• home
 • video
 • pas verschenen

  Stuyven over voorjaar: "Ik wil in elke wedstrijd mijn stempel drukken"

  Jasper Stuyven zegeviert in Kuurne-Brussel-Kuurne in 2016.

  Jasper Stuyven (25) is al een tijdje een stabiele factor in het openingsweekend van het Vlaamse wielervoorjaar. De renner van Trek-Segafredo won Kuurne-Brussel-Kuurne in 2016 en werd in 2017 tweede. Hij hoopt dit seizoen meer een constante in zijn prestaties te leggen.

  Jasper Stuyven, nog altijd maar 25, ondervond geen grote problemen in de aanloop naar het Vlaamse wielervoorjaar. Naar eigen zeggen zal hij zaterdag met een goed gevoel afzakken naar de Omloop Het Nieuwsblad. Van een favorietenstatus wil de oud-winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne voorlopig nog niet weten.

  "Er zijn maar 3 topfavorieten. Ik sta daar onder, bij een grote groep kanshebbers. Ik zal die 3 jongens in het oog houden, maar het is niet zo dat ik mijn koers volledig op hen zal afstemmen. Ik rijd ook mijn eigen koers."

  Vorig jaar won Stuyven de 7de etappe in de BinckBank Tour en behaalde hij een schitterende 4de plaats in Parijs-Roubaix. Moet het dit jaar meer zijn?

  "Er wordt altijd geschreven dat die en die op het podium moeten staan, maar er zijn maar drie podiumplekken in elke wedstrijd. Dat is niet veel. Het is gemakkelijk om je dan achteraf af te schieten als het niet lukt."

  "Vorig voorjaar had ik de pech om ziek te vallen. Ik was goed begonnen, maar pas in Roubaix kwam ik weer boven water. In dat opzicht wil ik dit jaar in elke wedstrijd mijn stempel drukken."

  Over de Omloop: "Het zal oorlog zijn bij elk belangrijk punt"

  Door het gewijzigde parcours begeven de renners zich in de Omloop Het Nieuwsblad een beetje op onbekend terrein. Hoe ziet Stuyven dat?

  "Die nieuwe finale zorgt ervoor dat je meer mogelijkheden hebt om het verschil te maken. Je weet dat niet enkel het middenstuk, maar ook de finale en de aanloop naar de finale belangrijk worden. Iedereen heeft het ook over de Muur (van Geraardsbergen), maar ik denk dat het van de manier van koersen zal afhangen welke punten cruciaal zullen zijn."

  Toch stipt Stuyven enkele belangrijke passages aan. "De zone van de Berendries tot de Muur biedt sowieso wel veel mogelijkheden. In de aanloop naar de Molenberg zal er ook veel nervositeit heersen."

  "Het zal voortdurend oorlog zijn, zodat er achteraf weer gezegd zal worden dat we als gekken hebben gekoerst", is Stuyven strijdvaardig.

  "Winnen is de kers op de taart"

  Stuyven kijkt vooral uit naar Kuurne-Brussel-Kuurne. "Door mijn prestaties de voorbije jaren en familiegewijs heb ik wel een band met die koers, ja. Ik hoop dat het net als de vorige jaren lastig wordt, zodat we een sprint kunnen ontlopen."

  Dat dat mogelijk is, toonde Stuyven in 2016 en 2017. "Dat zal niet blijven lukken. Het is niet simpel om daar elk jaar op het podium te staan, laat staan te winnen, maar ik zal sowieso mijn best doen."

  Is winnen dan de kers op de staart? "Uiteraard. Als je goede benen hebt en je kunt finales rijden, zit een zege er zeker in." 

  Jonge of "ervaren" benen?

  Enkele leden van zijn trainingsgroepje "de Jonge Benen" (met Wellens, De Bie en Vervaeke) mochten dit seizoen al proeven van de zege, voelt Stuyven daardoor extra druk?

  "Nee, ik maak me daar niet druk om. Er zijn al jaren geweest waar het omgekeerd was. Tim (Wellens) is altijd goed in het begin van het seizoen, maar ik ben vooral blij voor Sean (De Bie) dat hij zijn "schwung" heeft teruggevonden. Het zou mooi zijn als ik me daar dit weekend al bij kan scharen, maar het seizoen is nog niet gedaan na het openingsweekend. Er is nog veel tijd om te scoren."

  Is Stuyven überhaupt nog een "Jong Been"? "Met die neoprofs in de ploeg begin ik mij toch al een gevestigde waarde te voelen", lacht Stuyven. "Maar om te zeggen dat het nu of nooit is, vind ik wat te kort door de bocht. Ik vind mezelf nog altijd jong en het is niet zo dat ik nog niets heb gewonnen." 

  Beluister hier het volledige interview met Jasper Stuyven