• home
 • video
 • pas verschenen

  Swings: "Met een heel goede vorm kan ik het podium halen"

  Mag Swings ook in Amsterdam vieren met de Belgische vlag?

  Amper twee weken na z'n zilveren race op de Winterspelen moet Bart Swings alweer aan de bak op het WK allround in Amsterdam. "De omstandigheden zullen voor iedereen zwaar zijn, ik ben benieuwd wat het gaat geven."

  "Ik voel me elk jaar beter worden"

  Na een reeks medailleverplichtingen moet Swings dit weekend weer de switch naar het ijs maken. Is hij daar wel klaar voor? "Ik ben sinds dinsdag in Amsterdam en ben toch een aantal dagen tot rust kunnen komen om mij te kunnen concentreren op dit WK."

  "Het was een drukke week, maar ik heb er zeker van genoten. Dat was ik ook vooraf van plan, we zullen nu wel zien hoe zwaar die week voor het WK geweest is. Ik voel me meer en meer uitgerust, dus ik denk dat het wel in orde zal zijn tegen morgen. Ik voel me elk jaar beter worden."

  Schaatsen in open lucht op een bijzondere locatie als het Olympisch Stadion. Ook voor Swings wordt het wennen aan de omstandigheden, al heeft hij er vertrouwen in. "Ik ben het wel gewoon van het skeeleren, dus op dat vlak zou het mij moeten liggen."

  "Je moet je techniek en timing aanpassen en op het moment zelf een goede snelheid vinden op het ijs. De voorbije dagen heb ik in de wind en de regen geschaatst. In regen schaatsen had ik nog nooit gedaan." 

  "Kramer en Pedersen steken er bovenuit"

  Swings verwacht dat de weersomstandigheden een rol zullen spelen bij de wedstrijden. "Dit weekend wordt het nog iets warmer en zal het regenen. Met die omstandigheden zal het niet heel rap gaan. De 1500 op zondag zal wel zwaar worden, afhankelijk van de wind."

  "Alles heeft een impact op je wedstrijd. Ook bijvoorbeeld wanneer er gedweild wordt. Maar dat moet je allemaal kunnen loslaten bij de start. Gewoon alles geven en zien waar je uitkomt."

  "Het zullen heel speciale wedstrijden worden. Iedereen heeft andere zaken meegemaakt na de Spelen. De omstandigheden zullen voor iedereen zwaar zijn. Ik ben benieuwd wat het zal geven."

  Sven Kramer, in eigen land, en de Noor Sverre Lunde Pedersen lijken de topfavorieten voor de wereldtitel. Maakt Swings aanspraak op een podiumplaats? "Als ik een heel goede vorm heb, dan kan ik mij ertussen rijden. Er is een groepje van 7 à 8 schaatsers die met een uitschieter het podium kunnen halen. Kramer en Pedersen steken er wel bovenuit."

  Ritsma: "Altijd terechte winnaar"

  Volgens oud-schaatser en toernooidirecteur Rintje Ritsma wordt het voor de schaatsers vooral zaak om goed met de omstandigheden om te gaan. "Je moet kunnen anticiperen op een windvlaagje. Ik denk dat we ook nog wat regen zullen krijgen. Als schaatser moet je er het positieve proberen uit te halen. Als je negatief denkt, heb je er alleen maar last van."

  "Regen zorgt voor wat meer oneffenheden, je hebt dan het gevoel dat er wat ribbeltjes in komen. Maar daarvoor moet het waaien én heel hard regenen. De oude garde zoals Kramer en Pedersen weten hoe het ijs dan is. Het gros van de deelnemers zal dan toch denken: "Wat overkomt me nu?"" 

  Toch verwacht Ritsma geen verrassingen door het weer. "Je moet over vier afstanden proberen te presteren voor een goede eindklassering. Als je de geschiedenis bekijkt, dan is er altijd wel een terechte winnaar geweest."