ben ook heel content dat ik punten voor de Spelen verzamel." De 5e plek levert haar 625 punten op, winnares Duffy kreeg er 1.000. De top 50 van de kwalificatieranking mag naar Tokio.

  Geens kent (weer) tegenslag

  Jelle Geens, die vooraf meldde dat Tokio 2020 een meer dan realistische doelstelling is, had tegenslag. Hij mikte op de top 10, maar een lekke band deed hem de das om.

  Hij was als 38e uit het water gekomen en viel samen met 2 anderen toen hij op kop van het peloton fietste. De organisatie depanneerde hem nog, maar Geens wierp de handdoek, omdat hij geen punten meer kon scoren. In Bermuda werd Geens 13e, in Abu Dhabi moest hij opgeven na een val met de fiets.

  De zege bij de mannen was voor de derde keer op een rij in Yokohama voor de Spaanse topper Mario Mola, die 1u44'59" neerzette op de olympische triatlon. De Australiër Jacob Birthwhistle was tweede (1u45'40"), Mola's landgenoot Fernando Alarza derde (1u45'51").

  De volgende WTS-manche is op 9 en 10 juni in Leeds, in Engeland.