• home
 • video
 • pas verschenen

  Transseksueel mag voor het eerst aantreden in Australian Football League

  Hannah Mouncey was vroeger handbalspeler Callum Mouncey.

  De Australische Football League heeft voor de eerste keer toestemming verleend aan een transgender om Australian Football te spelen in de 2e klasse bij de vrouwen. Deze eer was weggelegd voor Hannah Mouncey. "Ik feliciteer de AFL met haar beslissing’’, gaf ze te kennen op haar twitteraccount.

  Hannah Mouncey (28), een voormalige handballer, gaat sinds enkele jaren door het leven als transseksueel. De Australische, geboren als Callum Mouncey, stond al geruime tijd in de belangstelling van verschillende football-clubs. Maar de Australische profliga (AFLW) stak een stokje voor de intrede van Mouncey in de tweede klasse van het Australische football. Het lichaam van Mouncey zou fysiek ‘’buiten categorie’’ zijn, zo klonk het.

  De omstreden beslissing werd vandaag dus teruggeschroefd door de Australian Football League (AFL). Mouncey zelf reageert opgelucht: "Ik feliciteer de AFL met haar beslissing en hoop dit seizoen snel terug op het veld te kunnen staan."

  Toch tempert Mouncey de euforie: "Toch wil ik de AFL niet bedanken, dat zou ongepast zijn. De bond heeft me enkel toegestaan te doen wat elke Australische vrouw zou moeten kunnen doen.” De kersverse football-speelster doet dan ook een oproep op Twitter tot "een bredere acceptatie van de transgendergemeenschap" waarin "geijverd wordt voor een betere gezondheidszorg".