• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: Weer geen ijshockeygoud voor Amerika na dramatische shoot-outs

  De Tsjechen waren door het dolle heen na hun overwinning.

  De kwartfinales zijn het eindstation geworden voor de Amerikaanse ijshockeyers. Tsjechië was in de shout-outs net iets beter. Enkel Koukal kreeg zijn puck voorbij de goalie. Het is voor de 2e keer op een rij dat de Verenigde Staten geen medaille halen in het ijshockey bij de mannen. Een gouden medaille is zelfs al van 1980 geleden.

  Omdat ze hun groep niet wisten te winnen, moesten de Amerikanen de langere route naar de kwartfinales nemen, namelijk via de Slovaken. De Tsjechen hadden wat langer kunnen rusten, maar moesten toch de eerste goal incasseren: Donato met zijn 5e van het toernooi, eentje meer dan zijn vader Ted in Albertville.

  Het antwoord van Tsjechië liet niet lang op zich wachten, een treffer van Kolar. Ook in de 2e periode ging het voortdurend op en neer, met ook nu een goal aan beide kanten.

  Na de 2-2 bleef het spel over en weer golven, maar de doelmannen waren nu baas, ook in overtime. Het was een prelude voor de shoot-outs, waarin de goalies opnieuw een hoofdrol opeisten. Francouz redde alle inzetten van de Amerikanen, bij Tsjechië kon enkel Koukal scoren.

  Doelman Francouz: "Het hoeft hier niet te eindigen"

  "Beide teams hadden kunnen winnen vandaag, wij hadden gewoon iets meer geluk", zei de Tsjechische doelman Francouz. "Het was op voorhand onze droom om zo ver te geraken, maar hier moet het nu niet bij stoppen. We hebben al heel wat lastige en spannende matchen achter de rug. Dat maakt ons alleen maar sterker."

  Tsjechië won voor het laatst een medaille in het ijshockey in Turijn, toen het met brons naar huis ging. In 1998 waren de Tsjechen zelfs nog (verrassend) olympisch kampioen. In de halve finales treffen ze Rusland, dat zich met koele 6-1-cijfers te sterk toonde voor Noorwegen. Het is de eerste keer in 16 jaar dat de Russen zo ver doorstoten in het olympische ijshockeytoernooi.

  VIDEO: Amerikanen missen al hun penalty's in de shoot-outs