• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Skikoningin Vonn laat een traan: "Ik mis mijn opa"

  Lindsey Vonn pinkt een traantje weg.

  Lindsey Vonn (33) skiet op de Winterspelen voor haar overleden grootvader. Tijdens de persconferentie in PyeongChang pinkte ze een traantje weg. "Ik ga voor hem winnen", beloofde de Amerikaanse.

  "Winnen voor hem"

  Begin jaren 50 vocht de grootvader van Lindsey Vonn mee in de Koreaoorlog. Toen een reporter wilde weten hoe het voelde om in Zuid-Korea te zijn, kon de topskiester haar tranen niet bedwingen. Haar grootvader overleed vorige maand op 88-jarige leeftijd.

  "Nu krijg ik het echt moeilijk. Ik mis hem zo hard", sprak Vonn. "Ik wil hier presteren voor hem. Mijn grootvader heeft zo veel betekend voor mij. Ik wou dat hij hier was om mij aan het werk te zien. Ik ga hier winnen voor hem."

  Video player inladen ...

  Afdaling, super-G en combiné

  Lindsey Vonn staat in PyeongChang aan de start van de afdaling, de super-G en de combiné. Voor de reuzenslalom past de Amerikaanse. Op dat onderdeel ondervindt ze te veel last van haar rechterknie. Vier jaar geleden miste ze de Spelen van Sotsji door een zware knieblessure.

  Pyeongchang moet het laatste olympische kunstje worden van Vonn. "Ik wil in schoonheid afscheid nemen van het olympische toneel", vertelt ze. "Hier wil ik de kers op de taart zetten."

  Naast 81 Wereldbekerzeges en 7 WK-medailles heeft Vonn 2 olympische medailles op haar palmares staan. In Vancouver skiede ze 8 jaar geleden naar brons op de super-G en goud op de afdaling.

  programma alpineskiën
  din 13/02combiné (m)
  don 15/02reuzenslalom (v)
  don 15/02afdaling (m)
  vri 16/02super-G (m)
  vri 16/02slalom (v)
  zat 17/02super-G (v)
  zon 18/02reuzenslalom (m)
  woe 21/02afdaling (v)
  don 22/02slalom (m)
  vri 23/02combiné (v)
  zat 24/02landencompetitie